Startsida / Inlägg

Underbara lappen till Kent-Harry

av Johan Flinck

Sitter på ett plan på väg hem från Madrid efter CL-matchen mellan MFF och Atletico Madrid när jag börjat skriva detta inlägg.

Direkt när jag kommer innanför dörren i mitt lilla mansion i Helsingborg väntar poddinspelning med Kent-Harry och Tobias Karlsson.

Får mig att fundera, kanske inte helt genomtänkt men i alla fall: är lättare eller svårare för ett svenskt lag att nå, säg, semifinal i handbollens Champions League än fotbollens? Lättare i handboll, svarar de flesta nog reflexmässigt. Men å andra sidan vinner ALLTID det bästa laget i handboll. I fotboll kan du ha en osannolik tur om du håller nollan och petar in en boll på din enda chans eller får med dig ett självmål.

Nåväl, tänkte nog fråga Karlsson (och Kent-Harry) vad han tror.

Det är en poddinspelning som föregåtts av en ”sengångar-gate” på twitter som skulle kunna liknas vid ett myteri bland spelarna mot deras kapten Karlsson.

Det började med att Patrik Fahlgren bad mig ta upp Karlssons påhopp på honom i den blogg Karlsson hade inför VM-playoffet i juni.

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 01.49.40

Karlsson hade kallat Fahlgren sengångare i ett blogginlägg, medan Oscar Carlén var mer en initiativtagare.

Sedan hakade flera landslagsstjärnor och ytterligare några av våra största spelarprofiler på, däribland Lukas Karlsson, Jim Gottfridsson, Michael Apelgren, Emil Berggren och Johan Sjöstrand. Att den sistnämnde lägger ut en tweet utanför sin trav-comfort-zone är ett tydligt tecken på att detta är något som verkligen berört landslaget.

Så här såg det ut:

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 01.50.12Skärmavbild 2014-10-23 kl. 01.50.30

***

Ska kanske tillägga att det förstås är med glimten i ögat så inga missförstånd uppstår. Men vi fick i alla fall i gång förhandssnacket inför poddinspelningen och givetvis kommer jag att ta upp ”sengångar-gate” med Tobbe i programmet.

***

Det är sådana här tillrop som gör att man blir taggad att podda:

Kent-Harry sms:ade den här bilden i går eftermiddag och skrev: ”Fick den här lappen fastgemad på ett brev i min brevlåda i dag”:

Skärmavbild 2014-10-23 kl. 01.59.27

Världsklass – i min bok!

***

Daniel Vandor i Alingsås lade häromdagen ut publiksiffrorna i årets herrelitserie så här långt med jämförelse med förra säsongens snittsiffror:

Skärmavbild 2014-10-20 kl. 15.12.32

Det är ju smått dystra siffror.

Och det känns som man har lite att fundera på i lundaklubbarna.

Sen kan det alltid finnas förklaringar så här i början på säsongen. Lugi har till exempel ”bara” haft Ystad, Malmö och Ricoh hemma än så länge. Och i morgon väntar Kristianstad och det snackas om eventuellt lapp på luckan. Men det är ju inte tack vare Lugis publik.

Men början av säsongen borde också innebära att det finns ett sug efter elithandboll. Men tydligen inte. Bryts den uppåtgående publiktrenden som vi sett under flera säsonger i år?

Lugis damer hade dock en fin siffra i toppmatchen mot H65 häromdagen.

Det har skrivits förr, men märkligt ändå att intresset inte är större i Lund: lång tradition som handbollsstad, lokalrivalitet, fin arena och egentligen inga konkurrerande sporter/klubbar. Egentligen samma förutsättningar som Kristianstad – plus lokalrivaliteten.

***

Men snackar vi publiksiffror och damhandboll måste jag förstås nämna hajpen uppe i Boden.

Boden handboll IF toppar damallsvenskan och hade 967 åskådare i seriefinalen senast mot Kärra. Man snittar visst 800 och med det hade man – tror jag, då det inte finns någon statistik att tillgå – toppat också herrallsvenskans publikliga. 

Häftigt!

Känns som både Boden och Kristianstad verkligen har i damernas elitserie att göra.

***

Lite mer damer och nu på den yttersta nivån: känns som östeuropa tar över allt mer i Champions League. Mer om det i podden, där Tobbe Karlsson-avsnittet läggs ut i morgon.

***

Lite populärkultur så: Tomas Andersson Wijs nya album Mörkrets hastighet. Fint!

Ni kan lyssna på det på Spotify här.

***

Missa heller inte det skrämmande och välskrivna reportaget, med otroliga bilder, om världens farligaste land – Honduras – i senaste numret av Café.

Här mördades 7172  människor 2012 (motsvarande siffra i Sverige. med ungefär samma folkmängd, var 68). Mordstatistiken är 92/100 000 invånare mot 0,8/100 000 i Sverige. För unga män är siffran 600/100 000. Helt bisarrt.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB