Startsida / Inlägg

Modeller, fruktan, Mallorca, EHF-cupsmällen…

av Johan Flinck

Då är det dags att runda av den här dagen.

Lämnade just min tyckare till morgondagens tidning. Trogna bloggläsare får förstås den här först:

LUND. Europeiska förbundet har gett ena giganten en snyting.
Ger Sävehof nu den andra giganten en också?

De flesta var överens inför säsongen: seriesegern skulle stå mellan Kristianstad och Lugi och de två giganterna skulle göra upp också i SM-finalen.
Det sistnämnda kan fortfarande ske även om det är troligare att de möts redan i semifinalen.
Kristianstad var med i racet om seriesegern in i det sista men Guif knep den till slut. Det är en andraplats som kan komma att svida rätt hårt hos de orangea om de inte tar guldet till slut. Jag vet inte hur många som har koll på det här men europeiska förbundet (EHF) fråntar nämligen Sverige en plats i EHF-cupen till nästa säsong på grund av svaga svenska resultat de senaste åren (årets säsong med Kristianstad i gruppspelet och Lugi till minst kvartsfinal räknas tyvärr inte in där). Därför belönas en andraplats i serien med blott en plats i lilla, svaga Challenge cup i år. Och vi vet vad europaspel, helst i Champions League men annars i EHF-cupen, betyder för Kristianstad med sina ambitioner.
I fjol vann Lugi grundserien för första gången i klubbens historia – vilket var viktigt då – för att sedan åka ut i semin. Efteråt hade Tomas Axnér känslan att övriga slutspelslag kunde höja sig tio procent i slutspelet medan man själva inte hade mer att krama ur. I vinter/vår har man valt att satsa på EHF-cupen och att toppa formen till slutspelet. Därför ställs man nu mot Sävehof i en oviss kvartsfinal i SM och rumänska Constanta i en kvartsfinal i EHF-cupen. Det förstnämnda ingick säkert inte i grundplanen men där är man nu och det är ingen skräll i sig om Sävehof slår ut Lugi. Men det är tydligt hos Axnér & Co att SM-slutspelet nu går före EHF-cupen.
***
Jag tror att Ola Lindgren snarare fruktade polaren Magnus Andersson än Malmös rutinerade spelare och därför valde Hammarby.
***
Nej, Robert Arrhenius ska inte vara nöjd med sin säsong som tränare och spelare i Skövde. Men jag unnar denna rekorderlige man gårdagens ganska lyckliga slut ändå på karriären.
***
19-42 när man har chansen att säkra kontraktet – pinsamt, Ystad!
***
I dagens tidning har vi lönelistor på alla i elitserien. Som vanligt haltar alltid sådana här tabeller. Dels för att de är från 2012 och dels för att många spelare inom just handbollen har ett jobb vid sidan av också varifrån många säkert får majoriteten av sin inkomst.
Zoran Roganovic må tjäna bäst. Men han gör ändå alltid skäl för sin lön. Som i går: 19 mål mot Rimbo, vilket är ett bakom Jonathan Stenbäckens elitserierekord på 20 pyttsar.
Lägg till det att han på tio år inte missat en enda elitseriematch på grund av skada.

***

För er som inte läst knäcket med Arrhenius och Skövde i kväll på nätet:

LUND. Robert Arrhenius höll sitt Skövde kvar till slut.
Nu lägger han av och flyttar till Mallorca.
– Skönt att få avsluta som en vinnare i alla fall, säger 34-åringen.

I sista omgången av handbollens elitserie stod den stora dramatiken mellan Ystad och Skövde kring kvalstrecket.
Det var fördel skåningarna som kunde klara kontraktet på egen hand borta mot Alingsås medan Skövde både behövde besegra Lugi och ha hjälp av Alingsås. Då vek Ystad ner sig totalt och förlorade till slut med 42-19.
– Vi hörde att det stod 16-5 till Alingsås i första. Då kände vi att vi vinner vi bara detta är det klart, säger Skövdes Robert Arrhenius.
Men matchen i Lugi var jämn: 20-19 efter 36 minuter.
Då bestämde sig en veterantrio i Skövde att nu fick det vara nog, något kval med tio nya matcher ville de inte vara med om.
På elva minuter gick Skövde från 19-20 till 29-23 och bakom vändningen låg Robert Arrhenius (tre av de målen), Kristian Svensson (tre) och Rasmus Wremer (fyra, totalt elva mål i matchen).
– Ja, vi tog tag i det när det gick lite trögt. Det har varit en jävlig säsong och nu fick det vara nog. Vi ville avsluta säsongen i dag, säger Arrhenius, som dessutom varit ansvarig tränare under fiaskosäsongen (Skövde tippade sig själva trea inför säsongen) ihop med Peter Johansson.
– Skönt att få avsluta som en vinnare i alla fall.
Detta var Arrhenius sista match.
– Han slutar med flaggan i topp. Som han slet, berömmer kollegan Johansson.
Arrhenius har haft en lång karriär internationellt och är en av få svenskar som spelat i såväl tyska som spanska och danska ligan. Han har dessutom gjort 192 landskamper.
Höjdpunkten i karriären?
– Hemma-VM var jäkligt häftigt. EHF-cupfinalen med Zaragoza mot Magdeburg också. Sejouren i Kiel var också en upplevelse.
Nu flyttar han till Mallorca med familjen.
– Jag ska bli försäkringsrådgivare. En spansk kompis ville ha hjälp med att starta upp en verksamhet på Mallorca.
Tanken var att Arrhenius skulle ha spelat ett år till i Skövde.
– Men det har varit turbulent i klubben och man visste inte vad som skulle hända. Vi fick inga besked och till slut var jag tvungen att fatta ett beslut.
Hur känns det att lägga av?
– Man ska aldrig säga aldrig. Det finns handboll därnere också. Men till att börja med blir det bara jobb i alla fall, säger han.
Vad tror du om Skövdes framtid då?
– Det blir ett stålbad nu efter dålig ekonomi i flera år. Men nu ska klubben ta tag i det en gång för alla.
Peter Johansson säger att allt lutar mot att han fortsätter. Men en ny assistent ska till.
Kristian Svensson har kontrakt nästa säsong också men däremot har man inte gjort klart med nyckelspelare som Rasmus Wremer och Tobias Warvne ännu.
– Vi behöver ha kvar både Wremer och Warvne, säger Johansson.

***

Då ska det vara klart med norske landslagsstjärnan till Kristianstad.

***

Fick ett par glada tillrop i Färs & Frosta för att jag var tillbaka med blogg och (i morgon) podd. Värmer!

***

Märks att just podden är uppskattad. I morgon bitti spelar Kent-Harry och jag in igen. Ingen gäst utan bara vi två. Ska bli intressant att höra professorns tankar om Ystads säsong och framtid – och mycket annat. Förhoppningsvis läggs det ut på eftermiddagen.

***

Kommer att sakna Daniel Vandor i spalterna. Han gjorde mycket för handbollen i media och dom människorna behöver den här sporten. Lycka till med ditt ”nya liv”, Daniel. Och hoppas att du kommer tillbaka.

***

Här är bilden på fotomodellen Victor Fridén i förra numret av tidningen Icon som Bolltroll & Banke snackade om i senaste poddavsnittet:

Skärmavbild 2014-04-09 kl. 01.23.24

Bilden påminner mig om ett knäck jag skrev om Texas Olsson i Hammarby som lade av 19 år gammal efter två raka SM-guld för att satsa på en modellkarriär. Hittar inte artikeln nu men kom istället över det här reportaget om Texas från i fjol. Verkar ha gått bra för grabben.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB