Startsida / Inlägg

Superenkäten utskickad

av Johan Flinck

Sådärja!

Då var årets superenkät utskickad till spelarna i herrarnas elitserie.

Men det är snabba puckar denna gång. Senast på söndag kväll kl 23 ska jag ha in svaren.

En del nya frågor denna gång. Hoppas svarsfrekvensen är lika bra som vanligt så man kan göra lite bra journalistik av det. Handbollen behöver, som ni vet, medieutrymme och i konkurrensen gäller det då att ha ”bra grejer”.

Tanken är att som vanligt börja redovisa resultatet av enkäten i samband med elitseriepremiären (som för övrigt krockar med SHL-premiären…brrr).

***

Det blev inget från upptaktsträffen i tidningen i dag. Sparar tidningsmaterial därifrån till senare.

Däremot en tung nyhet, som jag i och för sig fick på upptaktsträffen då jag snackade med Ola Lindgren men som förstås inte har med upptaktsträffen som sådan att göra.

Ni läser den här och här:

GÖTEBORG. Kim Andersson tackade ja till landslaget igen och ett VM till.
Men nu har storstjärnan åkt på ett bakslag med axeln och framtiden är oviss.
– Jäkligt tråkigt, säger förbundskapten Ola Lindgren.

Kim Andersson skadade axeln våren 2013 och opererades i november i fjol.
I augusti i år var danskproffset (Kolding) tillbaka på handbollsplanen för första gången på 16 månader.
Under konvalescensen har 32-åringen gjort klart för landslagsledningen att han vill spela i landslaget igen och göra ett VM till i januari.
– Det var jäkligt roligt att höra det från honom, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.
Nu kan Sportbladet avslöja att Andersson drabbats av ett bakslag i axeln och ingen vet när han är tillbaka.
– Det går inte att svara på omfattningen av det, säger Olsson.
– Jäkligt tråkigt. Vi hade förhoppningar om ett VM. Dem har vi inte gett upp, utan vi får avvakta undersökningar, säger kollegan Ola Lindgren.
Olsson är lite mer hoppfull:
– Det hade känts jäkligt bra i massor av veckor för honom och han hade gått på jäkligt hårt. Vi håller alla tummarna för att det bara ska vara en överansträngning.
Två andra nyckelspelare i landslaget är långtidsskadade: Magnus Jernemyr (axel) och Jim Gottfridsson (fotopererad). Men tanken är att Gottfridsson ska kunna spela i EM-kvalet i månadsskiftet oktober/november.
Det är mindre troligt att Jernemyr är frisk då.
– Jesper Nielsen utvecklas hela tiden och kompenserar en skada på Jernemyr på ett bra sätt, om än inte fullt ut kanske. Kim Andersson däremot skulle vara ett väldigt svårt avbräck, säger Lindgren.

***

Nu ska vi inte måla fan på väggen helt här. Det är en bit kvar till VM som sagt. Men på Ola Lindgren lät det inte alls bra medan Olsson var lite mer positiv. Nu var det Olsson som hade snackat med Kim av dem båda men min känsla är att sanningen nog ligger närmare Lindgrens reaktion. Kändes som att Olsson intog rollen som optimistisk förbundskapten rätt tydligt (kanske för Kims skull, vad vet jag).

Visst en överansträngning ska väl inte vara några problem när VM ligger fyra-fem månader bort. Men samtidigt: om axeln börjar krångla nu igen när han precis kommit i gång på allvar – blir den då någonsin bra?

Skadan kan också förklara varför jag inte fått tag på Kim på telefon trots upprepade försök i ett par veckor. Han brukar inte vara så jäkla svår att komma i kontakt med.

Det var också tydligt på Lindgrens minspel och kroppsspråk (och uttalande) hur mycket Kim Andersson betyder för det här laget, hur beroende man är av honom, om man ska nå en bit i VM och ta den där OS-kvalplatsen.

***

Mer om upptaktsträffen:

Jag efterlyste ju att tränarna skulle tänka till lite innan de åkte till Göteborg och fundera på vilken bild man vill ge av sin klubb och sitt lag, vilket budskap man vill sända ut när man nu får en jättechans till det uppe på scenen.

Facit? Kändes inte som någon större skillnad mot tidigare år.

Tyckte nog att Ola Lindgren var tydligast där. Kändes som han hade en plan för vad han ville ha ut.

Jag förstår också att det inte är så lätt då man inte blivit tränare för att stå och marknadsföra sin klubb på en scen på ett hotell i Göteborg. Men man kan i alla fall försöka…

Men det är ju konferencier Westberg som stället frågorna och det är dem man ska svara på och inget annat, kanske någon invänder?

Det där kan man rigga, säger jag då. Det har man sett på fotbollens upptaktsträff. Jag är rätt övertygad om att Andreas Alm i AIK bad konferenciern ställa en viss fråga häromåret för att han skulle få chansen att på ett naturligt sätt få ut en grej. Jag tror säkert Westberg inte skulle ha något emot att få ett och annat tips på vad han ska fråga om mot att han får ett intressant svar.

***

För övrigt tror jag att det är dags att stöpa om upptaktsträffen lite. Allt känns väldigt förväntat nu och följer exakt samma mönster som vanligt. Det har blivit för sömnigt.

Alltid lätt att gnälla och inte komma med några konstruktiva alternativ. Det har jag inte denna gången heller.

Eller kanske har jag det.

Varför inte ställa tre kritiska frågor med ett påstående inbakad till varje tränare? Vet att vi gjort så i vår allsvenska fotbollsbibel några gånger och det känns spännande.

Till exempel till Ola Lindgren: ”Med den truppen är det ett fiasko om ni inte vinner grundserien – kommentar?”

Eller till Johan Eklund: ”Ni vinner aldrig mot lag som ligger ovanför er i tabellen – varför?”

Eller till Basti Rasmussen: ”Zoran Roganovic är en fantastisk handbollsspelare. Men vad ska ni med honom till? Ni har elitseriens bästa högernia och som mittnia är det tydligt att han inte kommer till sin rätt?”

Säger inte att det här var tre bra exempel då jag slängde ihop dem i all hast, men ni förstår vad jag menar.

Och det handlar inte om att sätta dit tränaren. Jag tror till och med tränaren ska få frågorna på förhand (en eller ett par dagar före) så han kan förbereda ett bra, genomtänkt svar.

Eller kanske tvingar man samtliga journalister som ackrediterar sig att skriva ner en fråga till varje tränare som man vill ha svar på och sedan läggs dessa frågor i en klassisk hatt som konferencier Westberg får dra en eller två lappar från och ställa till tränaren. Tycker att journalisten ska skriva under med namn så man vet vem som ställer frågan.

Det sistnämnda kan också vara ett komplement till det där andra med tre vassa påståendefrågor.

***

Har också funderat på att låta auditoriet, alltså journalisterna och andra som sitter nere på ”parketten”, komma in och få ställa frågor, eller i varje fall följdfrågor till Westbergs frågor. Men där komplicerar tv-sändningen det förstås, plus att jag vet hur det brukar bli: bara en eller två journalister som vill/vågar ställa frågor.

***

Det där var lite tankar kring upptaktsträffen. Något måste i varje fall hända, känner jag.

Vet att ni är många i handbolls-Sverige som läser det här. Kom med inspel och idéer! I kommenatorsfältet, på min mejl (johan.flinck@aftonbladet.se) eller på twitter, @JohanFlinck.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB