Startsida / Inlägg

Det är fanimej inte klokt

av Johan Flinck

Ska inte ge sken av att jag grävt jättedjupt och plockat fram några hemliga mejl mellan IHF-pamparna eller buggat Moustafas mobil.
Men jag har i varje fall tagit ett efterlyst grepp i dagens tidning kring skandalen och farsen med Tysklands VM-plats inför kvällens lottning.
Jag tog ett långt snack med Arne Elovsson häromdagen och jag tycker att det gav rätt mycket.
Elovsson har varit med och tagit det kontroversiella beslutet och står för det. Han är som vanligt tydlig och förhållandevis rak i sina svar. Det uppskattas och fram kommer då att anledningen till att Australien stoppas från VM inte alls är att Oceanien inte skulle ha ett fungerande kontinentalförbund som det hävdats överallt där jag har läst. Nej, i stället har de 18 gubbarna i IHF:s council helt enkelt tagit sig rätten att stoppa ett lag som kvalat in enligt konstens alla regler. Regler som de här 18 gubbarna själva har varit med och skapat.
Och de kommer av allt att döma göra det igen inom kort. Tanken är att stoppa ett lag från panamerikanska förbundet som kvalar in till dam-VM nästa år för att det är för dåligt.
Och det är fanimej inte klokt.
Här nedan har ni mitt knäck i ämnet samt en analys.

Har också pratat med Jim Gottfridsson inför VM-lottningen i kväll.
Och snacka om viktig lottning med tanke på att OS-kvalplatser står på spel i detta VM. Lottningen kan komma att avgöra oerhört mycket.
Jämför till exempel de här båda grupperna (även om de är extrema så är de fullt möjliga):
Frankrike, Sverige, Ryssland, Tjeckien, Brasilien, Tyskland
Kontra:
Kroatien, Sverige, Algeriet, Vitryssland, Bahrain, Förenade Arabemiraten.
Från den förstnämnda är det ju inte säkert att Sverige ens lyckas ta sig vidare (fyra första i varje grupp avancerar till åttondelen) medan man kan, för att prata med Kristianstadsbladets sportchef, ”jogga” sig igenom den senare.
Sedan är det förstås viktigt att hamna så högt upp i gruppen som möjligt med tanke på motstånd i åttondelsfinalen.
Men nästan lika viktigt vilken grupp man själva hamnar i är vilken grupp man går mot i en åttondelsfinal. Det kan ju bli en dödens grupp, likt den i exemplet här ovan.
För att ta sig till OS-kval från VM måste man bli topp-sju, och då är följaktligen en kvartsfinalplats ett måste.
Kan bli en riktigt spännande kväll, även om jag själv missar den. Mina kommentarer om lottningen här på bloggen får anstå till i morgon.

***
Här har ni dagens skörd.

Knäcket först:

I dag lottas handbolls-VM i Qatar.
Samtidigt anklagar stora delar av handbollsvärlden det internationella förbundet för korruption då man kastat ut blåbäret Australien från VM och gett platsen till supermakten Tyskland.
– Klart det var enklare att ta beslutet när ett lag som Tyskland stod i kö, säger Arne Elovsson, som var med och tog beslutet.

Internationella handbollsförbundet (IHF) och framför allt dess president, Hassan Moustafa, har beskyllts för korruption i många år och den senaste veckan har dessa anklagelser kulminerat.
Orsaken är att IHF i förra veckan, efter att hela VM-kvalet var avgjort, beslutade sig för att stoppa blåbärsnationen Australien från VM i Qatar i januari och i stället ge platsen till handbollens supermakt Tyskland, som misslyckades i kvalet.
– IHF kör sina egna regler, säger förbundskapten Ola Lindgren.
– Klart att det inte känns rätt på något sätt, säger landslagets general manager Stefan Lövgren.
Ovanpå allting kräver Island att man i så fall skulle ha platsen före Tyskland.
Svenske Arne Elovsson var med och fattade beslutet i IHF:s council, med 18 ledamöter och där han sitter med som vice president i europeiska förbundet (EHF), den 8 juli.
– Vi tog då tre beslut: 1. Vi ändrade i reglementet så att man har rätt att ta bort ett lag som inte håller den sportsliga kvaliteten som behövs i ett VM. 2. Vi beslöt att Australien inte skulle få vara med i detta VM. 3. Vi bestämde att platsen ska gå till det högst rankade laget i förra VM som inte kvalat in till detta VM ska få platsen – Tyskland.
Australien har slutat på 24:e och sista plats i de fem senaste VM:en. I VM 2013 förlorade man matcherna med 28 mål i snitt.
– Det är inte värdigt ett VM. Jag har personligen tyckt att man måste göra något för att få bort de här svaga lagen.
* Vilka är kriterierna för att council ska ta bort ett inkvalat lag från VM?
– Det finns inga kriteriet utan är en subjektiv bedömning av council.
Enligt Elovsson lutar det åt att man plockar bort ett lag också i dam-VM nästa år. Då Brasilien vann VM senast får nämligen den annars så svaga panamerikanska kontinenten ytterligare en plats.
– Klart det kan bli aktuellt då igen.
* Tillbaka till herrarna: kom inte den här förändringen till för att Tyskland missade VM?
– Det är ju många som drar den slutsatsen för den är så ”intressant” medialt och handbollspolitiskt. Klart det var enklare när ett lag som Tyskland stod i kö. Jag förstår att det sticker i ögonen på en del.
– Jag ställde mig själv tre frågor innan jag röstade: 1. Följer det här reglementet? 2. Är det här bra för den globala handbollen? 3. Är det bra för Europa, som jag jobbar för? Jag kom fram till tre ja på de frågorna. Ska jag då rösta nej bara för att det är Tyskland som får platsen? Det låter ju ”kokko”.
Till saken hör att Oceanien för några år sedan tappade sin plats i council då ett beslut togs att man måste ha ett visst antal medlemsförbund för att ha en plats där.
* Är det här ett demokratiskt riktigt beslut?
– Det följer bestämmelserna.
* Varför togs inte beslutet innan kvalet började?
– Vi har bara möte två gånger om året och förra mötet var i december, svarar Elovsson.
Nu kräver Island platsen och pekar på en paragraf som säger att platsen ska tilldelas Europa/EHF?
– De vägrar förstå sanningen. Australien vill delta i VM. Men om de inte hade velat det hade budet gått till Nya Zeeland. Hade de också tackat nej hade platsen gått till EHF och då hade Island stått på tur.
– Men IHF har beslutat att om man stoppar ett lag, som nu, ska platsen gå till det högsta rankade laget i förra VM.
Beslutet får också stor betydelse vid dagens lottning. Tyskland tar nämligen Australiens plats i den sjätte och sämsta seedningsgruppen så i stället för Iran, Förenade Arabemiraten eller Chile kan man alltså få Tyskland – snacka om nitlott.
– Jag trodde och tyckte att de skulle gå in i fjärde seedningsgruppen. Men tävlingskommittén fick uppdraget att se över det där, suckar Elovsson.
* Hur tror du att allt det här påverkar handbollens anseende och förtroendet för IHF och Moustafa?
– Moustafa har många kritiker. Men man glömmer rätt fort. Det händer så jäkla mycket, säger Elovsson.

Seedninsgrupperna till VM i Qatar 15 januari-1 februari.
1) Spanien, Frankrike, Kroatien, Danmark.
2) Sverige, Bosnien, Polen, Slovenien.
3) Ryssland, Qatar, Makedonien, Algeriet.
4) Österrike, Argentina, Vitryssland, Tjeckien.
5) Tunisien, Egypten, Brasilien, Bahrain.
6) Iran, Förenade Arabemiraten, Chile, Tyskland.

Och så analysen:

Ingen sörjer att Australien inte är med i VM och handbollssporten behöver Tyskland i VM.
Men någon j-a ordning får det vara – också i internationella handbollsförbundet.

Dörren slår igen framför näsan på Australien, Tyskland släpps in genom densamma och utanför står Island och knackar på.
Internationella handbollsförbundet (IHF) har satt upp en fars på handbollens stora scen inför dagens VM-lottning. En spring-i-dörrar-fars med president Hassan Moustafa i regissörstolen.
Jag har inte läst allt som skrivits i ämnet de senaste dagarna men jag hittar ingen aning officiell förklaring till att Australien kastas ut från VM efter sex raka mästerskap än att det skulle bero på att IHF helt plötsligt kommit på att Oceanien inte har något fungerande kontinentalförbund.
Låter ju som rent nonsens. Och det är det också, visar det sig när jag pratar med Arne Elovsson, som varit med och fattat beslutet i IHF:s council. Han förklarar här intill att anledningen är att IHF helt enkelt bestämt att Australien är för dåligt för att vara med i VM.
Det där är i mina ögon det allra allvarligaste i hela den här farsen som nu utspelar sig.
18 gubbar, ja alla är de gubbar, i IHF:s council, där Oceanien inte har en plats, har alltså tagit sig rätten att helt godtyckligt (”det finns inga kriteriet utan är en subjektiv bedömning”) bestämma om ett lag är tillräckligt bra för att vara med i VM efter att det kvalat in enligt konstens alla regler, eller rättare sagt de regler som IHF själva satt upp.
Och man ändrar i reglementet och tar sig denna rätt EFTER att kvalet är avklarat.
Redan under VM 2005, efter att Sverige kört över dem med 49-16, skrev jag ”Släng ut dom” om Australien och deras VM-status, som de (eller rättare sagt Oceanien) tilldelades 1999 för att de skulle få ett mästerskap före Sydney-OS och som de sedan fått behålla.
Nej, ingen – mer än möjligen det australiensiska landslagets 16 spelare och deras ledarstab – sörjer att Australien inte är med i VM för de har inte där att göra.
Och hela handbollsindustrin behöver ha med motorn Tyskland i samma VM, i synnerhet när det dessutom står OS-kvalplatser på spel. Tyskland missade i praktiken OS i Rio också när man bommade VM.
Men inte under de här premisserna. Till och med tyska legendarer som Stefan Kretzschmar har gått ut och sagt att man skäms.
Vill inte IHF ha med Australien så får man helt enkelt se till att det i praktiken – om än inte i teorin, och det är viktigt – blir omöjligt för dem att kvala in. Låt vinnaren i Oceanien-kvalet kvala mot, säg, fyran i Afrika-kvalet så är det nog löst. Men alla sådana beslut måste förstås ta innan kvalet inleds så alla vet spelreglerna.
***
Island kräver nu platsen före Tyskland men jag kan faktiskt förstå av IHF:s beslut att de inte ska ha den. Då VM är IHF:s tävling är det förståeligt att man ger platsen till det bäst rankade laget i senaste VM och inte EM.
***
Men att IHF sedan placerar Tyskland i den lägsta seedningsgruppen, på Australiens plats, inför lottningen innebär att man lyckas göra ett dubbelfel – i samma serve dessutom.
***
Då det står OS-kvalplatser på spel i detta VM blir kvällens lottning oerhört viktig och tack vare seedningen kan det sluta precis hur som helst. Jämför till exempel Jim Gottfridssons dröm- och mardrömsgrupper här intill.
***
Med Tysklands intåg i VM har Sverige plötsligt ytterligare en tuff konkurrent om de där OS-kvalplatserna (topp-sju i VM) och det var just det både Ola Lindgren och Stefan Lövgren opåkallat tog upp när jag diskuterade farsen med dem.

Snacket med Gottfridsson inför själva lottningen:

Ryssland eller Algeriet?
Tyskland eller Iran?
Handbolls-VM kan bjuda på både mardröm och dröm i dagens lottning.
– Viktigast är att ta en OS-kvalplats, säger Jim Gottfridsson.

Internationella förbundets beslut att stoppa Australien från VM i Qatar i januari och ersätta dem med Tyskland ger en raffinerad lottning i dag.
– Är Tyskland i lägsta seedningsgruppen?! , utbrister landslagets spelmotor Jim Gottfridsson när Sportbladet ber honom ta ut sin dröm- respektive mardrömsgrupp
Och lottningen kan verkligen avgöra mycket även om fyra av sex lag går vidare från varje grupp.
Från tredje seedningslinjen hoppas Gottfridsson förstås på Algeriet, men det kan lika gärna bli Ryssland. Det är också viss skillnad på Bahrain och Brasilien (trea i sin VM-grupp 2013) från den femte.
Efter gruppspelet väntar numera utslagsmatcher i VM.
– Med bra lottning kan man komma högt upp i gruppen och få en bra väg fram, säger Gottfridsson.
Viktigast i VM för Sverige är att ta en OS-kvalplats och då krävs det minst en sjundeplats.
– Vi ska slåss om en kvartsfinalplats, säger Gottfridsson.

Gottfridssons drömgrupp…
Kroatien
Sverige
Algeriet
Vitryssland
Bahrain
Förenade Arabemiraten
…och mardrömsgrupp
Frankrike
Sverige
Ryssland
Tjeckien
Brasilien
Tyskland

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB