Startsida / Inlägg

Förklaringarna till tidernas utklassning

av Johan Flinck

Här har ni min tyckare/analys direkt efter tidernas största utklassning i en stor final.

Jag återkommer senare i kväll/natt med mer om VM.

Hemmatrycket, Valero Rivera, hemspringet, bredden, Sterbik och motståndet.
Där har ni sex förklaringar till att Spanien krossade Danmark i tidernas största utklassning i en stor final.
Spanjorernas första halvlek kan vara den bästa vi sett i en mästerskapsfinal.

Det är lätt att strössla med sådana här omdömen, men ändå:
Spaniens första halvlek mot Danmark i VM-finalen i kväll måste vara bland de absolut bästa, kanske den allra bästa, ett lag presterat i en stor final.
Här kom europamästarna Danmark till Paulu Sant Jordi i Barcelona med ett maxat självförtroende, en blytung överkörning av Kroatien i semifinalen efter en perfekt kollektiv försvarsinsats, en stor finalrutin, ett fantastiskt tryck i kontringarna, en VM-skyttekung i Anders Eggert i sitt livs form, världens bästa kantspelare i laget, en Niklas Landin som varit VM:s bästa målvakt och tre raka segrar mot Spanien i VM, EM och OS.
Då krossar/utklassar/förnedrar (välj själva) Spanien detta Danmark med 35-19 efter att haft 18-10 i paus och 26-11 efter 40 minuter. Resten av matchen blev ju ren defilering.
En handbollsnation, och ett land för den delen, i djup kris blir alltså världsmästare i utklassningsstil. 35-19 är den största utklassningen i en stor final (VM, EM, OS) genom tiderna.
Låt oss titta på några förklaringar till maktdemonstrationen:
* Hemmatrycket: Det känns som handbollen är den sport där man drar mest nytta av hemmaplan i stora mästerskap. Serbien i EM 2012, Sverige i VM 2011, Tyskland i VM 2007, Slovenien i EM 2004… Får man sedan en drömöppning som Spanien fick i kväll så rukar det förstås bara på.
* Valero Rivera: Förbundskaptenen, som tog över ett sargat landslag 2008 och fick se sig och sitt landslag nerskickat till President’s cup av bland annat Sverige i VM 2009, är arkitekten bakom det fantastiska spanska, uppställda försvaret som är världens utan tvekan bästa just nu och som han kan variera beroende på motstånd. Rivera är förstås också en riktig vinnare efter makalösa 70 titlar som Barcelonatränare; VM-guldet var hans första som förbundskapten.
* Hemspringet: Dansk handboll har alltid byggt sina framgångar på sina fruktade kontringar, vilket bara accentuerats i detta VM. Spanien eliminerade detta danska vapen fullständigt med sitt fenomenala hemspring i finalen.
* Bredden i truppen: Ni har hört det från Perlskog och Hellgren i TV4 flera gånger om de senaste dagarna, men det är förstås en viktig punkt: spanjorerna har två fullgoda alternativ, alla i princip av världsklass, på varje position utom på linjen där Julen Aginagalde varit världens utan tvekan bästa de senaste två åren. Ett bevis på bredden (och Riveras fingertoppskänsla): Joan Canellas som spelmotor i stället för Daniel Sarmiento, en av VM:s absolut bästa på positionen, och Antonio Garcia från start i stället för lagkaptenen Alberto Entrerrios i dennes sista match i spanska tröjan. Både Canellas och Garcia var giganter i första halvlek. Och ska man spela nio VM-matcher på 14 dagar blir förstås en sådan här bredd i truppen ett starkt guldvapen.
* Sterbik: Serben (spansk medborgare sedan 2009), som brukar rankas som en av världens två-tre bästa målvakter, imponerade inte i VM förrän i semifinalen och nu i finalen. Men det räckte ju. Visst, Sterbik hade inte mer än tre räddningar i första halvlek men vi måste förstås också beakta alla gånger han tvingade danskarna skjuta utanför eller över. Och det var rätt många gånger.
* Motståndet: Eller snarare bristen på motstånd. Spanien ska naturligtvis hyllas för sin näst intill perfekt genomförda match men Danmark ska också sågas för sin sällsynt svaga insats. Danskarna kom alltså med perfekta förutsättningar till denna final, möjligen med undantag för att superstjärnan Mikkel Hansen inte kommit upp, och aldrig kom upp, i den nivå han höll i till exempel VM 2011 och EM 2012 på grund av den skada han dragits med sedan i november. Denna så hett emotsedda final blev verkligen ett antiklimax.
***
Det närmaste Bengan Boys kom en sådan här utklassning i någon av alla sina finaler var EM 1994 i Portugal när man krossade Ryssland med 34-21 sedan Tomas Svensson spikat igen totalt och Hajas & Co satt 15 av 16 kontringar. Detta var för övrigt tidernas största utklassning i en stor final fram till i kväll.
***
Världs- och europamästare i fotboll, världsmästare i handboll, europamästare i basket… nästa gång gör jag det spanska bollundret i stället.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB