Startsida / Inlägg

Så ska EM 2020 spelas i Sverige

av Johan Flinck

Bloggen har ju egentligen semester och det är med lite blandade känslor jag skriver detta inlägg.

Ja, det lät ju allvarligt men det är det inte. Jag syftar på att när man slänger in ett inlägg här igen så känns det som att man måste dra igång hela apparaten igen och skriva var och varannan dag. Men så blir det alltså inte även om min semester är över och jag är igång och jobbar igen. Ni som hängt med här ett tag vet att jag driver den här bloggen på min fritid och den fritid jag har över de här sommarveckorna vill jag hellre tillbringa i solen, med min familj och några kulor glass… och kanske ett och annat glas rosé… och en stund vid grillen.

Men bara för det kan jag ju alltid ”marknadsföra” de handbollsknäck jag skriver i sommar. Jo, det blir några sådana även om fokus ligger på fotbollen nu (också).

För det händer ju en del i handbollsvärlden också off season. På söndag lottas VM i Qatar och vi har tunga korruptionsanklagelser mot IHF sedan man slängt ut Australien ur VM och gett platsen till Tyskland. Per Johansson uppmanade mig på twitter i går att gräva i det där och jag kan lugna honom och andra med att det är på gång. Vänta och se.

Sedan är det i praktiken klart att Sverige får EM 2020 ihop med Österrike och Norge. Men det här blir Sveriges EM med final på Tele 2 Arena.

Det skrev jag ett knäck om i dagens tidning och det har ni lite längre ner här.

Under den får ni också listan på alla värdnationer för alla mästerskap – dam som herr, EM som VM – fram till och med 2020.

***

Måste hylla Kristianstadsbladets satsning på webb-tv och sitt Studio KB i samband med beachhandbollen i Åhus. Jag har bara sett ett program så här långt men, som sagt, vilken satsning: en timme varje dag i en vecka med massor av intressanta gäster. Okej, det är ett rent soffprogram så tempot kan diskuteras och som tv-format betraktat är det kanske tillbaka till 1970-talet. Men en timme handbollssnack varje dag…wow.

Tänk om någon aktör kunde sänt ett sådant program en gång i veckan på riksnivå under säsongen. TV4-gruppen skulle det väl vara i så fall i år då man verkar ha köpt/fått rättigheterna till elitserien den kommande säsongen.

***

Här har ni en tolv minuters intervju med Vranjes på SVT Play.

***

Själv missar jag beachhandbollen i Åhus än en gång. Verkar som förgjort att jag ska kunna ta mig dit igen.

***

Andreas Rudolph gick in och räddade Hamburg än en gång. Han pyttsade in fem miljoner euro i absolut sista sekunden och räddade därmed klubbens Bundesliga-licens.

Samma dag, om jag förstått det rätt, meddelade Rudolph/Hamburg att Martin Schwalb skulle få gå som tränare. Några timmar senare drabbades Schwalb av en hjärtinfarkt och var nära att stryka med. Det snackas nu om att Schwalb, som tränat klubben sedan 2005, med ett kort avbrott när Per Carlén tog över, ska få en roll som klubbdirektör eller liknande.

Om jag fortsatt förstått allting rätt blir därmed Andreas Nilsson kvar i Hamburg då kontraktet fortsätter gälla. Nilsson var ju i princip klar för Veszprem. Svider säkert i Nilssons plånbok och det hade förstås varit ett äventyr och utmaning att spela i en ungersk storsatsande klubb men samtidigt är det nog inte fel att Nilsson är kvar i Bundesliga sett till hans fortsatta utveckling som handbollsspelare.

***

Hör att poolspelet fortsätter uppröra. RIK och Önnered i två olika pooler. ”Men man har bytt plats på dem. Herregud”, skriver Jarmo Mänty till mig.

***

Knäcket på EM 2020 så:

Sverige kommer att tilldelas herr-EM i handboll 2020 – tillsammans med Norge och Österrike.
Finalen ska spelas på Tele 2 Arena i Stockholm inför hela 25 000 åskådare.
– Vi ser fram emot en drömfinal, säger Stefan Lövgren, vd för Handbollslandslaget AB.

Sverige arrangerade herr-VM i handboll 2011 och står som värd för dam-EM 2016.
Redan fyra år senare är det dags igen för ett nytt mästerskap på hemmaplan: herrarnas 2020.
Arrangemanget delas mellan Sverige, Norge och Österrike. Det är europeiska förbundet (EHF) som själva föreslagit kandidaterna att gå samman och dela på värdskapet och därmed finns det inga motkandidater.
Efter långa förhandlingar är nu konceptet klart och det har också godkänts vid ett ordförandemöte inom EHF samt av exekutiva kommittén.
Alltihop ska klubbas igenom vid EHF:s kongress i september.
Det är egentligen bara en formalitet?
– Helt riktigt, säger Stefan Lövgren, vd för Handbollslandslaget AB.
Till detta EM kommer antalet deltagande nationer att utökas från 16 till 24: sex grupper med fyra lag i varje där de två bästa i varje grupp går vidare till mellanrundan som spelas i vanlig ordning.
Sverige kommer att bli huvudarrangör: gruppspelet avgörs i alla tre värdnationer (två i varje land) och mellanrundorna i Sverige och Österrike. Semifinalerna, bronsmatchen och finalen spelas i Sverige och ska avgöras på Tele 2 Arena i Stockholm.
– Vi bygger om den till en handbollsarena med plats för 24 000-25 000 åskådare. Det är förstås kittlande att vi fått den möjligheten. Vi ser fram emot en drömfinal på Tele 2 Arena.
Det blir förstås nytt publikrekord för handboll i Sverige.
Lövgren kan också avslöja vilka svenska städer som planeras bli spelorter.
– Är Danmark med vill vi förstås placera dem i Skåne förstås och har Stockholm finalspelet bör Göteborg ha Sveriges matcher någonstans på vägen.
– Sedan finns det önskemål från Österrike att Tyskland ska spela där och Norge vill ha Frankrike och Kroatien, säger Lövgren men betonar också.
– Innan kvalen är avklarade är förstås inget klart.
Klart är dock att alla tre värdnationerna är direktkvalificerade.

***

Så spelas kommande handbollsmästerskap
2014 Dam-EM: Kroatien/Ungern.
2015 Herr-VM: Qatar.
2015 Dam-VM: Danmark.
2016 Herr-EM: Polen.
2016 Dam-EM: Sverige.
2017 Herr-VM: Frankrike.
2017 Dam-VM: Tyskland.
2018 Herr-EM: Kroatien.
2018 Dam-EM: Frankrike.
2019 Herr-VM: Danmark/Tyskland.
2019 Dam-VM: Japan.
2020 Herr-EM: Sverige/Österrike/Norge.
2020 Dam-EM: Norge/Danmark.

***

Med ett utökat EM till 24 nationer kommer alltså nästan hälften av EHF:s 53 medlemsländer att kvala in till EM. Det blir alltså ”svårt” för en etablerad handbollsnation att missa ett EM.

Som Lövgren sa till mig:

– Därmed kan man minska den omtalade belastningen på spelarna och det är klart att det är bra på många sätt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB