Lästips + ny sågning

av Johan Flinck

Och nu blir det reklam…

Men det har jag inga problem med för det handlar om Björn Melins bok ”Om tränarrollen och ledarskap” där han djupintervjuat tolv av svensk handbolls och fotbolls största profiler.

Det handlar om frågor och svar rakt av med ett kapitel på varje person och det är tunga namn: Lagerbäck, Vranjes, Ola L, Håkan Ericson, Helle Thomsen, Torbjörn Nilsson…

Alla som är intresserad av idrott i allmänhet och ledarskap i synnerhet borde läsa den.

Nu säljer Melin ut förstaupplagan på sin sajt bokstavstrogen.se för blott 100 bagis. Slå till!

***

Ni missar inte att följa mig på Facebook va? Gå in och gilla min handbollssida där så får ni allt jag skriver om handboll i ert flöde.

***

Har ju blivit en gnällig jävel annars på slutet nu där jag dissat på Handbollsligan och landslaget de närmaste åren.

Nu till Handbollsligan.se.

Satt i Baltiska hallen i tisdags och ställde frågan vilket haveri som var störst på premiärkvällen – IFK Ystads eller Handbollsligan.se:s.

Kanske var det IFK Ystads (elva mål framåt). Den eminente KB-Rutte tyckte i alla fall det.

Men den nya sajten för den nya handbollsligan är…ja, ett skämt så här långt.

Livescoren funkar inte. Det finns ingen statistik efter matcherna som förr. Statistiksidan visar bara skytteligan de senaste åren. Borta är assistligan, målvaktsligan, publikligan från tidigare år. Fel av mig, hittade just det nu.

RÄTTELSE/UPPDATERING: Efter att tagit extern hjälp (vi kan kalla honom Daniel Vandor) lyckades jag med viss möda hitta matchdatan och en hel del statistik. Så det var inte lika dåligt som jag först befarade. Ber om ursäkt för det. Men det var inte helt lätt att finna. Vet inte om livescoren fungerade i går. Var inte inne och tittade då. Men i tisdags så kunde man i varje fall inte se vilket mål det var som gjordes, om det var 9-3 eller 10-3. Det gick heller inte att scrolla bakåt i matchen. Jag lyckades i alla fall inte. Jag är inget tekniskt geni men rätt van vid att jobba med nätet och diverse sajter av det här laget.

Layouten är snyggare än på svenskhandboll.se, absolut. Men innehållet obefintligt. Längst ner under Höjdpunkter ligger fyra gamla grejer från slutspelet i våras, om att tränarna valt kvartsfinalmotståndare och att Alingsås gick till semi.

Jag hade hoppats och trott på en förbättring med den nya sajten.

Det finns så mycket att utveckla från tidigare.

Vår sport innehåller ju massor av intressant statistik.

En hel del av den fanns på svenskhandboll.se men den statistiken var hopplöst omodern presenterad och det fanns till exempel inget smidigt sätt att själv sammanställa statsen interaktivt för att kunna jämföra lagen. Allt fanns i olika pdf-filer som man typ var tvungen att skriva ut och sedan sätta sig med block, penna och miniräknare – år 2016.

Tänk att kunna klicka på ett lag och sedan en spelare och få upp hens statistik under säsongen.  Wow! Det finns nu, visade det sig när jag äntligen fick upp menyerna. Inte helt lätt att hitta men det finns i alla fall. Bra där!

Eller åtminstone kunna klicka på ett lag för att få upp det specifika lagets tidigare matcher och spelschema framöver.

Tänk att få sammanställningar efter varje omgång likt dem som finns efter varje omgång i VM:

Skärmavbild 2016-09-15 kl. 10.24.09

Tänk att få matchanalyser som de här, som man får efter varje mästerskapsmatch, på sajten direkt efter respektive match:

Skärmavbild 2016-09-15 kl. 10.26.04

Och, som sagt, smidiga, interaktiva sätt att själv kunna sammanställa statistik. Göra en tabell över antalet tekniska fel lagen haft under säsongen. Eller hur många kontringar. Eller antalet utvisningar (lag för lag). Utan att behöva ha en skrivare, block, penna och miniräknare.

Råmaterialet finns ju där, nästan allt det här bokförs i alla matcher.

Man måste bara hitta ett sätt att systematisera det och presentera det. Jo, jag vet att det krävs resurser (läs: pengar) men det är en fråga om prioriteringar också. Och det finns många statistik-entusiaster där ute med kunskapen.

Minns gamla ”Kantspel” (hette det väl?) från heh.nu där handbollsartiklar från hela Sverige samlades varje dag.

Länka mer till poddar och allt annat som produceras i handbolls-Sverige på nätet.

Det här handlar om det alla pratar om: hur man ska marknadsföra vår sport.

***

Det var i år, säsongen 2016/17, elitserien skulle ha blivit en proffsliga…

Att det nu skulle springa runt 16 heltidsproffs i de 14 lagen var det nog ingen som någonsin trodde på. Men jag trodde att man skulle ha kommit längre än att bara ha bytt namn på ligan (utan att ens ha lyckats få ett tillräckligt bra bud för att sälja det till en kommersiell kraft).

 

 

”Han hade gått in i många Bundesligalag”

av Johan Flinck

Hemma igen från Malmö.

Matchen som sådan var inte mycket att orda om: 27-11 till Malmö mot IFK Ystad. Det går inte att dra några växlar när det ser ut så här. Malmö helt överlägset i allt så det blev förstås ingen värdemätare.

Men jag kan inte låta bli att imponeras av Malmö ändå. Och då egentligen mer av hur de hanterade krossen efteråt.

Visserligen säger Petersen att de går för guldet i mitt knäck efteråt, men han var nästan mer intresserad av att prata om vad som inte var bra i matchen. Tränare Tönnesen var också mer inne på vad han inte var nöjd med än något annat.

Malmö är inte nöjt. Malmö vill mer.

Jag tippade visserligen dem topp-fyra, som så många andra, men hade ändå mina tvivel på det här bygget med en rad veteraner, visserligen namnkunniga, som ska tända till match in och match ut i serielunken i ett handbollssvalt Malmö och en Baltiska hallen där inramningen är skral (även om kvällens publiksiffra på 1887 var mycket fin).

En match som i praktiken var avgjord efter 20 minuter undanröjer förstås inte de tvivlen. Men jag förstår, efter att snackat runt lite efteråt, att det här laget verkligen vill något och glöm inte att spelare som Fredrik Petersen, Patrik Kvalvik och Zoran Roganovic aldrig har vunnit ett SM-guld eller ens spelat en SM-final. De får nog inte så många bättre chanser än i år.

Stian Tönnesen har ökat träningsdosen ordentligt och alla verkar köpa hans idéer.

Lägg till det här tre unga niometersspelare som borde vara under Kristján Andréssons lupp när denne ska bygga ett nytt landslag: Adam Lönn, Robert Månsson och Linus Persson.

Det är en sak att rädda skott från en överkörd nykomling och en annan från Kim Andersson, Olafur Gudmundsson och Magnus Persson i en viktig rysare. Men Niklas Kraft kan inte göra det så mycket bättre än vad han gjorde i dag och visade att Malmö har två bra målvakter.

Man har en fin bredd över huvud taget i år. Anton Blickhammar kommer till exempel att få en viktig roll som avlastade på vänster- och mittnio. Det kommer Månsson att må bra av efter att spelat nästan non-stop under mycket lång tid.

Kvalvik höjer försvarsspelet en nivå. Just nu känns det som om han skulle varit med på min lista över de tio bästa värvningarna till Handbollsligan.

Konkurrensen på många positioner kommer också att höja kvaliteten i Tönnesens lag.

***

1887 åskådare i kväll i Baltiska hallen när IFK Ystad kom på besök ska jämföras med 1076 i Lisebergshallen i ett göteborgsderby.

***

Matchen var alltså första gången Petersen mötte sin moderklubb IFK Ystad. För övrigt har hela sex Malmö-spelare och -ledare ett förflutet i IFK: Tönnesen, hans svåger och assistent Konrad Rasmussen, Kvalvik, Petersen, Beutler och Kraft.

***

Starkt av Lugi att besegra Ystads IF borta utan Jildenbäck och Wickman-Modigh.

***

Petersen hymlade inte om att han har noll koll på Kristján Andrésson.

***

Mer Petersen. Han var mycket imponerad av Zoran Roganovic efter att följt honom på nära håll hela försäsongen.

– Han är fantastisk. När det väl gäller är han fruktansvärt bra. Zoran hade gått in i många Bundesligalag som 39-åring.

Det hade han?!
– Ja, det hade han gjort. Nu var han väl inget speciellt i dag. Han är inte som bäst när man leder med tio. Men det är ju ingen jugge.

Du låter imponerad?
– Ja, det är jag, jag trodde inte att han var så bra alltså.

***

Det här visste ni kanske inte. Men ibland drar Petersen på sig RIK-tröjan för att skoja lite:

Skärmavbild 2016-09-13 kl. 23.42.38

***

Jag har ju gnällt på Petersen som ett hopplöst intervjuobjekt i framför allt landslaget på senare år. I dag höll han starka ++++. Lite som på den gamla goda tiden.

***

Stötte på Ulf Sivertsson i paus. Han var på plats för att tackas av ihop med Calle Andersson.

”Tubbi” är i OV Helsingborg numera. Och trivs.

– En mycket välskött klubb.

Allsvensk premiär den 25 september mot… Drott förstås.

***

Följ mig på Facebook, vetja. Så får ni allt jag skriver i handbollsväg i ert flöde på Facebook.

”Jag är som en rutinerad brandman”

av Johan Flinck

Intensiva handbollsdagar. Kul!

Avslöjade i går att det var Kristján Andrésson som skulle presenteras i dag som huvudansvarig förbundskapten på två år (inledningsvis).

I dag hölls presskonferensen, som vi sände live på webb-tv och där Andrésson meddelade att han tänker ta ett snack med Kim Ekdahl Du Rietz och andra spelare som tackat nej på senare år.

Slängde ihop en tyckare efter presskonferensen. I skrivande stund är den inte ute ännu så lägger jag med den här längst ner.

Mitt i allt om Andrésson har vi också ett premiärpaket med snack med Jonas Larholm som ser sig själv som en ”rutinerad brandman”, en ranking över de tio bästa värvningarna i år (på förhand) som är plusinlåst och en tyckare (som inte är plusinlåst och där jag går rätt hårt åt vår kära handbollsliga oh ger en känga till mina kolleger inom fotbollen).

***

Drar till Baltiska hallen snart för att se Malmö-IFK Ystad.

***

Det smids i poddverkstaden, förresten.

Förhoppningsvis lite sköna besked snart.

***

Tyckaren om framtidens landslag så:

Han kommer inte till ett dukat bord, Kristján Andrésson.
Vi ska vara glada om Sverige går till mästerskapen framöver.
Men jag ser gärna Jonas Källman i en roll.

Ett misslyckat mästerskap i ryggen.
Ett skrällnamn på förbundskaptensposten efter att andra nobbat.
En stomme som lägger av – däribland storstjärnan och förstemålvakten.
Ett orutinerat landslag.
En inte särskilt ljus framtid.
Ni är kanske trötta på mina jämförelser med fotbollen.
Men den här gången är det svårt att blunda för alla paralleller som just nu finns mellan våra landslag i handboll och fotboll.
Precis som Janne Andersson kommer Kristján Andrésson inte till ett dukat bord.
Kim Andersson tackade för sig direkt efter OS. Tobias Karlsson gjorde det i förra veckan. Mattias Andersson lär göra det inom kort, kanske också Fredrik Petersen.
Jonas Källman har förmodligen också gjort det.
Där snackar vi sammanlagt 930 landskamper på fem spelare eller nästan 200 i snitt. Ett stort tapp för en ny förbundskapten med begränsad internationell erfarenhet.
Janne Anderssons liv som förbundskapten blev på många sätt mycket enklare av Zlatans farväl till landslaget.
Det blir inte Kristján Andréssons av Kims och Tobbes tack och adjö. Men jag tycker inte att de ska försöka övertalas.
Däremot gör Andrésson helt rätt som tänker kontakta spelare som Kim Ekdahl Du Rietz (framför allt) och Johan Sjöstrand, som på toppen av sina karriärer tackat nej till landslaget på senare år.
För det är inte många spelare vi annars har kvar på den yttersta nivån numera, sett till deras vardag i klubblagsvärlden:
Andreas Nilsson i Veszprem, Lukas Nilsson och Niclas Ekberg i Kiel, Jesper Nielsen i PSG, Jim Gottfridsson och Johan Jakobsson i Flensburg och Mikael Appelgren i Rhein-Neckar Löwen.
Då räknar vi rätt snällt. Varken Nilsson, Gottfridsson eller Jakobsson har tunga roller i sina lag, inte ännu. Det återstår väl också att se vilken roll Nielsen får i PSG.
Skulle vi be en utländsk handbollsexpert peka ut vilka som kan betecknas som världsstjärnor i det svenska landslaget i höst blir nog svaret ganska kort.
Men det skulle förvåna mig mycket om Kim EDR och Sjöstrand plötsligt tackar ja till landslaget när Andrésson ringer och frågar.
För vad jag har förstått så har inte deras nej haft något med förbundskaptenerna att göra utan beror på egen motivation och/eller belastning.
Men de kan förstås ha ändrat sig.
Jag tycker också att Andrésson ska ta ett snack med Jonas Källman. För där har vi inte hört ett nej för all framtid, inte ännu i alla fall.
Nej, jag vill inte hänga kvar i det gamla. Generationsväxlingen ska genomföras här och nu och Andrésson ska få tid att genomföra den.
Men en Jonas Källman som tvåa bakåt, kulturbärare vid sidan av plan och en brygga mellan det gamla och nya landslaget är inte helt fel.
Eller ska han ta plats i ledarstaben rent av? Den tanken slog mig i förmiddags. Jag inser också att det finns mycket som talar emot en sådan lösning. Men om man vill ha någon med mycket internationell rutin och ingen av ”Bengan Boys” är tillgänglig så kanske…
***
Som sagt ska Andrésson få tid att bygga sitt landslag nu.
Resultatkraven måste sänkas.
Jag vill drista mig till att vi ska vara glada om Sverige tar sig till VM 2019. Till VM i januari 2017 är Sverige redan kvalificerat och kvalet till EM (2018 i Kroatien) ska i vanlig ordning inte vålla några problem även om det kan bli lite tajtare än på senare år. Playoff till påföljande VM är Andréssons sista uppdrag i det nuvarande kontraktet, som sträcker sig till och med sommaren 2018.
Fixar man det ska han givetvis få förlängt till minst 2020.
Tanken nu måste vara att Andrésson ska få jobba långsiktigt, mot hemma-EM 2020 och OS 2020.
Eller hoppas förbundet att Ljubomir Vranjes är tillgänglig 2018?
Glöm inte vad landslagschef Tjernberg svarade på min fråga i somras i fall Vranjes var avskriven:
– Ja, för den här gången.
***
Som jag varit inne på tidigare så är Jim Gottfridsson min givne lagkapten efter Tobias Karlsson.
Andra spelare som behöver ta större roller nu, likt Källman gjorde sent i sin landslagskarriär, är Andreas Nilsson, Mikael Appelgren, Viktor Östlund, Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson och Jesper Nielsen. Ja, även ungtupparna Lukas Nilsson och Jerry Tollbring.
Det är de här spelarna som ska bilda stomme i Andréssons nya landslag.
Gärna ihop med Kim Ekdahl Du Rietz – och Källman i nån roll.

Han är min nye lagkapten i Blågult

av Johan Flinck

Tobias Karlsson meddelar att han slutar i landslaget.

Ni läser om hans besked i dag här.

Jag ska inte säga att det kommer som en chock men lite överraskande är det nog ändå. Tobbe sa visserligen efter OS att han skulle tänka kring sin landslagsframtid innan han lämnade något besked. ”Men det gör jag inför varje ny säsong”, som han sa.

Tobbe har heller aldrig antytt någon tvekan tidigare om att fortsätta i landslaget och jag uppfattade det inte så den här gången heller.

Så jag trodde nog att han skulle köra på en säsong till i Blågult, då det bara är fyra månader till VM och han har ett år kvar i Flensburg på det här kontraktet.

Men nu är det slut och även om hans egen tränare i Flensburg, Ljubomir Vranjes, kritiserar landslagsspelarna för att sakna den rätta viljan och inställningen i landslaget i senaste numret av tidningen Match (mer om det längre ner här), så ska inte något av den kritiken falla på Karlsson.

De flesta av oss vet hur Karlsson ställt upp i landslaget gång på gång trots stora skadeproblem. Minns hur han spelade med bruten käke våren 2015 och under OS fick jag höra att han knappt kunde gå under OS-kvalet på grund av smärtorna i ryggen.

Han borde helt enkelt inte ha spelat vid flera tillfällen.

***

När han nu checkar ut för att kroppen inte pallar belastningen längre är det fullt förståeligt.

***

Även om Karlsson inte kom upp i den höga klass i OS som han skämt bort oss med genom åren så är det här naturligtvis ett tungt avbräck för Blågult. Det blir ett mycket stort hål att fylla för den nye förbundskaptenen.

Vem ska spela ihop med Jesper Nielsen i mittförsvaret?

Drömmen hade förstås varit en tvåvägsspelare.

Philip Stenmalm? Viktor Östlund?

***

Och vem ska bli lagkapten?

Ni vet vad jag tycker. Trots att han hade ett mardröms-OS.

Ge Jim laget, som jag skrev inför OS-premiären.

Jim Gottfridsson alltså.

Han kommer att växa av ansvaret (och erfarenheterna från OS).

***

Snacka om generationsväxling nu.

Kim Andersson och Tobias Karlsson slutar. Det lär väl Mattias Andersson och Fredrik Petersen också göra.

Ny förbundskapten ska tillsättas.

Och en ny ordförande är redan på plats.

***

Vranjes kritik mot landslagsspelarna till sist.

Eller rättare sagt Ola Lindgrens svar på densamma.

Jag lade ut det här knäcket i dag.

Och även om jag nämner Kim Andersson och Jonas Källman i texten så tycker jag ändå att deras fall skiljer sig från Ahlms, Ekdahl Du Rietzs och Sjöstrands. Både Andersson och Källman krigade på i många år i Blågult med skadebekymmer och kom också tillbaka.

Här är den artikeln:

MALMÖ. Ljubomir Vranjes är kritisk till de svenska landslagsspelarnas vilja och inställning.
Ola Lindgren menar att man inte ska kritisera spelarna som ställer upp i landslaget.
Däremot de som tackar nej.
– Man måste ändra värdegrunder och ändra attityden till landslagsspel, säger Lindgren.

Handbollsherrarna gjorde fiasko i OS och var borta från kvartsfinalerna redan med en gruppmatch kvar.
I tidningen Matchs ligaguide, som kommer ut i dagarna, kritiserar nu Ljubomir Vranjes, tränare i tyska Flensburg och förbundets förstaval som ny förbundskapten tills han stoppades av klubben, de svenska landslagsspelarnas vilja och inställning i en egen krönika.
”Personligen saknar jag den äkta kärleken från många till vår sport. Att offra sig, visa viljan och att ha attityden till jobbet som verkligen måste utföras eller att visa glädjen och stoltheten som du ska ha för ditt land. Jag är ledsen, men jag ser den inte och jag känner den heller inte. Inte så som jag vill att den ska vara”, skriver Vranjes.
Han avslutar:
”Taktik inför match, laguppställningar, motståndare, förlust eller vinst – allt det där är för mig ärligt talat mindre viktigt för att vi ska komma tillbaka till världstoppen igen. Jag vill se ett svenskt landslag vinna en turnering i störst krigarhjärta och offervilja, inget annat.
Visa stolthet så får du uppleva det vackra. Ditt lands respekt och kärlek.”
Ola Lindgren, avgående förbundskapten efter åtta år på posten, tycker det är fel att ifrågasätta OS-spelarnas inställning.
– De gjorde ett fantastiskt jobb en hel sommar utan att få med sig resultaten. Men det berodde på att vi inte fick med oss ett självförtroende från start i OS. Jag tycker att man ska ha respekt för den sommar de lade ner. Resultatet i OS är vi alla missnöjda med, säger Lindgren.
– Men Vranjes kanske syftar på att många lämnat återbud till landslaget i unga år.
Där ger han Vranjes rätt i sin kritik.
– Det finns en ny generation som kanske inte har samma engagemang för landslaget. Man brinner inte lika mycket för att spela för landslaget som förut.
Marcus Ahlm, Kim Ekdahl Du Rietz, Johan Sjöstrand, Jonas Källman och Kim Andersson är några av de nyckelspelare som tackat nej till landslaget när de kanske varit som allra bäst (de två sistnämnda har dock gjort comebacker).
– Förr var det en enorm stolthet att representera sitt land. Den drivkraften har kanske försvunnit lite. Men belastningen är enorm i de stora ligorna numera.
Men de franska storstjärnorna ställer upp år efter år?
– De har kanske en unik generation. Det finns också en annan ekonomi där som inte det svenska förbundet har. Vi måste bygga andra värden.
De franska spelarna har stora guldbonusar.
Man det ska väl inte vara för pengarna som man är med i landslaget?
– Nej, det ska vara stoltheten att representera Sverige. Där har man mycket att jobba med; man måste ändra värdegrunder och ändra attityden till landslagsspel generellt.
När ska man börja jobba med de här värdegrunderna? I j-landslaget?
– Det är ett jobb för förbundet. Man måste bygga upp mer värden för våra landslagsspelare än ekonomi.
Vad då för värden?
– Man kan hjälpa på många andra sätt, med studier, ett skyddsnät eller vad man ska kalla det. Vi försöker med talangprojekt som ska sporra unga spelare. Det är en enormt stor fråga.
Hade du och Staffan Olsson kunnat göra något annat för färre spelare skulle ha tackat nej?
– Det finns det säkert. Men jag tycker att vi har visat stor förståelse. Hade vi haft en mer principfast linje hade säkert fler spelare inte varit med, säger Lindgren.

De dominerar tränarnas all star team

av Johan Flinck

Det var inte bara jag som var tveksam inför en ny poddsäsong.

När jag tog ett snack med Kent-Harry på kickoffen i går berättade han att han tackar för sig. Nej, det ligger ingen schism bakom 😉

Kent-Harry känner att han inte är lika ”handbollsnördig” som förut och tycker att det är lagom med tre säsonger.

Själv får jag se hur jag gör framöver.

Jag vet att det är, som Bolltroll sa en gång, ”Kent-Harry som bär podden”.

Och jag har förstås inga tankar på att sitta och mala själv framför mikrofonen.

Men hade det funnits ett intresse där ute för en intervjupodd? Där jag intervjuar olika handbollspersonligheter varannan vecka?

Hör gärna av er!

Sen ska jag få ihop det hela med min chef också.

***

Det blir ingen omfattande recension av upptaktsträffen. Ni som följer mig på twitter fick en del i går medan den pågick.

Men gänget bakom upptaktsträffen ska ha beröm för bildspelet som pågick bakom respektive tränare på scen. Då fanns det något annat att vila ögonen på emellanåt i stället och man hade fyndat en del klassiska bilder i arkivet.

***

Oscar Carlén höll hög klass som expert.

***

Ser väldigt mycket fram emot boken om RIK som kommer nu i höst till 100-årsjubiléet. Föreställer mig att den blir bättre än mycket annat i den genren (föreningars jubileumsböcker) med skribenter som Koa, Cege Berglund och Rebecca Hedin samt Daniel Vandor som layoutansvarig.

***

Tränarna hade tagit ut sina all star team och gjort några andra utnämningar inför säsongen. Ett kul grepp som man dock inte lyckades klämma in på upptaktsträffen.

Men jag har ”kommit över” listorna och ett knäck kring det är på väg ut på vår sajt.

Här har ni den artikeln plus de kompletta listorna under.

MALMÖ. Lugi tippas lägre än på många år.
Men i tränarnas eget all star team dominerar man ihop med Kristianstad.
– Det finns en del resurser, säger Lugitränaren Tomas Axnér.

Inför tisdagens kickoff i handboll hade alla tränare i vanlig ordning tippat serien, eller Handbollsigan som den numera heter.
Precis som de senaste åren är Kristianstad klara favoriter: 10 av 14 tränare tror på tredje raka guldet för svensk handbolls flaggskepp.
Trots att man tappat sju nyckelspelare och att Ola Lindgren menar att man börjar om på noll med ett nytt lag.
Främsta utmanarna tippas förstås Alingsås, med tre raka SM-finaler, bli samt Malmö och Sävehof, som är de kanske enda två lagen i ligan som på papperet ser bättre ut än i fjol.
– Jag ser Sävehof som en väldigt stor outsider, säger experten och Lugitränaren Tomas Axnér, som dock tror stenhårt på nytt guld för Kristianstad.
– Kristianstad har bänkspelare som hade gått in i förstauppställningen i tio-elva av de andra lagen.
Hans Lugi har tillhört utmanarna i flera år men tippas nu bara bli sexa.
– Det har väl mycket att göra med att vi tappar Torbjörn Bergerud och Zoran Roganovic. Jag tror vi har alla möjligheter att bli fyra-femma. Det kommer att bli väldigt tajt.
Inför säsongen har tränarna också tagit ut ett varsitt all star team, som Sportbladet kan presentera här nedan.
Där dominerar faktiskt Lugi ihop med, inte helt oväntat, Kristianstad.
Lugi tar tre platser (Simon Jeppsson på vänsternio, Hampus Jindelbäck på högersex och Jakob Wickman-Modigh på mittsex) samt årets genombrott (Alfred Jönsson).
– Det är en halv uppställning. Det finns en del resurser givetvis, säger Axnér, som själv tippar sitt lag sexa.
Borde ni inte vara högre än sexa då?
– Vi hade elitseriens bäste målvakt i fjol. Nu har vi en ung, oprövad målvakt i Josip Cavar som vi i och för sig hoppas mycket på. Vi har också en oprövad högernia i Hampus Henningsson.
På damsidan noterar vi att suveräna Sävehof väntas ta ännu ett guld men att man faktiskt ”bara” har med fyra spelare i all star team.

***

Tränarna tippar Handbollsligan:
Kristianstad
Alingsås
Sävehof
Malmö
Ystads IF
Lugi
Redbergslid
Guif
————
Hammarby
Ricoh
————
Skövde
IFK Ystad
Karlskrona
————
Aranäs

Tränarna tippar SHE:
Sävehof
Skuru
Lugi
H65 Höör
Skövde
Kristianstad
VästeråsIrsta
Eslöv
————-
Boden
Hellton Karlstad
Skara
————-
Heid

Herrarnas all star team med mera (siffran anger antalet röster):Skärmavbild 2016-09-07 kl. 08.30.38

Notera att en tränare inte svarat på hela enkäten.

Notera också att Lagergren får fler röster än Kim A på högernio.

Och Tollbring får alltså tolv av tretton röster på vänstersex. Nils Pettersson en (undrar från vem ;-). Fredrik Petersen noll.

Damerna:

Skärmavbild 2016-09-07 kl. 08.30.24

***

Charlie Sjöstrand, min trätobroder sedan något år tillbaka, twittrade kul i går:

Skärmavbild 2016-09-07 kl. 08.39.17

Vranjes kritik mot landslagsspelarna

av Johan Flinck

På väg mot upptaktsträffen i Malmö.

Därmed tjuvstartar säsongen lite grann i alla fall. Ska bli kul att lägga fullt fokus på handbollen en hel arbetsdag (utanför ett mästerskap).

Därmed börjar jag själv jobba igen efter två veckors semester efter OS då jag var kvar i Brasilien efter att fått över familjen till Rio.

Den där förbundskaptenssvängen med Kristján Andrésson var bara ett kort inhopp från brasseland.

Vi hade två fina veckor. Men nu är jag taggad igen.

Den här tiden på året brukar betyda mycket jobb med superenkäten. Men inte i år. Jag har helt sonika lagt ner den, eller i varje fall tagit timeout. Vet inte om någon sörjer detta faktum men det hann ju bli lite av en tradition.

Men det ska nog bli en handbollssäsong ändå i år.

Podden då?

Återstår att se.

Jag är lite kluven där. Min arbetsgivare har tidigare inte velat släppa till någon arbetstid för att kunna göra podden utan den har helt gjorts på min fritid. Jag får se om jag har kraft att fortsätta.

Ingen superenkät och kanske ingen podd. Men jag tänker i alla fall kämpa för att Sportbladets fantastiska bibelgäng ska få till en handbollsbibel inför hemma-EM och herr-VM i vinter. Hade varit skitkul att få göra en sån i handboll. Normalt är det bara inom fotbollen och hockeyn (och inför OS) som vi producerar dem.

***

En upptaktsträff utan ”Bagarn”. Det var några år sedan.

Ingen Ulf Sivertsson heller.

Eller Kristján Andrésson.

***

Robert ”Sir Alex” Wedberg är däremot tillbaka.

***

Alingsås nämns alltid som det numera (eller nja, det gör de faktiskt inte om man tittar tillbaka i superenkäterna, men det borde de förstås).

Lugi var det för tre år sedan och Guif förrförra säsongen.

Ystad pekades ut som det i fjol.

Är det Sävehof som på förhand ska vara den stora utmanaren till Kristianstad i år?

***

I dag kommer vi att få se och höra Ola Lindgren tona ner förväntningarna på sitt Kristianstad.

Lycka till!

***

På tal om det: var kommer Henrik Signell lägga sig i år i favoritskapssnacket. Han kan väl inte lasta över det på någon annan i år igen? Inte med någon trovärdighet i alla fall.

***

Handbollsligan.se har slagit upp sina portar (SHE väntar vi på fortfarande).

Där hittar ni bland annat Superguiden till årets elitserie. Tidningen Matchs traditionsenliga, stora elitserieguide till både damernas och herrarnas högstaligor.

Den kan vara bra att hålla koll på samtidigt som ni ser årets upptaksträff här (damerna kl 10.30) och här (herrarna kl 13.15) på Cmore.se. Men det verkar inte vara gratis, tyvärr.

***

Gratis är det däremot att följa upptaksträffen i radio. Ni gör det här.

***

I Superguiden kritiserar för övrigt Ljubomir Vranjes de svenska landslagsspelarna för att inte visa den rätta viljan i en egen krönika under rubriken ”Jag vill se mer offervilja”.

Han nämner inga namn förstås, men jag tycker ändå det är rätt så vågat av Vranjes.

Jag kan hålla med honom till viss del. Alla som drar på sig landslagströjan försöker säkert. Men emellanåt har det sett rätt blekt ut. Inte i EM i Polen kanske men däremot i OS senast.

***

I samma publikation får vi också svaret på den stora omröstningen bland fansen över vilka som är de tre senaste decenniernas största profiler i damernas respektive herrarnas elitserie.

Jag kommenterar inte den mer här men får kanske anledning att återkomma till den.

***

Ystads IF verkar ha tidernas största trupp i svensk handboll i år. Hela 25 spelare presenteras i alla fall i Superguiden.

***

Glöm inte att gå in på min Facebook-sajt och gilla den för att få allt jag skriver om handboll i ditt Facebook-flöde.

Andrésson måste anställas på heltid

av Johan Flinck

Kristján Andrésson, alltså.

Som ny förbundskapten, vilket jag skriver om här.

Eller i varje fall en av två (eller kanske tre) förbundskaptener. Konstellationen verkar inte spikad, eller jag har i alla fall inte lyckats få fram exakt hur det ska se ut. Mer än att Andrésson ska kompletteras med antingen Ola Lindgren eller Mats Olsson, eller båda två. Det hänger på hur mycket förbundet får loss den ena eller den andra.

Det börjar väl bli lite rörigt i den här frågan men så har också processen varit lång. Jag reder ut turerna i faktarutan till artikeln.

Förbundet vill ha Andrésson i alla fall och Andrésson vill ha jobbet, det sistnämnda säger han ju mer eller mindre rakt ut i slutet av artikeln.

Och äntligen slipper förbundet deala med någon annan klubb eller ett annat förbund för att få loss sin kandidat. Okej, man har en bank att förhandla med men det är trots allt enklare i sammanhanget. Bengan Johansson var väl tjänstledig i 15 år från sitt lärarjobb i Halmstad?

Kristján Andrésson är förstås inget annat än en skräll som ny förbundskapten i det här läget, oavsett om det blir i delat ledarskap eller inte och trots att han varken är första- eller andravalet (eller ens tredje).

Det går faktiskt att jämföra lite med Janne Andersson inom fotbollen i våras, även om Janne var väldigt mycket hetare än vad Andrésson är nu.

Kristján hade ju faktiskt lämnat handbollen, även om det bara var för några månader sedan.

Men jag tänker mer på att han, som sagt, inte känts som den hetaste elitserietränaren de senaste säsongerna.

Han ledde visserligen Guif till serieseger 2014 efter en makalös svit utan förlust i serielunken men hetast var han för fem-sex år sedan när han knappt 30 fyllda tog Guif till två SM-finaler på tre år. Då var vi många som såg honom som en framtida förbundskaptenskandidat.

Då hade han i och för sig ett annat spelarmaterial att jobba med i Guif.

Men i diskussionerna om Olssons och Lindgrens efterträdare nu i år har han knappast varit ”på tapeten”.

Efter Sveriges uttåg i VM 2015 skrev jag visserligen:

Eller så går man på det isländska trendspåret och chockar med Guifs Kristján Andrésson. Det är också ett spännande namn och garanterat lättare att få loss.

Men i juni i år, efter att Vranjes och Andersson tackat nej, skrev jag:

Kristján Andrésson? Slutat som tränare för att satsa på civila jobbet och familjen. Varit i en och samma klubb hela tiden och med sviktande resultat senaste åren. Kändes betydligt hetare för några säsonger sedan. 

 

***

Då förbundet inte får loss Mats Olsson på heltid (det kan jag inte tänka mig) och Ola Lindgren bara ska vara med som ett eventuellt stöd i en övergångsperiod så förutsätter jag att man heltidsanställer Andrésson efter alla halvtids- och deltidsanställningar vi har sett de senaste åren på förbundskaptensposterna på både dam- och herrsidan. För det krävs i det långsiktiga arbetet kring och med landslaget.

***

Vad jag förstått kontaktades Andrésson mitt under OS. Kanske efter att Signell visat att det går att ta en ung tränare helt utan förbundskaptenserfarenhet och som bara varit i en enda klubb som tränare och ge honom ett tungt ansvar?

***

Ola Lindgren och Staffan Olsson var inte heller förstavalet en gång i tiden (2008 för att vara exakt). Det var Kent-Harry Andersson.

***

Jag har tjatat en del om Islands tränarunder genom åren och hånats lite för det också. Inte minst efter VM 2015 då de hade det tufft.

Nu är Andrésson naturligtvis mer en produkt av den svenska tränarskolan och det är förstås inte Sigurdssons och Gudmundssons framgångar i år som gör att förbundet väljer Andrésson. Men Kristján räknar sig gärna till den isländska tränarkåren och är faktiskt inte svensk medborgare även om han är född i Sverige och har bott 33 av sin 35 år här.

***

Efter Vranjes och Anderssons nej tack har Mats Olsson varit min man till posten. Det är han fortfarande. Som jag tidigare skrivit så tror jag att den internationella erfarenheten och statusen är viktig när det hettar till inför och under mästerskapen.

Men kan Andrésson få stöttning av Olsson och/eller Lindgren i början kan han snabbt bygga på sig en internationell erfarenhet och han är onekligen ett spännande, långsiktigt namn på posten. Men då ska han också få jobba heltid och långsiktigt. För som jag skrev direkt efter OS-uttåget: det är om fyra år Sverige ska vara på topp igen, till hemma-EM och OS 2020 och sedan fram mot hemma-VM 2023. De närmaste åren kommer nog inte bli så ”feta”.

***

Nu tillbaka till semesterfirandet för egen del. I en vecka till.

Punkt från Rio

av Johan Flinck

Mikkel Hansens första halvlek!

Kasper Søndergaards andra halvlek!

Bröderna Toft Hansens försvarsspel!

Morten Olsen!

Niklas Landins viktiga räddningar!

Ja, hjältarna är många efter det danska guldet.

Gudmundur Gudmundsson ska vi heller inte glömma. Han var rätt hårt ansatt efter Danmarks svaga gruppspel där man kom undan med två vinster mot Argentina och Tunisien och en uddamålsseger mot Qatar. Han hade ju inte lyckats i sina två första mästerskap.

Men danskarna växte enormt i turneringen under ”Gummis” ledning och var som bäst när det skulle avgöras.

Det här unnar man verkligen danskarna.

Viktigt för sporten också med nya olympiska mästare både på dam- och herrsidan.

Nu blir ju VM i Frankrike extra intressant med en revanschsugen värdnation där väl Omeyer och Narcisse ska ta avsked, antar jag.

***

Island i final 2008 (under Gudmundsson), Sverige 2012 och nu Danmark 2016.

Strongt av de nordiska nationerna.

***

Kan inte låta bli att känna lite med Anders Eggert, som inte hann tillbaka från skada och missar, efter alla år i landslaget, det största man kan få uppleva – ett OS-guld.

Och Hans Lindberg gick igenom den mixade zonen utan att någon brydde sig. Han har, efter alla år som nyckelspelare och storstjärna i landslaget, bara varit med här som reserv på plats.

***

Hade missat att notera att Nathalie Hagman kom med i all star team – som högersexa. Borde väl varit Anna Vjachireva egentligen, men som så många gånger förr tar inte turneringens MVP plats i all star team.

Här har ni det:

Skärmavbild 2016-08-21 kl. 22.49.56

UPPDATERING!

Nu har herrarnas all star team också släppts:

Skärmavbild 2016-08-21 kl. 23.27.19

Men där tog Mikkel Hansen plats både i all star team och som MVP. Säger inte att det är fel men om man nu brukar kunna skilja det där åt på nåt vis så kunde man gjort det igen och därmed fått med Karol Bielceki på vänsternio.

***

Till sajt och tidning blev det fokus i knäcket på att danskarna i och med handbollsguldet gick om Sverige under sista dagen och blev bästa nordiska nation i hela OS. Sverige har inte varit bäst i Norden sedan 2000.

***

Det finns säkert mycket mer att skriva och tycka till om i OS-handbollen, inte minst om finalerna. Men nu sitter jag på bussen från den olympiska parken för sista gången under detta OS och om några minuter är jag framme vid vårt hotell i Copacabana. Där väntar kollegerna och den obligatoriska slutmiddagen.

Så efter cirka 75 artiklar och tyckare (publicerade, det finns ett tiotal till på min hårddisk som aldrig blev publicerade av olika anledningar), 32 blogginlägg och ännu många fler tweets är det dags att sätta punkt från Rio nu.

Tack för att ni var med!

Nu väntar två veckors semester sen drar vi igång handbollssäsongen på allvar. Den 6 september är det upptaktsträff i Malmö, där den stora frågan är ju var de placerar Tomas Axnér i schemat.

Bästa dammatchen som spelats?

av Johan Flinck

Det var ingen uppvisning i försvarsspel kanske.

Men enligt experterna, de som sett så många fler stora damhandbollsmatcher än jag, var Norge-Ryssland den bästa matchen på många år. Kanske någonsin.

Jag är hur som helst oerhört glad att jag fick se den här matchen lajv, som redan känns som en klassiker.

Pratade med såväl Trefilov som några spelare i båda lagen efteråt.

Det blev den här artikeln:

RIO DE JANEIRO. En rysare mellan OS två bästa lag och redan en klassiker.
Semifinalen mellan Norge och Ryssland är enligt många den bästa handbollsmatchen som spelats.
– Den här matchen var mycket viktigare än till och med finalen, säger Rysslands kantstjärna Polina Kuznetsova efter segern.

På förhand såg många semifinalen i damhandboll mellan Norge och Ryssland som den moraliska finalen.
Efteråt var alla överens om att det var det.
Och många experter och kommentatorer menar att det var den bästa matchen som spelats i damhandboll på många år. Kanske någonsin.
”En av de bästa matcherna jag någonsin sett”, skriver Stine B Jørgensen, TV2 Danmark, på Instagram.
”Samstämmiga kommentatorer från många länder: OS-semin den bästa handbollsmatchen för damer vi har sett”, twittrar Harald Bredeli, som kommenterat damhandboll i decennier för norska TV2.
”Den bästa handbollsmatch jag sett sedan Danmark-Korea i OS 2004. Vilken utvecklingsfas damhandbollen är i”, twittrar ex-förbundskaptenen och Kanal 5-experten Per Johansson.
Det blev en gastkramande rysare där Ryssland oftast hade kommandot från och med den 20:e minuten.
Men Norge lyckades kvittera två gånger om i slutminuten och tog semin till förlängning med fyra sekunder kvar när Heidi Løke vräkte in 31-31.
Förlängningen avgjordes i slutsekunderna när Norges Camilla Herrem lobbade några centimeter utanför stolpen, vilket gav slutresultatet 38-37 till Ryssland.
Efteråt var det OS i tårar på innerplan. Norskorna, de regerande OS-, världs- och europamästarna, grät av besvikelse medan ryskorna, som inte varit i en mästerskapsfinal sedan VM-guldet 2009, stortjöt av lycka.
– Det finns inget bättre än att se kvinnor gråta av lycka och inte besvikelse, säger Jevgenij Trefilov, den ryske tränardikatorn.
29-åriga femmålsskytten Polina Kuznetsova, som gjort 145 landskamper:
– Jag har inte förstått det än. Det här var den viktigaste matchen i mitt liv. Jag har inte sovit på två nätter.
Ryssland har vunnit fyra VM-guld på 2000-talet men inte ett OS-guld sedan 1980 (som Sovjetunionen).
– OS är mycket viktigare än VM, säger Kuznetsova.
Kändes det här som finalen?
– Ja, den här matchen var mycket viktigare än till och med finalen.
Norges Amanda Kurtovic, född och uppvuxen i Sverige, var säker från kanten i slutet av matchen.
– Jag är så jävla besviken. Vi förlorar matchen i försvaret för vi gjorde tillräckligt många mål framåt för att vinna den.
Norge har nu förlorat de tre senaste tävlingsmatcherna mot Ryssland.
– Att vi inte ta revansch på dem en dag som denna…det är tragiskt, säger Kurtovic.
Ryssland möter Frankrike i finalen på lördag medan Norge tar sig an Nederländerna i bronsmatchen.

***

Såg inte det själv, men enligt Hellgren fick Ilina en kyss av Trefilov(!) i pausen innan förlängningen. Som tack för att hon satte straffen till 31-30 i slutminuten antar jag.

***

Ilinas straffar! Satte en i slutminuten och två i förlängningen. Oerhört starkt efter att Lunde tagit trea av fyra ryska straffar fram tills dess.

***

Ja, jag höll på Norge och hoppades att de skulle vinna hela OS. Men jag unnar verkligen ryskorna en stor final. Bra för damhandbollen också att andra lag än Norge är i final.

***

Otrolig bredd de har, Ryssland.

Norge, däremot, går stenhårt på sex, möjligen sju, spelare framåt.

***

Min personliga favorit i damhandbollsvärlden, Anna Vjachireva (för övrigt lillasyster till Polina Kuznetsova i knäcket ovan), hade det rätt tufft i semifinalen fram till förlängningen. Då spelade hon en avgörande roll.

***

Vjachireva är för övrigt född 1995, liksom vänster-/mittnian Daria Dimitrijeva som var planens gigant i första halvlek.

***

Trefilov plockade inte ut målvakten en gång i semifinalen för att få sex-mot-sex vid egen tvåminutare. Har han gjort det någon gång under turneringen?

Old school! Eller knäckt koden helt enkelt?

***

Efteråt höll han hov, Trefilov, drypande av svett.

Skärmavbild 2016-08-19 kl. 06.28.46

***

Norge läckte på högertvå matchen igenom. Blev inte lättare av att Heidi Løke hade två utvisningar tidigt i andra. De vågade inte spela med henne där ens i förlängningen. Skulle ju vara katastrof att spela anfall utan henne.

Norge helt beroende av oerhört starkt målvaktsspel för att vinna toppmatcherna. Måste bli bättre i försvaret helt enkelt.

Glöm inte att också Sverige skapade lägena i första halvlek.

***

Många ville underkänna svenska damernas insats i OS.

Kvartsfinalen var ett bottennapp, absolut. Men man tog sig vidare från en grupp med de två finallagen plus ett av lagen i bronsmatchen. Och åkte sedan ut mot regerande OS-, världs- och europamästarna.

Jag står alltså fast vid mitt godkänt.

***

Min uppgift är inte att försvara Henrik Signell, tro inte det. Men jag begriper inte kritiken mot att han bytte och testade olika alternativ mot Norge när det såg ut som det gjorde.

Om han inte hade bytt och letat alternativ i det läget – hur hade det låtit då?

***

Har ingen statistik på det. Men med tanke på Nora Mørks många, stenhårda och explosiva satsningar blir hon väldigt sällan avblåst för stürmer. Menar inte att hon ska bli det utan är imponerad över att hon håller sig på rätt sida gränsen hela tiden.

***

Ser ut att missa herrarnas båda semifinaler i dag men är på plats både på damfinalen och herrfinalen i helgen.

Hoppas och tror på Frankrike-Danmark i herrfinalen.

***

Vilket succé-OS Danmark gjort över huvud taget. 13 medaljer på en befolkning som är lite drygt halva Sveriges. Och då ska det väl till en i handboll också?

***

Det mest frustrerande på detta OS för oss i presspacket har transporterna varit.

Bussarna är i princip aldrig i tid. Vi tar till större och större marginaler för att hinna i tid men lyckas inte varje gång ändå.

I dag stod jag och väntade på bussen som tagit oss från hotellet inne i stan till det stora presscentret. Den ska gå en gång i halvtimmen. Efter 75 minuter gav jag upp. Då var det 75 minuter kvar till jag skulle vara i OS-byn för en pressträff. För kollegerna hade samma resa, fast åt andra hållet, tagit 2,5 timme med taxi dagen före.

Men det fanns inget annat än att chansa på än att haffa en taxi på gatan när bussen inte kom.

Upptäckte att jag inte hade tillräckligt med kontanter när jag väl hade satt mig i taxin och han tog inte kort.
Chauffören stannade till vid ett par mackar med bankomater på vägen men de funkade inte. Och klockan tickade.
Då ringde han sin kusin, som också kör taxi och som mötte upp längs vägen. Denne tog kreditkort så efter ett Keke Rosberg-stopp vid vägkanten och taxibyte så var jag på väg igen.
Sedan visade det sig att han i taxi två (kusinen) hade tillstånd att köra hela vägen fram till medieingången till OS-byn.
15.56 bromsade han in framför säkerhetskontrollen till OS-byn.
16.00 sa jag hej till mountainbike-cyklisten Jenny Rissveds.

Rekordlåga plusbetyg

av Johan Flinck

Ja, jäklar vad luften gick ur en nu när båda våra landslag är utslagna.

Har ingen större lust att blogga just nu.

Har skrivit en artikel om tårarna och försöken till förklaringar.

Tyckaren fick ni på slutsignalen här i bloggen.

Och så lite Mats Olsson – han är ju svår att komma runt som svensk bakom Grimsbøs fenomenala spel i kväll.

***

Några frågor och svar från en mycket korthuggen, men ärlig, Linnea Torstenson:

Nu sågas ni jäms med fotknölarna?
– Ja, varsågoda.
Din egen insats i OS?
–Skral.
Vad berodde det på?
– Det finns inga ursäkter.

***

Plusbetygen?

De får bli någon slags symbol för den ovärdiga insatsen i dag. Ja, det går säkert att hitta enskilda spelare som kom över underkänd i dag rent individuellt. Men när det ser ut så här så får det bli så här:

Johanna Bundsen +
Filippa Idéhn +
—————
Loui Sand +
Linnea Torstenson +
Jenny Alm +
Jamina Roberts +
Isabelle Gulldén +
Carin Strömberg +
Angelica Wallén +
Sabina Jacobsen +
Nathalie Hagman +
Hanna Blomstrand +
Linn Blohm +
Frida Tegstedt +

***

Nu får vi se hur mycket rapporterande det blir från OS-handbollen resten av veckan. Det beror helt på hur mycket jag får åka och se och hur inspirerad jag är här. Nu kommer jag att få hoppa in och hjälpa kollegerna med svenskarna i de mindre idrotterna och liknande. Vara med och släcka lite bränder helt enkelt.

Sida 1 av 194
 • Tjänstgörande redaktör: Linnea Carlén
 • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Sofia Olsson Olsén
 • Stf ansvarig utgivare: Lena Mellin
 • Redaktionschef: Håkan Andreasson
 • Sajtchef: Andreas Aspegren
 • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
 • Org.nr: 556100-1123
 • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
 • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
 • Aftonbladet Plus Kundcenter: http://support.aftonbladet.se/
 • Telefon växel: 08 725 20 00
 • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB