Startsida / Inlägg

Högern

av Gunnar Fredriksson

 Högern har problem, förstår jag. Dess traditionella krav är mycket enkla: lägre skatter för höginkomsttagar, konstigare är det inte. Nu har borgerligheten samlats kring något de kan visa upp en dag i Almedalen, rut-reform kallas det.Vad det än innebär så ingår i varje fall  skattesänkningar för borgarklassen, annars hade de aldrig kunnat enas. —   Deras gemensamma slagord sedan någon tid är ”tydlig”. Det påminner mig om den olyksalige president Nixon, som brukade säga ”jag vill göra en sak fullkomligt klar”, varefter följde snömos.  — Den konservativa stjärnan just nu tycks vara centerledaren Annie Loof, som beundrar Margaret Thatcher (”krossa facket!”). — Inom högern finns det fortfarande ledande figurer som påstår att högen införde allmän rösträtt i Sverige. De krävde fler röster för förmögna och kunde i den debatten tala om ”primitiv arbetardemokrati”. Nu dyker den sortens argument upp på nytt, ser jag, i en bok utgiven av Timbro, som tillhör den direktörsgrupp som kallar sig ”Svenskt näringsliv”. — När jag var student i Lund var de konservativa emot alla reformer av studiefinansieringen med stipendier som skulle gynna barn från ekonomiskt svaga familjer. Man ska klara sig själv, sa de som alltid hade stöd hemifrån. Då gled jag åt vänster. — Ska kristdemokraterna röstas ut ur riksdagen? Valet blir väl för dem Yttersta Domen, då allt ska uppenbaras. Faktum kvarstår: högerpolitik är höginkomsttagarnas krav på läge skatter.

Nu byter vi kommentarsystem!

Vi bryr oss om våra användares datasäkerhet och byter därför nu kommentarssystem. Det betyder att du behöver skapa ett konto och logga in i vårt inloggningssystem SPiD. Du kan enkelt göra det via knappen nedan. Du kan läsa mer om vårt inloggningssystem här.

 • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin och Anna-Cajsa Torkelsson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB