Startsida / Inlägg

Staffan O och tyska förbundskaptensjobbet

av Johan Flinck

Gästar min egen blogg igen.

Jag är i full jobbsving sedan några veckor tillbaka. Eller nästan full i alla fall. Stort fokus på MFF (med allt europakval), HIF och lite fotbollslandslaget.

Måste erkänna att det ännu är rätt skönt att inte ha dragit igång här för fullt – eller podden för den delen. Men podden kommer tillbaka. Kanske först i början av september, inför elitseriestarten.

Pratade med Staffan Olsson i går men fick tid först i dag att skriva ut knäcket. Och just när jag hade gjort det såg jag att enligt tysk media ska tyskarna presentera sin nye förbundskapten i morgon i Leipzig.

Nåväl, här är knäcket med Olsson och ryktena om det tyska förbundskaptensjobbet.

Svensk handboll kan andas ut.
Staffan Olsson lämnar inte det svenska landslaget för det tyska.
– Även om jag hade fått frågan hade jag faktiskt inte varit intresserad, säger förbundskaptenen.

Tyskland sparkade sin förbundskapten Martin Heuberger i juni sedan han ännu en gång misslyckats att ta handbollens supermakt till ett mästerskap.
Men när så det internationella förbundet under uppmärksammade former sparkade ut Australien ur VM i Qatar i januari och gav platsen åt Tyskland i stället fick tyskarna bråttom att hitta en ny förbundskapten.
Svenska topptränarna Ljubomir Vranjes, nybliven Champions League-mästare med Flensburg, och Staffan Olsson, svensk förbundskapten med 13 år i Bundesliga som spelare, var två av de namn som det spekulerades mest i.
I förra veckan avslöjade Vranjes att han fått frågan men tackat nej.
Häromveckan skrev tysk media att Olsson var högaktuell och i en intervju verkade svensken inte stänga dörren trots att han står under kontrakt med svenska förbundet till nästa sommar.
– Jag ska inte påstå att journalisten for med osanning men han valde bort en del av mina svar på vissa frågor. Han hade bestämt sig för vad han skulle skriva redan innan han ringde upp mig, säger Olsson.
Sanningen är att Olsson inte ens fått frågan från det tyska förbundet.
– Och även om jag hade fått frågan hade jag faktiskt inte varit intresserad, säger 50-åringen till Sportbladet.
Då var det desto närmare att Olsson fick jobbet när Heuberger tillträdde för tre år sedan.
– Då gick mitt kontrakt som svensk förbundskapten ut och jag var nere på intervju och allt. Men då tackade jag nej.
Nu pekar det mesta på att Berlins isländske tränare Dagur Sigurdsson får jobbet. Han lär presenteras i morgon i Leipzig.
Olsson och vapendragaren Ola Lindgrens kontrakt som förbundskaptener går alltså ut nästa sommar. Några diskussioner om en förlängning har inte inletts.
– Jag antar att det dröjer till efter VM, när vi vet hur det gått sportsligt där.
Olsson, som går in i sin sjunde säsong som förbundskapten, är själv inte säker på om han vill fortsätta.
Att bli klubbtränare igen lockar.
– Jag brottas med de känslorna – vilket jag i och för sig gjort hela tiden (skratt). Jag kan sakna vardagen som klubbtränare men sedan vet jag också att den är rätt så påfrestande. Jag trivs utomordentligt med det här och har absolut inget att klaga på. Så det är angenäma ”problem”, säger Olsson.

***

Blir förstås intressant efter VM om hur förbundet/Lövgren tänker – vill de ha kvar Olsson/Lindgren efter sju år? Vill Olsson och Lindgren vara kvar? Mycket beror säkert på hur det går i VM.

Men bara ett år efter att deras kontrakt går ut är det OS. Säg att man säkrat en plats i OS-kvalet (påskhelgen 2016) i VM – ska man då byta förbundskapten med mindre än ett år till detta kval?

Jag vet att båda trivs men jag kan också tänka mig att de båda är rätt sugna på att testa Bundesliga igen. För Lindgrens del påverkas nog situationen en hel del av hur det går i Kristianstad. En ny guldmiss och jag tror inte att varken han själv eller klubben vill/kan se en fortsättning. Men den guldmissen kan i så fall dröja till finalen en bit in i maj och då lär framtiden som förbundskapten redan vara avgjord. Å andra sidan: om Lindgren tar Kristianstad till guld så är väl uppdraget på sätt och vis slutfört?

Som sagt: intressant blir det.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB