Startsida / Inlägg

Lövgren: ”Alla är förlorare”

av Johan Flinck

Klingvalls bruttotrupp till EM får ursäkta (mer om den längre ner dock):

Dagens snackis är förstås att Flensburg stoppar Michael V Knudsen från att spela VM för sitt Danmark.

Det är inte bara en snackis utan också mycket intressant för utvecklingen i framtiden och debatten om den extrema belastningen på spelarna i de tyska storklubbarna.

Den så ofta skadedrabbade Knudsen förlängde i dagarna med Flensburg till 2014 och i kontraktet ska det stå inskrivet att han inte får spela VM i januari.

Wilbek rasar och Knudsen säger själv här att han utan tvivel hade velat spela VM och tvingades skriva på ett sådant kontrakt för att få förlängt.

När jag såg det här i förmiddags slängde jag ut det på twitter och frågade där efter en kommentar från Vranjes, tränare och sportchef i Flensburg.

Den lät inte vänta på sig länge. Vranjes gick i gång på twitter och skrev… massor:

SG Flensburg Handewitt har inte stoppat Knudsen ifrån att spela i Landslaget. Vi har förlängt kontraktet med Knudsen i 2 år och är riktigt glada att Knudsen valde att skriva på för oss :). Naturligtvis har klubblaget en extrem belastning och vi har därför diskuterat vidare spel i landslaget med Knudsen. HAN har valt att ta en PAUS, och inte spela i VM i januari.

Det är naturligtvis inte optimalt för Danmark men då kanske man skall ta tag i frågan om belastningen som alla toppklubbarna har med spelare som kommer tillbaka skadade eller helt utmattade ifrån mästerskapen. Det är inte mänskligt och klubbarna måste också få säga sitt.

Det är trots allt där spelarna skall prestera varje dag och därför får man också en lön ifrån klubben. Belastningen är för HÖG.

Ni som kan, gör något åt saken istället så att vi får mästerskap med kvalitet!

Vem tänker på Knudsen bästa? Danmark? Wilbeck? Flensburg?Vranjes? Säkert många meningar men en spelare vill alltid spela i alla matcher

Knudsen har spelat med hela sitt hjärta, varje gång, 100% för Danmark och för Flensburg. Han är värd mer respekt än så Herr Wilbeck!

Ett mästerskap per år vore kanske ok. Men sedan har du alla kvalen, träningslandskamper. Lspelare=ingen paus.

Vi ville att han tog en paus för att orka spela för sitt klubblag fram till sommaren. Han valde att göra det.

Ekonomiskt klarar man sig kortsiktigt,finns försäkringar. Men det finns inga försäkringar mot tappade 2 poängare.

Jag tror att varje topklubb pratar med sina spelare om belastningen. Jag har själv också fått ”krav” men då var jag äldre.

Vår klubb vill ha landslagsspelare, våra sponsorer vet också värdet i det. Sponsrar du 5 miljoner så vill du ha friska spelare, klubben vill spela internationellt på grund av sponsorer. Placering i ligan avgör det, kvaliten på spelarna avgör det, € avgör.

I Tyskland är landslaget stort, mycket media kring handbollen. Ligan är mäktig men behöver ändå landslaget. Tillsammans!

Det har senare i dag stått klart att Flensburg, eller någon annan klubb, inte har rätt att skriva in i ett kontrakt att en spelare inte får spela i landslaget.

Jag ringde Stefan Lövgren i kväll och undrade vad han tänker kring det här om belastningen på spelarna.

Jag hittar inte artikeln nu men jag minns hur jag gjorde minst ett knäck när Lövgren spelade i Kiel, satt i någon form av spelarråd i EHF, eller om det var IHF, och tyckte att det var för många mästerskap och att det stod mellan IHF och EHF vilka som skulle ge med sig och stryka ett av sina mästerskap vart fjärde år.

Nu sitter Lövgren, som general manager, på den andra sidan, på landslagens och förbundens sida. Han är inte längre ambassadör för Champions League så han sitter inte på dubbla stolar där.

Är det för mycket mästerskap, Stefan?

– Det är för mycket matcher, ja.

Det var ju ett diplomatiskt svar.

– Det är inte så lätt att man bara ska stryka ett mästerskap. Fråga vad Kroatien tycker! De tycker att det är för lite landskamper för de har ingen liga att tala om. Det här gäller framför allt spelarna i de tyska toppklubbarna, som spelar i Champions League med alla resor som tillkommer då.

Någon part måste ge med sig först – ligorna eller de internationella förbunden?

– (Skratt) Ja, så är det. Det är riktigt.

Vilken sida kommer att tvingas ge med sig först? Vilken sida förlorar den kampen?

– Problemet med den här utvecklingen och fallet Knudsen är att alla är förlorare. Handbllen är förloraren när man inte får se Knudsen i landslaget, för där hör han hemma när det är mästerskap. Sedan går det inte att vika undan för fakta att han spelar tio månader om året för Flensburg och får sin lön där. Men vägen går inte via att skriva in det i kontrakten. Det är inte juridiskt hållbart.

Vad är din lösning?

– Det har jag ingen. Vissa länder vill ha mer landskamper och matcher, andra mindre. Det är mer komplext än man tror.

– Man har nu börjat titta på kvalsystemet och kanske köra play off direkt i stället, i varje fall för de bästa nationerna.

Går det att skära ner i Bundesliga eller Champions League?

– Det finns idéer om att reducera antalet lag i Bundesliga. Tar de det steget får man se över landskamperna. De bästa länderna kanske ska gå in senare i kvalsystemet. Något måste i alla fall göras.

***
Till damernas EM-bruttotrupp så.

Sex spelare från OS är inte med: Matilda Boson (slutat), Annika Wiel Fredén (slutat i landslaget), Johanna Wiberg (slutat), Anna-Maria Johansson (gravid) och Therese Islas Helgesson (skadad) hade vi koll på. Sedan var det väl ingen bomb men i varje fall en nyhet att Gabriella Kain också slutar i landslaget. Det ska vara kopplat till hennes skador men hon lägger i varje fall av i Blågult.

Vi hittar sju debutanter i 28-mannatruppen (se hela truppen lite längre ner).

De här 28 ska bli 21 till uppladdningens start den 19 november och Möbelringen Cup, som är träningsturneringen före EM och som spelas 23-25 november i Norge.

Redan på lördag får vi veta vilka 21 det blir, berättade Torbjörn Klingvall när jag pratade med honom i dag.

Han åker sedan med 16 spelare till EM den 2 december. Han vill vänta nästan så länge det bara är möjligt med att plocka ut de 16.

– De tas ut den 29 eller 30 november. Vi vill se så många som möjligt så länge som möjligt när organisationen är så färsk som den är, säger Klingvall.

Intressantast i den här processen fram till de 16 tas ut blir kanske vilka som ska vara alternativen på högernio.

– Vi får en utmaning där. Vi ska pröva en del spelare där och några nya spelplattformar. Vi ska lägga fokus på att bli bra på högersidan också, inte bara på vänstersidan.

***
Per Johansson fick då och då kritik för att han tog ut för många spelare från ”Sekten” (Sävehof).

Det verkar inte bli mindre under Klingvall. Såg nämligen att Frändesjö på twitter räknat ut att det är ”15 st i landslagstruppen med anknytning till Partilleklubben – imponerande föreningsarbete!!!”

Truppen:

Målvakter:
Cecilia Grubbström, Viborg
Johanna Bundsen, Sävehof
Filippa Idéhn, do
Maria Olsson, Ålborg

Utespelare:
Maria Adler, Lugi
Johanna Ahlm, Viborg
Jenny Alm, Sävehof
Linn Blohm, do
Lina Carlsson, Västerås-Irsta
Edijana Dafé, Sävehof
Kristina Flognman, Toulon Saint Cyr Var
Hanna Fogelström, Sävehof
Isabelle Gulldén, Viborg
Emma Hawia Svensson, Skuru
Jessica Helleberg, Esbjerg
Sabina Jacobsen, Randers
Johanna Jansson, Spårvägen
Ida Kellekoski Adamsson, Eslöv
Ida Odén, Sävehof
Jamina Roberts, do
Louise Sand, do
Carin Strömberg, Skuru
Vanessa Tellenmark, H43
Linnea Torstenson, Krim Mercator
Angelica Wallén, Esbjerg
Johanna Westberg, Skuru
Jenny Wikensten, Sävehof
Ulrika Ågren, Esbjerg Randers

***
På tal om Frändesjö: här, på SVT:s handbollsblogg, drar han en story om hur det var att träna med och mot Dinart i Montpellier.

***
Och på tal om Montpellier: Nikola Karabatic ska vara friad från anklagelserna i spelskandalen och är uttagen i landslaget nu.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB