Startsida / Inlägg

Kolla in det här målet

av Johan Flinck

Stefan Lövgren slutar som general manager för landslagen och blir vd på heltid för Svenska handbollslandslaget AB, meddelade förbundet i dag.

Det blir ingen general manager utan istället ska hans mantel axlas av Sara Holmgren på damsidan och Robert Wedberg på herrsidan.

Läs mer om det här.

***

Om jag förstår det hela rätt (hinner inte ringa på det nu) så kommer Lövgren fungera som general manager över dam-EM och herr-VM för att sedan fokusera på vd-jobbet fullt ut från och med februari.

***

Jaha, då borde man väl tycka något om det då i den här rollen. Men det finns det varken tid eller kraft till just nu. Mycket jobb med fotbollslandslaget just nu (och resten av blogginlägget hade jag skrivit sedan tidigare). Men Wedberg kommer alltså tillbaka på en ny tung post i handbolls-Sverige och Sara Holmgren måste bli handbolls-Sveriges mäktigaste kvinna då hon också sitter med i förbundsstyrelsen sedan några veckor.

Under Lövgren har landslagen blandat och gett: missade mästerskap och Klingvall-gate å ena sidan och OS-silver å den andra. I min roll som journalist kommer jag sakna Lövgren då han alltid svarade, alltid hade ett svar och kom med tydliga besked om det gällde något praktiskt. Sedan kan han vara värre än en politiker när han det kom till känsliga spörsmål och han skulle vara diplomatisk.

Men tycker Hans Vestberg att Lövgren gör större nytta som vd inför dam-EM 2016 och herr-EM 2020 så har han nog rätt. Sånt där har Vestberg öga för, var så säkra.

***

Lite handbollsgodis så.

Kolla in stegisättningen med rätt mycket baskettouch här nedan. Det är norrmannen Steffen Stegavik som gör den i den rumänska ligan där han lirar för sitt serieledande Baia Mare mot Gustav Rydergårds Dinamo Bukarest. Jag menar inte att den är speciellt svår att göra, men den ska utföras också och försvararen är ju helt väck.

***

Kristianstad slog Guif i går. Måste återge dialogen på KB-Ruttes fråga på presskonferensen efteråt varför matcherna mellan de här lagen blivit så speciella de senaste åren (derbykaraktär):

– Två bra lag med två snygga tränare, svarade Kristján Andrésson först.

– Oj, här var vi ödmjuka, sa Ola Lindgren.

– Nej, men jag tycker du är snygg Ola, sa Andrésson.

Lite gulligt, som KB-Rutte skriver i sin underhållande blogg.

Gillar alltid att läsa KB-Rutte, inte minst i bloggen. Han har en skön tonträff där.

Sedan lade Andrésson ut texten lite mer om de speciella matcherna mot Kristianstad:

– Det finns ju individer i båda lagen som behöver sådant här. Jag tycker att det borde vara så här i varje match, sa Kristján Andrésson.
Vilka individer tänker du på?
– Hehe, ja vilka tänker du på? (Mathias) Tholin ÄR ju vårt lag just nu. Han visar en karaktär som fler i vårt lag borde ta efter. Sedan är det på gott och ont i sådana här matcher, för oss är det mest på gott.

***

Snackade en hel del poolspel med Josef Pujol i senaste podden.

Hade ju en fråga i superenkäten om poolspelet, om spelarna vill ha det kvar eller slopa det för att hitta en annan lösning.

Resultatet:

Ha kvar: 52 procent.

Ta bort och hitta en annan lösning: 48 procent.

Jämnt alltså och majoriteten röstar alltså för att behålla. Men motståndet bland spelarna är onekligen stort.

Pujol och jag diskuterade rättvisan i poolspelet och statistiken/tabellen vi utgick från, och som Martin Johansson i Alingsås plockat fram, ser ut som följer nedan. Men först några ord från Johansson:

Tabellerna baseras på matcher där lagen från de två poolerna möts över poolgränserna.
Norrlagen tog, om jag räknade rätt i all hast, 114 poäng mot söderlagen medan söderlagen tog 82 poäng mot norrlagen. Således borde man kunna säga att norrpoolen var bäst förra året.
2012/2013 var förhållandet det motsatta – 110-86 till söderlagen. Bifogar bild även på detta.
2013/14:
Skärmavbild 2014-10-09 kl. 11.16.09
2012/13:
Skärmavbild 2014-10-09 kl. 11.17.26
***
Fick sedan en liten varning på twitter om att anledningen till att norrlagen dominerade i fjol skulle vara att de lagen hade mer att spela för i slutet av säsongen. Har ärligt talat inte orkat sätta mig in i om det var så.
***

Handball-Planet har rankat de bästa ”gubbarna” i handbollsvärlden. Spelare födda 1977 eller tidigare och ni hittar den listan här. En svensk tar plats. Gissa vem!

Några dagar senare listade man de bästa ”tanterna”, alltså damspelare födda 1981 eller tidigare.

***

Talant Dutjebajev tar över ungerska landslaget. Blir till att dubbeljobba för spanjoren då han också tränar polska Kielce. Han drar nog in en del cash, den gamle liraren.

***

Dags för ett populärkulturellt tips. Nej, har inte hunnit läsa årets Nobelpristagare i litteratur Patrick Modiano…ännu 😉

I stället vill jag tipsa om Nordic Noir, SVT:s K-special-dokumentär i går om skandinaviska deckarundret på tv som är ute på ett segertåg över världen. Hans Rosenfeldt, som skapade Bron, intervjuas och berättar bland annat att hans succéserie sålts till, och håll i er nu, samtliga världens länder utom tre – Nordkorea, Sydsudan och Kosovo. Där har vi en till som drar in en del cash just nu.

Ni kan se programmet här.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB