Startsida / Inlägg

Vetenskap och moral

av Gunnar Fredriksson

Det har förekommit en ytterst angelägen världsomspännande manifestation för kunskap, sanning och hederlig forskning under den gångna helgen. Få demonstrationer är i dag så angelägna. Inspirationen är väl inte minst den antiintellektuelle presidenten i USA. — Men eftertänksamt funderar jag: vetenskap räcker inte, det krävs också moral. Vetenskap resulterade i atombomben, oändligt mycket forskning har genom årtusenden inspirerats och betalts av militära intressen, sedan krutet uppfanns. — Detta vet filosoferna åtminstone efter upplysningstänkarn David Hume. Så här kan man formulera ”Hume´s tes”: för att komma fram till en moralisk ståndpunkt krävs minst en värdering, enbart uppräkning av fakta räcker inte. Hur många faktiska belägg du än samlar in i ett rättsfall måste du, eller domstolen, fatta ett värderande beslut. Detsamma gäller i politiken. I Sverige inleddes den moderna filosofin med att Axel Hägerström i Uppsala förklarade att moraliska föreställningar inte kan vara ”sanna”, det krävs också etik, moraliska bedömningar, eget ansvar. — Efter andra världskriget skrev en grupp judiska humanister, som flytt till USA, boken ”Upplysningens dialektik”. De förstod problemet: vetenskap, även sanningar, kan grovt missbrukas för destruktiva syften. Boken var förvirrad snabbt hopkommen, delvis diktrad, men viktig. — Intellektuella i en brutal värld har det inte alltid så lätt. De kan när som helst  drabbas av en knölpåk.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in i vårt inloggningssystem SPiD. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Du kan läsa mer om vårt inloggningssystem här.

 • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin och Anna-Cajsa Torkelsson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB