Rekordhalvleken får hoppet att leva + plusbetygen

av Johan Flinck

En blixtblogg på slutsignalen.

Mycket, mycket imponerande seger av Sverige mot ett (i och för sig) mycket, mycket svagt Tyskland utan Susann Müller. Till slut blev det 39-32 (23-17).

Men det var ju ändå Tyskland i en oerhört viktig EM-match och inte Thailand i VM:s tröstturnering President’s cup.

Grunden till segern, som gör att Sverige är vidare med tre poäng och håller hoppet om en semifinalplats definitivt levande, lades förstås med det formidabla anfallsspelet i första halvlek. Det kan ha varit något av en rekordhalvlek för svensk damhandbolls del.

Har ett svenskt damlandslag någon gång gjort 23 mål mot ett så etablerat lag i en tävlingslandskamp? Knappast. Förr så gjorde man ju sällan över 23 mål sett över en hel match mot etablerat motstånd.

Sedan har vi Nathalie Hagmans explosion i början av matchen. Fem mål på första sju minuterna. Rekord? Nytt svenskt rekord i alla fall, va?

Enligt den officiella statistiken gjorde Sverige mål på 23 av 26 skott före paus = 88 procent. Någon typ av rekord, va? Dessutom mot ett målvaktspar som ska hålla toppklass, men det gjorde de verkligen inte i dag och det är inte utan att man har lust att höra vad den tyske förbundskaptenen Heine Jensen tyckte om sina målvakter i kväll.

Hagmans sju första minuter i all ära, men vad säger man om Gulldéns första 30? Sju mål på sju avslut från alla möjliga positioner, det ena skottet smartare än det andra, ett par framspelningar, lite allmänna läckerheter, styrde allt som vanligt och strålande försvarsspel. Hon har gjort många bra landskamper, artisten från Sävedalen, men jag tror aldrig hon gjort en bättre halvlek än den första i kväll. Total världsklass = +++++.

Gulldén var inte lika formidabel i andra halvlek och Sveriges anfallsspel kanske inte riktigt av samma klass. Men det kan man inte vänta sig heller när det bara blev defilering sista 20 minuterna.

Det var bra på många fler håll också, framför allt i första halvlek: Jenny Alm framåt framför allt – vilket skytte! Ida Odén fortsätter hålla hög standard och med Linn Blohm får Sverige fler linjelägen i detta EM. Och Jamina Roberts fick en skön skjuts framåt av sina sista minuter i matchen.

Men Linnea Torstenson har inte fått det att lossna framåt ännu och vi har nästan inga utspel alls till vänsterkanten.

Och försvarsspelet behöver bli bättre om man ska kunna rå på Montenegro eller Frankrike och det kommer att behövas att man besegrar minst ett av de lagen.

Målvaktsspelet?

Filippa Idéhn godkänd i första. 4/20 enligt den officiella statistiken. Jag hade sju räddningar i min bok och då räknade jag nog lite på Hellgrens vis.

Johanna Bundsen gick in direkt efter paus och gjorde det klart mycket bättre (även om jag inte har nån exakt procentsats så här på slutsignal), även om det var en behaglig situation med sex måls ledning i paus. Känslan var att det var extremt mycket skott från sex meter i andra halvlek. Nu borde det bli Bundsen som startar nästa match.