Papperstyckaren plus rätt plusbetyg

av Johan Flinck

Den där osammanhängande texten ni får i bloggen på slutsignal efter en jämn handbollsmatch är inte mycket att hänga i julgranen.

Därför lägger jag ut tisdagens tyckare i papperet i stället nu i natt.

Dessutom ett par justeringar i plusbetygen. Efter lite moget övervägande håller jag med den som twittrade till mig att Helleberg ska ha tre plus i stället för två för sin insats.

Att inte Sabina Jacobsen fick fyra plus i den första versionen var en ren miss. DN-Grimman och jag var överens där på pressläktaren om att försvarsgeneralen, med två säkra kontringsmål framåt, skulle ha en fyra.

VARAZDIN. Någon som pratade om EM 2010-vibbar?

Via elva olika målgörare.
Och en hel Linnea Torstenson när allt var över.
Vi kan konstatera att vi fick många tidiga julklappar i går. Nästan allt på EM-premiärens önskelista kunde bockas av.
Det var nog det Johanna Ahlm menade när hon sa:
– Perfekt! Det är många saker som ”är över” i och med den här matchen.
Ändå har EM bara börjat.
För två dagar sedan, inför EM:s första matcher, skrev jag att Sverige lika gärna kan sluta sist i gruppen som gå hela vägen till final”. Men jag lade också till att jag hade EM 2010-vibbar.
Nu ska vi inte dra i väg här. För hur mycket Kroatien än var gruppfavorit i kraft av hemmaplan så återstår det två tuffa gruppmatcher mot Holland (framför allt) och Tyskland och i teorin kan Gulldén & Co nog fortfarande sluta sist i gruppen.
Det finns en del som kan bli bättre, och jag återkommer till det, men Sverige kommer inte att sluta sist i gruppen utan man tar sig vidare.
Och med den här segern är det upplagt för att, precis som i EM 2010, ta sig vidare med fyra poäng och därmed skaffa sig slagläge att nå en semifinalplats i andra gruppspelet.
Vill vi, och det vill vi för att det är rätt kul ändå, spekulera vidare och jämföra med EM 2010, då det alltså slutade med silver, så kan det räcka med att ”bara” besegra en toppnation i andra gruppspelet för att nå en semifinal. 2010 tokskrällde Sverige mot ett Norge sargat av magsjuka. Här kommer det nog handla om att tvåla till antingen Montenegro eller Frankrike.
Men nu tittar vi alldeles för långt fram förstås.
Låt oss i stället gå tillbaka till gårdagen och konstatera att det var ”det nya Sverige” vi såg i första halvlek – lite ”raggarhandboll” med ständigt tryck i kontringarna och massor av mål åt båda håll (17-17 i paus), medan det var mer ”det gamla Sverige” i andra halvlek där ett gammalt, hederligt 6-0-försvar i världsklass (bara elva insläppta) avgjorde.
Tanken är ju att man ska få till det där samtidigt och inte i varsin halvlek: ett +++++-försvar som ger lätta kontringsmål framåt.
Samtidigt var det medvetet och klokt att lugna ner det när man vann bollen i försvaret i andra halvlek när matchen stod och vägde.
Vi noterar också att i andra halvlek, när det skulle avgöras, så var det de rutinerade spelarna som fick förtroendet: Torstenson, Gulldén, Johansson, Helleberg, Ågren… ja, Fogelström kan väl räknas dit där också numera.
Mer som var riktigt bra:
* Högerniorna. Det har väl funnits lite tvivel om kapaciteten på högernio jämfört med övriga niometerspositioner. Nu gick Ida Odén in och gjorde fem mål i första halvlek i sin första mästerskapsmatch (känns märkligt varje gång man konstaterar att hon är debutant) för att sedan bänkas och se Anna Maria Johansson ha lekstuga med sina explosiva stegisättningar, även om det gick så snabbt en gång att försvararen inte hann gå på finten utan stod kvar och Johansson rände rakt in i henne.
* Isabelle Gulldéns andra halvlek både framåt och bakåt samt säkra straffskytte.
* Linnea Torstensons approach och assist.
* Västspelet (2-4 på fyra utvisningar) med Johanna Ahlm i huvudrollen.
Sedan kan förstås en del bli bättre:
* Det börjar bli en följetong, men det kommer att krävas fler räddningar om Sverige ska nå långt i EM. Det är inte målvaktsspelet som gett tre raka segrar mot Brasilien och Kroatien. 31 procent i går, men turligt nog var inte det kroatiska målvaktsspelet mycket bättre.
* Försvaret tillät alldeles för mycket inspring bakom sig före paus, vilket gav kroatiskorna många lätta mål från linjen.
* Skärpan i sexmetersavsluten.
***
Men en orange varningsflagga ska verkligen hissas för Holland. Jag tror inte man ska möta de små holländskornas snabba, tekniska spel med ”raggarhandboll”. Då kan det sluta med åttio mål i matchen och jag tror inte Sverige gör flest av dem. Nej, Holland ska malas ner med tyngd och råfysik.