Startsida / Inlägg

Svaret på Skövdespelarnas falska rykten om mig

av Johan Flinck

Man kan tycka att jag är en idiot. Det kan man verkligen, och det gör jag själv också ibland.

Man kan tycka att jag aldrig mer ska få bedöma en spelare i hela världen. Det kan man verkligen också.

Det sistnämnda gör två Skövdespelare, Markus Stegefelt och Charlie Röxner, i sin podd eftersom jag skrev så här om Stegefelt efter att han gjort tre mål på nio skott i förlusten mot Guif förra veckan: ”Stegefelt i Skövde inledde ju säsongen charmant och man frågade sig lite lätt varför Alingsås släppte iväg honom (också). Men nu känns det som att han mattats och lästs in.”

Dessa två rader betecknar Röxner & Stegefelt som ”jävligt taskigt skrivet” och att jag ”hänger ut” Stegefelt.

Det står dem givetvis fritt att tolka raderna så om de vill och tycka, som de gör, att jag aldrig mer ska få ”döma någon spelare i världen”. Det har jag inga problem med.

Det jag däremot har problem med är att de sprider falska och allvarliga rykten om och anklagelser mot mig och mitt arbete som journalist.

Och det har jag j-t stora problem med.

Jag tänker inte nämna deras podd vid namn eller länka till den då jag inte uppmanar någon att lyssna på skiten. Jag hade heller inte lyssnat på den och än mindre skrivit om den om det inte vore för att de spred den här dyngan som tvingar mig att försvara mig mot. Dessutom marknadsför de sitt senaste avsnitt på twitter just med mitt (twitter)namn och att de har rykten om mig och min enkät.

Så tyvärr måste jag försvara mig här.

I sin podd påstår nämligen de båda Skövdespelarna att  jag skulle ljuga om min enkät och gå runt och sprida och skvallra om de facto grundslagsskyddade uppgifter.

Ni som är här inne och läser vet att jag har min enkät, lite ironiskt kallad superenkäten, som jag gör med elitseriespelarna inför varje säsong. De senaste två åren har jag kört den digitalt via nätet.

I det mejl som medföljer enkäten gör jag klart för spelarna att de är 100-procentigt anonyma. Svaren går rakt in i systemet där jag inte kan se vem som svarat vad. Det enda jag vet, då de själva måste uppge det, är vilken klubb de tillhör för att hålla koll på svarsspridningen mellan klubbarna. Men de svaren redovisas alltså inte klubbvis någonstans överhuvudtaget och jag berättar heller inte för någon vilka klubbar som svarat vad.

Nu påstår Stegefelt och Röxner i sin podd att de hört:

1. Att spelarna inte är anonyma utan jag vet vilka som svarat vad.

2. Att åtta spelare i Lugi skulle ha röstat på Zoran Roganovic som årets floppvärvning. (Roganovic utsågs också till årets floppvärvning totalt i enkäten.)

3. Att jag skulle ha berättat för Roganovic vilka dessa åtta spelarna var.

Låt mig klargöra direkt att inget av det här stämmer över huvud taget. Det är rent falska rykten som de här båda nu sprider.

Jag har alltså ingen aning om vem som röstat vad. Jag kan helt enkelt inte ta reda på det.

Och om jag skulle kunna göra det – tror någon att jag då skulle jag välja att begå grundlagsbrott? Och dessutom svika det förtroendet jag fått från så många spelare och som så enormt mycket jobb grundar sig på med den här enkäten?

Jo, det är faktiskt så att de här uppgifterna är källskyddade enligt svensk grundlag.

Och det påstår alltså Stegefelt och Röxner att jag nu brutit mot.

För att inte tala om den moraliska biten i det hela.

Som sagt: de och andra kan tycka att jag är dum i huvudet eller det jag skriver är skit, men de rykten de nu sprider om mig som yrkesman kan jag inte låta passera okommenterat. Det är rent ut sagt förtal.

På detta sätt försöker de nu underminera mitt journalistiska arbete, ja till och med sänka mig helt i mitt yrke.

”Ja, men de sprider ju bara rykten”, säger kanske någon.

Jo, men de gör det medialt i sin publikation. Har de insett vilket ansvar det innebär att ha en podd? Ansvariga utgivarskapet när man påstår det man gör?

Jag förväntar mig nu en uppriktig ursäkt från Stegefelt och Röxner i deras nästa avsnitt.

Och då de inte vågade kontakta mig och fråga om det stämde eller inte innan de spred sina falska rykten så kunde de ju om inte annat, och som jag vet att Radio Kristianstads/Bolltroll & Bankes Glenn Göransson gjort då han fick höra det, ringt Zoran och fråga om det stämmer.

***

På tal om Roganovic: som vanligt blir den spelare som förutspås bli årets floppvärvning i min superenkät inte det. Långtifrån. Z23 imponerade stort mot Sävehof i kväll. Och det gjorde verkligen Wickman-Modigh också – landslagsklass på honom i kväll.

***

Vi brukar snacka om balkans målvaktsskola. Här är ett sämre exempel på det: serbiske landslagsmålvakten Srahinja Milic kom full en morgon under landslagsveckan och kastades förstås ut från landslaget. Läs mer här.

***

Mer Balkan: Hela havet stormar i Metalurg. Spelarna vägrar spela mer under legendaren Lino Cervar (förbundskapten under Kroatiens storhetstid på 00-talet). När ägaren Minco Jordanov kallade spelarna till ett möte och bad de spelare som inte ville vara kvar och spela under Cervar att lämna rummet. Då reste sig 19 spelare och gick. Nu bojkottar de spel och klubben fick lämna WO till matchen mot Zagreb i Balkan-ligan.

Spelarna har heller inte fått betalt på tre månader. Men de är beredda att vänta bara de blir av med Cervar.

Läs mer här om ni vill.

Och jag som bokat in en intervju med Cervar nere i Skopje om drygt två veckor när jag inleder min Balkan bollunder-tour. Undrar hur det ska gå med den nu?

***

Ystads IF kan glömma Mattias Andersson. Det kom nämligen ett pressmeddelande nu i kväll från Flensburg som förkunnar att Andersson förlängt med klubben ytterligare två år (till 2017) och avslutar därefter sin karriär. Lär väl också betyda att Andersson är med i OS i Rio om Sverige går dit och han platsar.

Matchen mellan Flensburg och RNL pågår när detta skrivs.

***

Sonen, 7 år, när han fick höra Basti Rasmussen i timeouten i kväll:

– Det var skånska det.

***

Glenn Anderssons tröja hissad i Estrad i kväll. Fint!

***

Kolla in handbollstidningen Handball Time, som jag pratade om i senaste podden, här. Men verkar inte som det senaste numret kommit på engelska ännu. Engelska utgåvan annars bara som e-tidning, men nästan  bättre det numera.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB