Startsida / Inlägg

EM-truppen – som jag tror den blir

av Johan Flinck

I morgon (onsdag) tas damernas EM-trupp ut på en skofabrikants huvudkontor i Solna.

Jag blev först glad när jag fick veta att presskonferensen skulle vara denna vecka då jag är på plats i Stockholm ändå. Men så sammanfaller den med fotbollslandslagets pressmöte och då det är för fotbollen jag är på plats så blev det prioritet på den.

Jag skriver inte det för att gnälla eller reta upp någon handbollsmänniska utan ville bara förekomma eventuella frågor om varför jag inte är på plats i morgon.

Men nu till saken:

Det lär vara rätt många svenska, kvinnliga niometersspelare som kommer att ha svårt att sova i natt.

Ja, kanske Helle Thomsen och Thomas Sivertsson också för den delen. För det är sannerligen inga lätta val de har att göra på niometer.

Frågan är om landslaget har haft så många spelare friska spelare och så många i fin form någon gång sedan… ja, EM 2010? Förmodligen inte.

Klart är att något eller några tunga namn kommer att petas. Frågan är vilka.

Men låt oss först titta på övriga positioner innan vi vet hur många niometersalternativ vi har att ”leka” med. Och vi utgår från att det är 16 spelare som ska tas ut. ”Thompson Twins” (TT) kan ju välja att ta med till exempel 17 spelare och hålla en plats öppen då det finns, om jag förstått det rätt, ganska så generösa möjligheter till byten i ett EM.

Men här kör vi på 16.

Målvakter: Filippa Idéhn given och där bakom slåss Johanna Bundesen och Cecilia Grubbström. Vet att TT gillade vad de såg av Bundsen på senaste samlingen.

Vänstersex: Jessica Helleberg bör vara given. Sen tror jag det blir Loui Sand före klubbkamraten Edijana Dafe.

Mittsex: Står mellan trion Linn Blohm, Ulrika Ågren och Frida Tegstedt. Kan ju förstås bli alla tre men med tanke på uppsjön av niometare tror jag de väljer två. Tror rätt hårt på Blohm och sedan blir det nog fasen Ågren före Tegstedt.

Högersex: Hanna Fogelström och Nathalie Hagman ohotade.

Niometer: Kör vi på ovanstående uppställning så återstår nu åtta platser. Men vi har elva spelare som är i högsta grad aktuella. I min bok är egentligen bara två helt, helt givna: Isabelle Gulldén och Linnea Torstenson. Då återstår sex platser och nio namn: Jamina Roberts, Johanna Westberg, Maria Adler, Sabina Jacobsen, Johanna Ahlm, Jenny Alm, Angelica Wallén, Anna-Maria Johansson och Ida Odén.

Alm, Roberts, Jacobsen, Johansson och Odén borde nog ta fem av de sex platserna.

Sedan ska en av Westberg, Adler, Ahlm och Wallén väljas ut. Wallén längst ifrån där så henne stryker vi. ”Vågar” TT peta Ahlm och satsa på Adler som en joker att slänga in då och då? Man har ju råd med det med så många alternativ på niometer. Eller väljer de ännu en skytt på vänsternio med Westberg. Ja, inte fasen vet jag.

Sammanfattning av den EM-trupp jag tror vi får se på en powerpoint i morgon:

Mv: Filippa Idéhn, Johanna Bundsen.

V6: Jessica Helleberg, Loui Sand.

M6: Linn Blohm, Ulrika Ågren.

H6: Hanna Fogelström, Nathalie Hagman.

Niometer: Isabelle Gulldén, Linnea Torstenson, Jamina Roberts, Sabina Jacobsen, Jenny Alm, Anna-Maria Johansson, Ida Odén, Maria Adler.

Vad jag själv tycker? Har helt enkelt sett spelarna för lite i höst för att kunna ha en underbyggd åsikt.

***

Här har ni länken till TV4:s webbsändning av presskonferensen: http://www.tv4play.se/sport/3010361

***

Mer tv och damhandboll.

Utdrag från förbundets hemsida:

Damernas SM-final i handboll spelas den 24 maj i Scandinavium och kommer att sändas i SVT. 

Utöver damernas final kommer ytterligare fem matcher från damernas och herrarnas elitserie och slutspel med tyngdpunkt på semifinalerna att sändas. Detta står klart sedan Svenska Handbollförbundet och SVT tecknat ett avtal om sändningsrätt de kommande två säsongerna.

***

På torsdag åker jag till Montenegro och parallellt med bevakningen av fotbollslandslaget fram till söndag drar jag igång mitt projekt Balkans bollunder på allvar.

Ska bli oerhört spännande. Har bokat in Bojana Popovic (numera sportchef i Buducnost) och Dragan Adzic (tränare i Buducnost och damförbundskapten i Montenegro) redan på torsdag för att snacka om hur det lilla landet kan vara så oerhört bra i damhandboll. På lördag träffar jag en assisterande professor vid ”department of Socio-cultural Kinesiology and Sport Management” på Montenegros universitet.

Från söndag börjar jag köra runt i ex-Jugoslavien och drar direkt till Skopje där tanken är att jag ska träffa Arpad Sterbik och Blazenko Lackovic. Och förhoppningsvis Lino Cervar, om han nu inte fått sparken från Metalurg. Sedan rullar det på. Men det blir förstås inte bara handboll utan också fotboll, basket, volleyboll, tennis och till och med vattenpolo.

Kan nog utlova någon överraskande intervju med en elitseriebekanting också.

***

Det har ju efter Johan Petersons utspel för inte så längesen spekulerats i sprickor gamla Bengan Boys.

Dödade Ljubomir Vranjes allt det snacket med den här tweeten i dag? 😉

Skärmavbild 2014-11-11 kl. 22.32.31

***

På tal om Vranjes: fick från landslagshåll nu höra att ”Flensburg ska ha en officiell presskonferens i morgon i samband med match – då meddelas Jims framtid”.

Jisses, säger jag. Vilken apparat!

Låter inte som att det blir nåt VM-spel för Gottfridsson, om ni frågar mig.

***

Handbollens egen ”Suarez”, kroaten Marko Kopljar i PSG, har fått sin dom efter bettet: två månaders avstängning i franska ligan. Han får alltså spela i CL. Men i ligan betyder det i praktiken att han inte är tillbaka förrän i februari när ligan drar igång efter VM.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB