Startsida / Inlägg

Hela Sverige ska leva

av Gunnar Fredriksson

Naturligtvis lyssnar jag på radions nyhetssändningar trettondagens morgon. Det gäller näbbmusens olika varianter i norra Jämtland, vid gränsen till Norge, hittar ni några så hör av er. Det handlar också om sällsynta svampar någonstans i norr. Därtill kommer berättelser om gamla marknader i norra Lappland och hur nära människorna kom varandra till exempel i vintermörkret i Karesuando. Jag lyssnar till berättelser från en by, minst två mil till nästa boplats. Sjön heter något på – ”Järvi”. Så kommer en spekulation om att de tre vise männen som förebådade Kristi födelse lika gärna kunde ha kommit över fjället i norra Lappland. Så berättelser om snögrottornas gemenskap med kaffe, snösoffor och snöskotrar, samvaro i mörkret. Frågor ställs om sällsynta örnar längst uppe i norr och hur örnbarnen ska överleva, jag kan inte bidra. I väderleksrapporten får vi veta att det blåser på kalfjället, jag minns att de en gång i somras sa att det fanns solchanser på kalfjället. Den här gången sänder de dock inte det vanliga debattinlägget som kräver fler barnmorskor i Lappland. — Jag minns med nostalgi min barn- och ungdoms Norrland, men det var längs kusten och det var oerhört ljust.

 • Tjänstgörande redaktörer: Erik Melin och Anna-Cajsa Torkelsson
 • Tf chefredaktör och vd: Lena K Samuelsson
 • Tf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB