Startsida / Inlägg

Ola Lindgren inför landslagsveckan

av Johan Flinck

Tog ett snack med Ola Lindgren nu på förmiddagen medan han satt i en bil på väg upp till Nyköping och landslagssamlingen i veckan.

Och som så ofta när man pratar med Lindgren kommer det upp intressanta svar/ämnen/diskussioner.

Jag noterade sent i går när jag såg att Barud inte kan vara med på grund av en hjärnskakning under en träning med Ålborg att man valde att ersätta honom rakt av med Anton Månsson i stället för att ta ut och testa en vänsternia till när nu Kim Ekdahl Du Rietz överraskande tackat för sig i landslaget.

(Drömde för övrigt i natt om hur jag träffade och intervjuade Kim EDR, och några spelare till, under ett mästerskap. Kim hade slutat i landslaget också i drömmen men hade tjatat sig till vara med på träningarna. Ja, man blir ju skadad i det här jobbet.)

Lindgren förklarar nu:

– Anton blir ett försvarsalternativ, en back up till Karlsson och Nielsen som treor och sedan kan han gå tvåa också om det skulle behövas. Vi diskuterade om vi skulle ta med en vänsternia i stället. Men vi vill att Östlund och Freiman, som båda kan sägas vara ”nya”, ska känna att det är de två som ska göra jobbet. Det blir lugnare för dem i stället för att ta in en tredje spelare där. Östlund har ju också blommat ut i Guif när han fått ta stort ansvar när andra varit skadade.

Varför spelade inte Freiman mot Skövde?

– Jag vet inte. De sparade väl honom till landslaget, haha.

Det hade du som förbundskapten kanske önskat att fler klubblagstränare hade gjort?

– Haha! Ja. Nej, men jag har inte hört något alls om Freiman.

Är det Östlund och Freiman som står först i kön på vänsternio till VM?

– Nej. Det är de två som vi tycker varit riktigt bra nu. Det finns andra alternativ som Philip Stenmalm som kommit i gång i La Rioja. Vi har redan testat Richard Lönn och där finns andra som vi har ögonen på.

Nu testar ni de här båda efter att testat andra tidigare?

– Jag vill inte säga att det är ett test. Nu tycker vi att det är de som haft bäst form och bäst kvaliteter och gjort det bra i ligan. Jag vill inte kalla det test som sagt, men vill man hårdra det så är det chanser att spela till sig en bra position inför VM.

Hur är Magnus Jernemyrs status?

– Vi snackade med honom inför att truppen skulle tas ut. Han har en uttalad ambition att fortsätta med landslagsspel. Vi stänger inga dörrar på något sätt men nu får han komma tillbaka och spela först och främst. Sedan får man bedöma hans status och form efter det. Han trodde själv att han skulle kunna göra comeback ganska snart.

Han är alltså inte utesluten till VM om han gör en comeback rätt snart?

– Vi har inte stängt några dörrar alls, som sagt. Men det har blivit lite mer konkurrens nu med Jesper Nielsen som trea ihop med Tobbe Karlsson.

Spelare som Jonas Källman (framför allt) och Kim Andersson har varit med till och från i landslaget under flera år av olika anledningar.

Men nu har förbundskaptenerna försäkrat sig om att alla de som är med i den här truppen också är beredda att satsa på landslaget hela säsongen – inte bara till VM utan hela kvalet ut till och med juni.

– Vi ska inte säga att det var en förutsättning den här gången eftersom vi ”tullat” på det tidigare. Men vi kände att det var viktigt för oss den här gången. Sedan kan man ju tvingas lämna återbud av andra orsaker.

Den här veckan drar alltså kvalet till EM 2016 i gång med Lettland hemma på torsdag i Nyköping och Slovakien borta på lördag.

Sverige och Slovenien är favoriter till att ta de två EM-platserna i gruppen men Slovakien kan ställa till det.

– En seger i Slovakien hade skaffat oss ett jätteutgångsläge direkt, säger Lindgren.

I fredags stod Ola Lindgren som Kristianstadstränare bara ett par meter från Lugis Joacim Ernstsson när denne föll ihop på planen och drabbades av ett mycket obehagligt hjärtstopp.

– Bilderna flashar förbi fortfarande och man tänker på det. Men man får vara tacksam att utgången blivit som den blivit.

Lindgren berättar hur hans lag bearbetat det hela.

– Det var jobbigt för oss som motståndare också. Man skuldbelägger sig själv. Vi hade ett snack om det i lördags i samband med träningen. Många tyckte att det var jobbigt. Har jag gjort något oschysst? Har jag spelat tufft mot honom? Men handboll är en kontaktsport och det är viktigt att inte lägga någon skuld på sig själv.

– Det kan vara hårda ord som sägs precis före och så lägger man sig skuld på sig själv. Någon hade skrivit något inlägg om att Jepson spelat fult. Någon skriker från läktaren ”spela handboll”. Man tar åt sig såklart.

***

Kollade ett par matcher i går, med fokus på Skövde-Guif och sedan fyllde jag på med Alingsås-Ricoh, som började en kvart senare.

Kan bara hålla med Lindgren om att Östlund uppenbarligen växer med ansvar.

Trodde aldrig Skövde skulle lyckas ta sig tillbaka i matchen men det gjorde man, mycket tack vare Kristian Svensson som annars blandade och gav sett över hela matchen, och det blev lite spännande till slut.

Lucau viktig i slutet av matchen när han byttes in.

Stegefeldt i Skövde inledde ju säsongen charmant och man frågade sig lite lätt varför Alingsås släppte iväg honom (också). Men nu känns det som att han mattats och lästs in.

Pujol satt tydligen också och såg matchen för mitt under den twittrade han:

IFK Skövde hemma skriks det från läktaren: ”Försöker du se ut som Josef eller?” till Wremer som nu har snaggat sig. Är jag så ful i håret?

Det här måste väl Wremer få replikera på i nästa #Avkast?

***

Från Estrad imponerades jag först av Richos mittnia Olof Johansson, som var riktigt sevärd, med brett register och flera läckerheter. Får erkänna att jag inte haft koll på honom alls. Men tydligen har Johansson inte varit så lyckosam i så många matcher tidigare i höst.

Därefter noterade jag med stor behållning 19-årige Oscar Bergendahl i Alingsås – stor och tung mittsexa och tvåvägsspelare som känns som ett råämne för herrar Olsson och Lindgren i framtiden kanske. Aranäs-produkt för övrigt. Det är nere hos Hallbäck de hämtar dem ofta, Franzén och Sandberg.

Och så Jesper Konradsson förstås. Åtta assist i går. Flera ropar på Pujol till landslaget. Men när får Konradsson chansen? Har absolut inget emot Pujol, som varit lysande i höst, men ser en större potential i Konradsson ändå.

***

Ni som har lyssnat på senaste podden med Tobias Karlsson noterade förstås att vi numera är sponsrade. Och detta av ingen mindre än Svenska Handbollslandslaget AB.

Jag förstår om detta kan tyckas lite märkligt, eller till och med tveksamt, men försökte förklara i podden hur vi har tänkt och det lät ungefär så här:

Kan kanske låta märkligt men det är egentligen inte konstigare än att fotbollstidningen Offsides podd görs i samarbete med Svensk Elitfotboll, att handbolls- och fotbollsförbund annonserar i olika dagstidningar eller att Sportbladet och svenska fotbollförbundet har ett mycket nära samarbete på marknadssidan.
Nu kan det kanske låta mer integrerat då jag sitter och säger det så här, men det är så det ofta funkar i poddvärlden och vi lovar dyrt och heligt att se till att hålla isär det marknadsmässiga och det journalistiska. Vi kommer inte att tveka i fortsättningen heller att kritisera landslagen när det är befogat, vända på stenar och dra fram grejer som kanske inte förbundet och svensk landslagshandboll hade önskat skulle avslöjas. Var så säkra!

Vad som kanske inte kom fram där är att vi behövde få in en samarbetspartner för att podden över huvud taget skulle kunna leva vidare, i varje fall i sin nuvarande form och det tror jag också att många av er vill. Det har inte varit helt lätt att hitta någon sponsor, utan för att den skulle påstå att landslagsbolaget var det sista desperata alternativet. Men vi är glada för att Svenska Handbollslandslaget AB gått in och stöttat oss.

Jag har förstås diskuterat det inte helt oproblematiska i upplägget med Lövgren och han är också övertygad om att det ska funka:

– För oss är podden en utmärkt plattform att nå ut till handbollsintresserade med information om våra landskamper och andra arrangemang. Jag tror inte att det påverkar Johans och Kent Harrys granskande och kritiska kommentarer till vår verksamheten och det vi gör bara för att vi annonserar i podden. Jag ser podden som ett positivt inslag som ger möjlighet till att fördjupa informationen och diskussionen inom olika områden av handbollen, säger Lövgren.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB