av Johan Flinck

Wow! Det trodde vi inte!

Att vi skulle få en sån gastkramning i damfinalen: 37-34 efter förlängning.

Sävehof, som tog sitt sjunde guld på åtta år (det sjätte femte i rad) är förstås den stora vinnaren just nu.

Men damhandbollen är också en vinnare i dag. Det var förstås Lugi som skulle göra det men jag tror ändå det var viktigt att övriga handbolls-Sverige fick se att går att skaka mästarnas mästare från Partille.

Och nånstans är Lugi också en vinnare, hur lite tröst det än är just nu.

Lugi gick ut på ett offensivt försvar i första halvlek som ställde till det för Sävehof direkt och… ja, hela matchen. Emma Friberg i Lugimålet gjorde också det bra stora delar av matchen.

Men vid 16-18, då alltså Sävhof släppt in hela 18 mål på 32 minuter, ett par minuter in andra halvlek replikerade Sävehof och tränaren Henrik Signell med ett eget utgrupperat försvar, om än inte lika offensivt/högt, samtidigt som man bytte målvakt och Bundsen började rädda lite. Sävehof vände rätt snabbt där och hade sedan ledningen fram till slutminuten när Anna Olsson gjorde 29-29 på straff.

***

I förlängningen tog Sävehof, som bytt tillbaka till Filippa Idéhn i målet, kommandot direkt. Det var som om man hade förstått hur man egentligen skulle mött Lugis offensiva försvar hela tiden. Det var beslutsamt och alla visste vad man skulle göra. De tre första målen kom alla ute på Lugis vänsterförsvar.

Lugi kom tillbaka sista fem minuterna men kom aldrig i fatt.

***

De imponerade knappast allihop i dag men jag skulle tippa att hela Sävehofs startsexa spelar VM i december.

***

Mot detta ”svenska landslag” körde Lugis Dragan Brljevic ”en Rimbo” och gick runt på sju-åtta-kanske nio utespelare.

Jag trodde inte det skulle hålla så länge som det gjorde.

Men till slut var det väldigt mycket Maria Adler vs Sävehof.

***

Finalen bjöd på riktigt mycket känslor nere på plan mellan många spelare som känner varandra utan och innan, inte minst från u-landslaget där flera tagit dubbla VM-guld.

***

Vi fick en drömfinal och thriller men det är inget snack om att Sävehof är värdiga mästare. Laget vann samtliga 28 29 matcher i år.