Startsida / Inlägg

Sluta dalta med landslagsstjärnorna

av Johan Flinck

Podden är tillbaka. Efter om och men med det tekniska hittar den på de vanliga ställena. För er som lyssnar på en dator hittar ni detta avsnitt och alla gamla här. Och numera har vi en egen ”spelare” för podcasts till mobilen. Så här prenumererar ni på vår podd där: ladda ner Aftonbladets vanliga app och gå in på den. ”Svep” fönstret åt vänster så får ni upp en ny meny. Klicka där på podcast, sedan på ”Lägg till podcasts” och leta upp vår podd. Tryck sedan på ”Prenumerera”.

***

Ingen gäst den här gången då Kent-Harry och undertecknad hade så mycket att snacka om, vilket ni också kommer att höra, efter en dryg månads semesteruppehåll.

Vad har ni då att se fram emot i detta avsnitt?

Jo, Kent-Harry ryter till mot förbundskaptenernas, som han uttrycker det, ”daltande” med vissa spelare:

”För mig är Källman helt körd. Han ska inte vara med i landslaget mer.”

Professorn tycker också att man måste ställa högre krav på spelarna, att en småskadad Kim Ekdahl Du Rietz ändå måste komma och vara med på samlingarna även om han inte kan spela matcher.

”Man måste bygga kulturen på ett annat sätt”, säger Andersson.

***

Ni får också höra Kent-Harry mycket tydligt uttrycka sin besvikelse över sitt Ystads IF efter matchen i går. Lyssna från början! Direkt från det vita hjärtat.

Men det blir också en analys med mer hjärna än hjärta av YIF:s fiaskosäsong: varför gick det som det gick och vad behöver göras.

Ska Engblom sitta kvar?

Tar Kent-Harry själv plats i klubben om han får frågan?

***

Vi (läs: Kent-Harry) sätter också betyg på alla lagens insatser i grundserien.

***

Undertecknad berättar om semesterdrömmar med Wislander i benskydd och varför han tänker på IFK Kristianstad varje gång han borstar tänderna på sonen.

***

Kent-Harry har skaffat en hockey-app. Varför? Svaret får ni i podden. Men det är en konsekvens av att han tycker att utvecklingen inom handbollssporten stått stilla.

***

Det blir en del Norge. Och lite Finland och Rumänien…

***

Det blir en hel del Norge faktiskt. Bland annat uppmärksammar vi en lite udda platsannons. Robert Hedin fick som bekant lämna jobbet som förbundskapten i Norge. Nu har gamle storspelaren Christian Berge tagit över till och med sommarens VM-playoff. Kanske får han fortsätta, men ingen vet.

Tror du att du kan göra ett bättre jobb än Berge och ta Norge till mästerskapsmedaljer? Då kan du söka jobbet nu.

Norska förbundet har nämligen gått ut med stora platsannonser i landets största tidning, VG, och handbollsvärldens husorgan, Handball-Woche.

Undertecknad hade aldrig hört talas om detta grepp på förbundskaptensnivå men tydligen har norrmännen haft detta förfarande tidigare.

– Nu kommer de att få 500 jugoslaver som söker, säger Kent-Harry i podden angående att man gått ut i Handball-Woche med annonsen.

Så här såg det ut i VG:

Skärmavbild 2014-04-09 kl. 14.58.18

Gamle förbundskaptenen Gunnar Pettersen är kritisk till att Berge nu måste skicka in en ansökan för att få behålla jobbet.

***

Vi snackar också om tyska cupfesten i helgen med massor av svenskar, dissekerar kvartsfinalerna i vårt eget slutspel, pratar om kvalserien och tippar kvartsfinalerna i Champions League.

***

Det blir också en hel del snack om Champions Leagues egen pungslagsgate och om Ola Lindgren möjligen kan ha njutit något om/när han såg det.

***

Det blir några hyllningar också, av bland annat Alingsås och Michael V Knudsen.

***

Och lite Balkans bollunder förstås – med en efterlysning.

***

Vi snackar också om Sivertsson som fortsatt damförbundskapten och avslöjar nästa veckas gäst.

***

Till sist något som inte berördes i podden men som jag ändå vill kommentera:

Vi listar i dagens tidning (och plusinlåst på nätet) hur mycket alla elitseriespelarna och -tränarna tjänar. Sådana här listor brukar vi göra i fotbollen och hockeyn men har nog aldrig gjort det inom handbollen. Som alltid haltar sådana här listor. Dels brukar uppgifterna vara tämligen gamla. Vi redovisar spelarnas och tränarnas senaste inkomstuppgifter hos Skatteverket och i dagsläget finns det inga senare uppgifter än 2012. Medan fotbollsspelarnas löner (det vill säga deras deklarerade inkomst hos Skatteverket) tenderar att ligga lite lågt då en del av deras löner ofta sätts in direkt i olika pensionsfonder av skattetekniska skäl så skulle jag vilja säga att handbollsspelarnas löner uppfattas som för höga, sett till vad de tjänar som handbollsspelare alltså.

Jag gjorde i vintras en granskning av hur många av elitseriespelarna som jobbar och studerar vid sidan om. Det visade sig att bara 20 procent av dem spelar enbart handboll. Resten jobbade eller pluggade på heltid eller deltid. Och av de 20 procent som endast fokuserade på handbollen uppgav en fjärdedel att de egentligen inte kunde leva på sitt handbollsspelande.

Så i den deklarerade inkomsten hos de flesta av spelarna i lönelistorna i dagens tidning finns det ytterligare en lön vid sidan av den lön de får från sina klubbar.

Inte ens alla tränare är heltidsanställda. Kristjan Andrésson tjänade enligt våra listor bäst av alla i elitserien 2012. Men i den inkomstuppgiften ingår en lön som bankchef. Ingen ska inbilla mig att Guif betalar Andrésson mer än vad till exempel Kristianstad ger Ola Lindgren i lön.

Andrésson fick i artikeln chansen att prata sin inkomstuppgift men avböjde, vilket ni också kan se när ni läser artikeln.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB