Startsida / Inlägg

Löfven, Lövgren och Blomquist

av Johan Flinck

Inleder nattens blogg med det vanligast förekommande namnet i media i dag: Stefan Löfven.

Första gången jag hörde hans namn var faktiskt i TV4:s Handbollsklubben den 12 januari 2010. Ni kanske minns det? Mona Sahlin var med på länk, eller snarare telefon om vi ska vara noggranna, och förutom att prata om sitt stora handbollsintresse och hylla Robert Arrhenius för att hon gillade att se honom spela så kallade hon Stefan Lövgren, som då satt i studion, för Stefan Löfven hela tiden.

Ingen fattade någonting, förutom att det var väldigt pinsamt. Men dagen efter, tror jag att det var, så hörde någon av sig till mig och förklarade att Mona hade råkat förväxla Lövgrens namn med en partikamrats men att hon förstås visst vem Lövgren var (och det tror jag också).

Och nu ska han alltså bli statsminister. Löfven alltså.

***

Ett annat namn som varit flitigt förekommande i dag, men av en betydligt mer sorglig anledning, är Roger Blomquists.

Ni har säkert läst att SVT-Sportens mångårige medarbetare avlidit efter en längre tids sjukdom blott 57 år gammal.

Nej, Roger var inte den mest insatte handbollskommentatorn men brinnet och engagemanget han hade för handbollssporten och många andra (mindre) idrotter kan verkligen ingen ta ifrån honom. Och jag är övertygad om att det har betytt mycket för dessa sporters plats i Sportnytt genom åren (han jobbade ju också som redaktör för många Sportnytt-sändningar).

Två av mina kolleger har skrivit bra texter i dag: Svante Lidén och Marcus Leifby.

Leifby skriver om det som var Blomquists kanske största bedrift rent journalistiskt: när han metodiskt klädde av konståkningspamparna inför hela världspressen på en presskonferens i OS i Salt Lake City. Ni kan se inledningen av den här.

Simon Bank var på plats och han berättade om just den presskonferensen när vi tog en sen middag i kväll i Turin och höjde våra glas till en skål till Blomquists minne tillsammans med ytterligare tre kolleger.

***

Svensk Elithandboll hotar EHF.

Här är dagens pressmeddelande:

Med anledning av de ändringar som görs i Champions League till säsongen 2015/2016 vill Elitserieklubbarna efter förra helgens föreningsstämma kommunicera följande:

Europeiska Handbollförbundet (EHF) har beslutat att dela in Champions League (CL) i en division 1 och en division 2 om 2×8 lag respektive 2×6 lag. Ett svenskt lag kommer med all sannolikhet att placeras i division 2. Då EHF ännu inte redovisat vare sig seedning/ranking, TV-avtal eller klubbarnas åtaganden gällande ”clean court” och exponering och därmed hur den ekonomiska fördelningen blir bland deltagande klubbar och mellan de olika divisionerna, ställer sig samtliga Elitserieklubbar mycket tveksamma till fortsatt deltagande i CL. 

I förlängningen kan detta innebära att svenska herrlag även avstår från spel EHF-Cupen och Challenge Cup. 

Om det inte finns en tydlig uppsida med ett Europacupdeltagande så kommer SEH Herr att se över hur Elitserien kan göras attraktivare och främst täppa till de 10-14 spelomgångar som nu upptas för CL/EC-spel och som endast berör 1-3 lag.

***

Det nämns ingenstans men om jag fattat det rätt handlar det bara som herrklubbarna.

Kan förstå frustrationen och irritationen hos klubbarna. Och bra att man försöker sätta ner foten. Men inte ska Sverige bojkotta europacuperna? Det skulle förstås påverka svensk handbolls utveckling mycket negativt.

Återstår att se om det bara är tomma hot eller inte.

***

Herrarnas elitserie rullar vidare och det är match var och varannan dag.

Just nu känns jag en bit ifrån den verkligheten. September är en både fantastisk och jäklig månad i det här yrket om man har kombinationen handboll/fotboll, inte minst om det lag man mer eller mindre brukar punktmarkera dessutom tagit sig till Champions League och det landslag man följt nära några år har kvalveckor var och varannan månad i höst.

Men några överraskningar i inledningen av elitserien noterar jag förstås. Och det gör ni med så dom behöver jag inte dra här när jag inte har mer info att komma med.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB