Startsida / Inlägg

Hur går det för Tomas Svensson egentligen?

av Johan Flinck

Hur går det för Martin Dahlin egentligen?

Är han kvar i Gladbach?

Gör han några mål?

Det var Johan Orrenius i senaste avsnittet av Offsides eminenta podd (med Anders Bengtsson och Orrenius) som berättade hur man så sent som i mitten av 1990-talet kunde skriva en sådan ingress (i detta fall i GP). Och den var berättigad. Bättre koll hade inte den allmänne sportläsaren på den tiden, skulle jag vilja säga. Tänk er den i dag när nästan allt bara är en googling bort, i varje fall i fotbollsvärlden:

Hur går det för Sebastian Larsson egentligen?

Är han kvar i Sunderland?

Får han spela?

Ingressen, eller rättare sagt Orrenius nämnande av den, fick mig att ringa Tomas Svensson och kolla vad han gör nu för tiden.

Senast jag pratade med honom var på banketten efter Bengan Boys-återträffen i Halmstad i januari. Då berättade han att han skulle sluta i Rhein-Neckar Löwen där han jobbat som assisterande tränare och fys- och målvaktsansvarig samt videoklippare under Gudmundur Gudmundsson i tre år. Då var ju redan då klart att islänningen skulle lämna RNL efter säsongen för att bli dansk förbundskapten. Det var också klart att Nikolaj Jacobsen skulle ersätta honom. Svensson sa att han skulle flytta hem till familjen i Barcelona och inte ta några tränarjobb utan utbilda sig vidare som tränare.

Nu hade jag i och för sig ytterligare en anledning att ringa Svensson men jag var naturligtvis nyfiken på hans nya tillvaro också. (Den andra anledningen återkommer jag till i helgen.)

Allt det där om att flytta hem till Barcelona och utbilda sig vidare som tränare stämde. Men det visade sig också att han är målvaktstränare i Magdeburg! Och snart blir det officiellt med ett jobb till, mer om det lite längre ner.

När jag efter samtalet googlade Svensson och Magdeburg så såg jag att det förstås hade nämnts på några ställen i slutet av juli, också i svensk media.

Svensson är på plats i Magdeburg några dagar varannan vecka, berättade han, men sköter resten av uppdraget med målvakterna på distans (läs: internet).

Han har haft flera erbjudanden om att bli huvudtränare sedan i vintras men har tackat nej till dem.

– Jag svarade: ”jag har skrivit kontrakt med familjen nästa säsong, det får kostad vad det vill”, berättar Svensson.

Det är nog bara Tomas Svensson som kan uttrycka sig på det sättet.

Det är alltså prio på familjen och samtidigt mer tid åt sig själv.

– Jag var hemma på sommarstället i juli och det var helt fantastiskt. Jag har ju farit och flängt i Europa i 30 år så jag har aldrig någonsin kunnat vara ledig på det sättet på sommaren.

Men Svensson berättade också hur RNL inte skötte avslutet så särskilt snyggt. Han fick först erbjudande om att stanna kvar som assisterande tränare åt Jacobsen, vilket han tackade nej till. Sedan kom klubbdirektören Thorsten Storm och föreslog honom att fortsätta som bara målvaktstränare så att han kunde flytta hem till Barcelona och sköta uppdraget på distans.

– Det tackade jag ja till i januari. Tanken var att jag skulle vara målvaktstränare i en annanBundesliga klubb också, som ganska snart blev Magdeburg, samt ett landslag.

– Sedan gick månaderna och jag hörde inget från RNL. Jag har varit med länge och förstod att det inte skulle bli något där så då blev det bara Magdeburg. Jag hörde aldrig något från RNL mer.

I somras presenterades för övrigt Storm, tidigare klubbdirektör i Flensburg i flera år innan han kom till RNL, som ny klubbdirektör för Kiel från och med juli 2015.

Svensson är kvar i Tyskland hela denna veckan och gissa vilka Magdeburg möter borta i ligapremiären på söndag? Jodå, RNL förstås.

Hur känns det?

– Det är inga problem för mig. Jag känner inte något dåligt samvete på något sätt.

Vilket han förstås har rätt i, Svensson.

Så var det där med ett landslagsuppdrag också.

Inget är officiellt ännu men det är förstås ingen vild gissning att det handlar om det danska. Svensson har jobbat nära Gudmundsson i tre år, tränat Niklas Landin i två år och är nu målvaktstränare för danska andrekeepern Jannike Green i Magdeburg.

Så bloggen är rätt övertygad om att Svensson, precis som han gjorde en gång i det svenska landslagsmålet på 1980-talet, tar över efter Claes Hellgren som danska landslagets målvaktstränare. Hellgren jobbar ju numera med Hammarby fotboll.

– Jag har inga kommentarer, säger Svensson själv.

***

Bundesligapremiär i helgen.

Ligabilagorna är på väg upp med posten från posten i detta nu. Men jag behöver få koll redan. Stämmer den här listan på svenska spelare den kommande säsongen?

Hör av er med invändningar eller om jag har missat någon.

Kiel
Johan Sjöstrand, målvakt
Andreas Palicka, målvakt
Niclas Ekberg, högersexa
Berlin
Fredrik Petersen, vänstersexa
Mattias Zachrisson, högersexa
Jesper Nielsen, mittsexa
Rhein-Neckar Löwen
Kim Ekdahl Du Rietz, vänsternia
Flensburg
Mattias Andersson, målvakt
Tobias Karlsson, försvar
Jim Gottfridsson, mittnia
Hampus Wanne, vänstersexa
Johan Jakobsson, högernia
Hamburg
Richard Hanisch
Göppingen
Anton Halén, högersexa
Lemgo
Rickard Lönn, Lemgo
Gummersbach
Joakim Larsson, mittsexa
Magnus Persson, högernia
Melsungen
Per Sandström, målvakt
Mikael Appelgren, målvakt
Patrik Fahlgren, mittnia
Minden
Dalibor Doder, mittnia
Wetzlar
Kristian Bliznac, vänsterniaubv

Detta förutsatt att Hanisch verkligen hinner bli klar. När jag skriver detta är inte förhandlingarna mellan Hammarby och Hamburg klara ännu.

Sedan har vi förstås Ljubomir Vranjes (Flensburg) och Magnus Andersson (Göppingen) på tränarbänkarna.

***

Jag vet att det handlar om ekonomi, men med tanke på poolspelet (som inleder årets elitserie i vanlig ordning) så möts de skånska lagen obegripligt mycket på försäsongen. Pengastinna Kristianstad drar visserligen iväg utomlands på olika läger men de andra möts ideligen hela tiden. Senast i går var det Malmö-Ystad (21-23).

***

Populärkulturella tipset är tillbaka här i bloggen: missa för fasen inte Retro i SVT (ni har alla avsnitt på SVT Play). Underbara program för framför allt oss 70-talister. Senaste handlade om Trackslistan.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB