Startsida / Inlägg

Här är min VM-trupp

av Johan Flinck

Hemma igen och dags att runda av den här landskampsdagen.

Jag gör det med min tyckare i morgondagens tidning:

GÖTEBORG. Trippen till Qatar är bokad.
Men förbundskaptenerna bör redan nu titta på resan till Rio och inte fastna i Hamrénfällan.
Men det finns ett par men…

Damerna är klara för EM i Ungern/Kroatien i december och herrarna för VM i Qatar i januari.
Då damerna säkrade sin plats redan i onsdags börjar vi med herrarna.
Det är två år sedan OS-silvret i London och två år kvar till Rio. Och i laget som i går tog Sverige till VM i Qatar saknas halva det gäng (14 spelare) som låg bakom OS-silvret. Av en herrans massa olika anledningar (ingen har dock lagt av) är följande spelare inte med här: Magnus Jernemyr, Kim Andersson, Jonas Larholm, Kim Ekdahl Du Rietz, Johan Sjöstrand, Dalibor Doder och Jonas Källman.
Allihop tunga nyckelspelare, ja i princip startspelare, i OS.
Men nu är det dags för Ola Lindgren och Staffan Olsson att börja bygga för OS 2016.
Då säger jag: titta mot Rio snarare än Qatar.
Jag är till och med beredd gå så långt och påstå att resultatet/placeringen i Qatar är av underordnad betydelse.
Och till EM i Polen ett halvår före OS tar man sig då det inte är alls lika lurigt att kvala in till EM som VM.
Vilka av de nämnda OS-silvermedaljörerna som inte var med i går ska herrar Lindgren/Olsson satsa vidare på/få med på vagnen?
Jo, tre i mina ögon: Sjöstrand, Kim EDR och Andersson.
Min VM-trupp har ni här intill.
För nu får inte Lindgren/Olsson gå i den fälla Erik Hamrén är på väg att göra när han håller fast vid sina gamla favoriter trots att de är passé.
Jag är medveten om att flera spelare fick lite gräddfiler inför London-OS och det blev ju bra då i slutändan. Men kanske man ändå ska ställa ett ultimatum den här gången:
”Vill du vara med i OS 2016? Okej, då ska du ställa upp i landslaget varje gång vi kallar, varenda dag på samlingen. Skadad? Då ska du vara på plats ändå. Vi tar hand om rehaben… (snälla, säg att du är med på det Kim EDR.)”
Sedan finns det två, inte oviktiga, ”men” i det här resonemanget om Rio-prio före Qatar, som Stefan Lövgren påminde mig om när jag bollade ämnet med honom:
1. För att ta sig till OS måste man klara ett tufft kval i april 2016, ett kval som bygger på prestationerna i VM och EM.
2. Förbundskaptenernas kontrakt går ut nästa år och så länge de inte förlängs är VM förstås viktigare än OS för dem (personligen).
***
Min drömsjua just nu till VM: Mattias Andersson – Fredrik Petersen, Andreas Nilsson, Niclas Ekberg – Kim EDR, Jim Gottfridsson, Kim Andersson.
Inte en ”sexa Skåne” utan till och med en sjua Skåne, alltså. Fem av dem fostrade i Ystad dessutom.
Inte till VM men kanske, kanske till ett OS kan en sjätte Ystadpåg vara en joker: Lukas Nilsson förstås.
Ystads handbollsunder!
***
Byt ut Andersson mot Johan Jakobsson och ni har kanske en mer trolig startsjua i VM – samtliga i europeiska storklubbar och samtliga med viktiga roller där.
Vad det betyder skriver jag mer om på annan plats i dag.
***
Men klubbadresser ger oss en snygg övergång till damerna.
För också där ser vi en, för landslaget, viktig trend till nästa säsong: sex landslagsspelare lämnar elitserien, fyra av dem till den danska ligan, som fortfarande är världens bästa, medan bara en (Cecilia Grubbström) återvänder till elitserien.
De som stannade i Sävehof i fjol och fick ett fantastiskt och nyttigt Champions League-äventyr gjorde säkert rätt, men de som nu lämnar är definitivt redo för en tuffare liga och det kommer att gagna landslaget förstås.
När Sverige missade VM i fjol tillhörde elva spelare i laget elitserieklubbar och fem fanns i danska ligan. När EM startar lär bara sex (max) vara kvar i elitserien medan vi hittar minst sju (mer troligt åtta eller nio) i Danmark.
Men tilläggas ska att klubbyten också kan innebära tuffa omställningar och till EM har spelarna bara hunnit få tre månader i sin nya klubb och liga.
***
Kampen om niometersplatserna i EM-truppen blir stenhård: till de åtta som spelade i går kan vi lägga Linnea Torstenson, Sabina Jacobsen och Angelica Wallén.
Tre eller fyra av de elva ska bort.

***

Damlandslagsspelarna som lämnar elitserien
Danmark:
Jamina Roberts, Sävehof till Tvis Holstebro.
Linn Blohm, Sävehof till Tvis Holstebro.
Nathalie Hagman, Lugi till Tvis Holstebro.
Johanna Westberg, Skuru till Randers.
Tyskland:
Frida Tegstedt, Sävehof till Berlin.
Frankrike:
Hanna Fogelström, Sävehof till Toulon.

Min trupp till Qatar-VM
Målvakter: Mattias Andersson, Johan Sjöstrand.
Vänstersexor: Fredrik Petersen, Daniel Tellander.
Mittsexor: Andreas Nilsson, Jesper Nielsen.
Högersexor: Niclas Ekberg, Mattias Zachrisson.
Vänsternior: Kim Ekdahl Du Rietz, Philip Stenmalm.
Mittnior: Jim Gottfridsson, Lukas Karlsson.
Högernior: Kim Andersson, Johan Jakobsson.
Försvarare: Tobias Karlsson, Niclas Barud.

***

Några ord om min VM-trupp:

Som ni kan se så är den alltså inte tokinriktad på OS i Rio. Jag är övertygad om att Tobias Karlsson spelar där, men inte lika säker på att Mattias Andersson, 38 år om två år, är med.

Daniel Tellander, 31 om ett par veckor, är förstås ingen framtidsnamn på sikt men kan mycket väl hålla till OS och med tanke på våra styrkor (försvar/målvakt) så är framgångsreceptet kontringar förstås och där är Tellander bäst bakom Petersen av de som kommer i fråga.

Men just vänstersex bakom Petersen och vänsternio bakom Kim EDR var svårast att välja.

På vänsternio vill man ju se någon spelare kliva fram ett par steg bakom Kim EDR: förutom Stenmalm är det väl Rickard Lönn och Markus Olsson som ligger närmast, möjligen Adam Lönn. På sikt har vi sedan Lukas Nilsson, Simon Jeppsson och Niclas Fingren.

Sedan kan man diskutera om Barud ska ryka för en sjunde niometersspelare. Han är klar trea framåt på mittsex och jag vill nästan påstå att det då känns…ja, trist är väl ordet att ta ut två försvarsspelare om man inte ska ha med Jernemyr längre.

Till ett OS 2016 lär förstås också Lukas Karlsson utmanas på mittnio av spelare som Jesper Konradsson och Helge Freiman, kanske också Henrik Olsson, med rätt utveckling.

***

På torsdag lottas damernas EM.

De 16 lagen är nu klara.

Gruppsegrare: Danmark, Frankrike, Montenegro, Spanien, Sverige, Norge, Tyskland.

Grupptvåor: Ukraina, Slovakien, Tjeckien, Holland, Serbien, Rumänien, Ryssland.

Värdnationer: Ungern, Kroatien.

***

Herrarnas VM lottas först den 20 juli.

***

Pratade lite OS-kval med Lövgren i dag. Avgörs påskhelgen 2016 och Lövgren berättade att IHF-presidenten Moustafa nu var inne på att ge wild cards till kvalet. Naturligtvis för att inte Tyskland skulle riskera missa också ett OS-kval.

***

På tal om Tyskland:

Efter att missat tre av fyra mästerskap sedan han tillträdde 2011 tyder det mesta på att Martin Heuberger får sparken i veckan.

Martin Schwalb, som blir arbetslös när Hamburg nu går i konkurs, lär vara favorit till att ta över. Han var en av kandidaterna redan när Heuberger tillträdde.

Lövgren tror inte att den tyska förbundsstyrelsen väljer ett utländskt namn den här gången heller.

Annars tänkte jag att det ju finns några svenska tränare med hyfsat anseende i Tyskland. Staffan Olsson blev till exempel intervjuad förra gången man skulle byta (2011) och vi har en viss Ljubomir Vranjes som kanske handbollsvärldens hetaste tränare just nu. Vidare har vi Ola Lindgren och Magnus Andersson.

***

Fredrik Petersens första ord när jag mötte honom i mixade i dag:

– Fan är du inte på VM?! Drog du nitlotten eller?

Försökte påskina att jag kanske hade gjort ett aktivt val, men det trodde förstås inte Petersen på och det gjorde han rätt i.

***

Efter matchen gick Frank Ström, marknadschef på Handbollslandslaget AB, runt med en anmärkningsvärt fet sedelbunt i näven.

Skärmavbild 2014-06-15 kl. 23.21.40

– Till domarna, frågade jag.

– Nej, 50/50-lotteri, garvade Ström.

***

Hallandspostens Jan-Owe Wikström hade åkt upp till Göteborg och…tja, han behövde ju inte direkt slåss i den mixade zonen för att få en exklusiv med Magnus Persson:

Skärmavbild 2014-06-15 kl. 23.21.58

***

Mattias Andersson kunde fylla på prisskåpet, eller möjligen blomvaserna, rejält efter dagens match.

Före matchen fick han nämligen motta priset som årets spelare i Sverige och efteråt fick han såväl priset som Sveriges bäste spelare som publikens pris för matchens prestation.

Ett hattrick man sällan får vara med om.

***

Bosnien slog ut Island i VM-playoff! Balkans bollunder som sagt. När detta skrivs återstår det en halvtimme till Bosnien möter Argentina i fotbolls-VM. Kan bli en fantastisk kväll/natt för bosnisk idrott.

Mer Balkan: Serbien slarvade ju bort VM-platsen i går mot Tjeckien och Montenegro hade ingen chans mot Vitryssland borta i eftermiddags. Men i dag blev Slovenien (slog ut Ungern) och Makedonien (mot Grekland) VM-klara. Kroaterna klara sedan tidigare.

***

Nu väntar semester i fyra veckor.

Bloggen tar semester längre än så och är tillbaka någon gång i augusti. Fast redan nu känns det som att det blir ett par gästspel (av mig själv) i samband med lottningarna av dam-EM och herr-VM.

***

Anyway:

Trevlig sommar!

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB