Startsida / Inlägg

Inga Rosenberg-succéer precis

av Johan Flinck

Några rader till om Beutler-soppan.

Det har inte direkt varit några Rosenberg-hemkomster vi fått se i handbollens elitserie de senaste åren.

Som Daniel Vandor twittrade i går: Beutler, Jernemyr och Källman skulle komma hem och förgylla elitserien i fjol. Beutler höll sig kvar längst.

Okej, Beutlers säsong i fjol var bra, riktigt bra till och med men det slutade inte med SM-guld för favoriterna och minns hans tavla på Niklas Gudmundssons skott i semin mot Lugi i fjol.

Året före kom Henrik Lundström, Fredrik Ohlander och Robert Arrhenius hem från massor av år i stora klubbar i Tyskland, Spanien och Danmark. Lundström ”fejdade ut” på ett nästan märkligt sätt (men okej, RIK var svagt och som vänstersexa är det svårt att lyfta ett helt lag). Ohlander var visserligen briljant i början men hans tid slutade med kval för YIF och ett avtal som bröts med ett år kvar sedan han fått ett civilt jobb som han ”inte kunde tacka nej till”. Arrhenius gjorde knappast någon succé varken som spelare eller tränare för Skövde och flyttade tillbaka till Spanien.

Fredrik Larsson har väl knappt spelat en match för Alingsås sedan han återvände.

Kristian Svensson har varit väldigt ojämn sedan han kom hem.

Innebär det här att klubbarna i framtiden tänker sig för både en och två gånger innan de (eventuellt) lägger stora pengar på att få hem ett affischnamn? Det borde det göra.

Innebär det här också att våra stjärnor där ute i Europa räds en hemkomst? Ja, risken finns. Och det är trist för det är klart att det är kittlande när de kommer hem. Och det finns bevis på motsatsen, alltså lyckade hemkomster också: Staffan Olsson och Magnus Wislander till exempel, även om de var på en annan nivå. Johan Petersson kom hem och tog SM-guld med Alingsås. Jonathan Stenbäcken gör det riktigt bra i år i Kristianstad. Det finns säkert fler exempel som jag inte kommer på nu på studs.

Men några supersuccéer likt Markus Rosenberg i MFF har vi knappast fått uppleva.

***

Jag har inte förhört mig om det (ännu), men ju mer jag tänkt på det sedan i natt så känns Magnus Dahl som en rätt het ersättare till Beutler.

I morse fick jag veta från en källa, han kallar sig själv ”Deep throat”, att Dahl är ”fri från sitt kontrakt med Wetzlar och har lön till typ den 15 januari. Han har fått flera sådana här erbjudanden men valt att vänta fram till januari för spelar han för en annan klubb upphör lönen från Wetzlar. Han håller på att förhandla med en dansk klubb men inget är klart vad jag vet”.

Kristianstad skulle säkert lyckas lösa Dahl de här 1,5 månaderna fram till den 15 januari och dessutom går han rakt in i klubbens skandinaviska spår, eller Norgespår som det snarare har blivit med O’Sullivan och Björnsen. Klockrent, eller hur?

Dahl är för övrigt 26 år, har gjort 53 landskamper, spelat i VM 2011, EM 2012 och EM 2014 och representerat både Paris och Atletico Madrid.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB