Startsida / Inlägg

Semifinalchansen: 50/50

av Johan Flinck

En bra dag på jobbet för Sverige: inga skador och två nya poäng in på kontot efter 31-22 mot Slovakien.

– Slovakien är ett lag som Sverige ska slå med tio bollar alla dagar i veckan, sa tv-experten Per Johansson inför mellanrundan.

Än en gång var han ganska rätt ute, den gode Per.

UPPDATERING! Missade i första versionen att det förstås kan vara viktigt med en storseger med tanke på eventuell målskillnad mot Holland i morgon. Skulle Sverige förlora mot Montenegro har Holland tio mål att plocka igen på Sverige. Så säg att Sverige förlorar med fem så måste Holland vinna med fem för att gå förbi Sverige. Svensk förlust och oavgjort mellan Frankrike och Holland så är Sverige vidare (förutsatt att Frankrike slår Tyskland nu på tisdagskvällen). Svensk förlust och fransk seger så är fransyskorna vidare.

Det blev aldrig match av det hela. Sverige tog ledningen med 3-0 sedan kändes resten som en ren transportsträcka med någon japan (Gulldén till Sand) och en knorr (Hagman, påfallande sällan vi ser det inom damhandbollen) som garnityr. Eller ett träningspass i andra halvlek, om ni så vill, men med eventuellt viktiga nio mål i segermarginal.

Thomas Sivertsson och Helle Thomsen försökte få igång några spelare från start som antingen inte spelat så mycket på sistone eller som haft det tungt: Sand, Ågren, Majsan Johansson, Fogelström. Lyckades verkligen med Ågren och Johansson och okej med Sand som fick sätta den där japanen och ett i andra. Men det fortsätter krångla för Fogelström. Två bom, en tvåminutare och ånyo ett övertramp i bra läge på kontring. Fogelström, övertramp och mästerskap har blivit en trist följetong.

I andra fick Sabina Jacobsen träna på att kontra och skjuta i mål. Det har ju inte blivit så mycket av den varan annars i EM jämfört med i genrepen mot Brasilien då hon vräkte in mål på helkontring och i andrafasen.

Och så fick Jamina Roberts göra ”en Johanna Ahlm” och ställa sig i mål med väst och rädda ett skott (eller skott och skott, det var en lobb på kontring).

Gulldén fortsätter vara obeveklig från sjumeterslinjen och har nu satt 15 av 15 straffar i EM.

Bundsen fick starta andra halvlek men hade ingen lyckad kväll och byttes ut efter 18 minuter i andra.

Sedan hade man ju hoppats att Linnea Torstenson skulle få i gång sitt skytte i en sådan här match, men hon verkar inte vilja själv utan spelar hellre fram lagkamraterna, vilket i och för sig funkade utmärkt i den här matchen när slovakerna hade noll koll på svenska linjespelare.

Men uppdraget utfört alltså.

I morgon är det så dags för det vi väntat på i ett par dagar: avgörande matchen om en semifinalplats mot Montenegro.

Sverige behöver ta en poäng för att kvittera ut en biljett till Budapest och semifinalspelet.

Jo, jag vet, skulle man förlora finns det en räddningsplanka men den är jäkligt smal och slipprig för då måste Holland och Frankrike spela oavgjort några timmar senare i morgon i en match där båda lagen jagar en seger för att ta en plats i semifinalerna.

Inför mellanrundan bedömde jag Sveriges chanser i en sådan match till 30 procent. Men efter att ha sett Sverige slå Frankrike och Montenegro mot Holland i eftermiddags så vill jag påstå att det är 50/50.

Också Montenegro hade stora problem med Hollands snabba handboll. Det var först efter att man sänkt den fantastiska Polman med fem minuter kvar som man kunde säkra segern. Lazovic gick ut och satte raka armar i bröstet på Polman samtidigt som holländskan sköt in 27-29. Polman landade så illa att hon kan ha knöckt något revben och kanske inte kan spela i morgon mot Frankrike. Lazovic åkte ut på två minuter och var så ångerfull efteråt att hon grät.

I andra halvlek var det Katarina Bulatovic som med sin skott från nio-tio meter förde sitt lag till segern. Där har Gulldén något att jobba med även om Bulatovic väldigt gärna kliver långt in mot mitten innan hon skjuter.

Det kommer att bli stentufft mot vice världsmästarna och ett av världens bästa och fränaste försvar men då Sveriges defensiv är bättre än Hollands kan det gå vägen.

Plusbetygen

Filippa Idéhn ++
Johanna Bundsen +
——————-
Jessica Helleberg ++
Louise Sand ++
Linn Blohm ++
Ulrika Ågren +++
Hanna Fogelström +
Nathalie Hagman +++
Linnea Torstenson ++
Jamina Roberts ++
Jenny Alm ++
Isabelle Gulldén +++
Johanna Ahlm ++
Anna Maria Johansson +++
Ida Odén ++
Sabina Jacobsen ++

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB