Startsida / Inlägg

Är vi på OS eller?

av Johan Flinck

Haft en fullmatad dag trots att det återstår några dagar till Sverige ger sig in i elden.

Hann inte ens äta förrän vid 21-tiden i kväll. Men så där är det ofta när man är iväg.

Trots att Sverige spelar sina matcher i arenan med nätta namnet Ali Bin Hamad Attiya Arena (kapacitet: 7700) så måste man hämta ut ackrediteringen på VM:s huvudarena, Lusail Multipurpose Hall (15300), som också är finalarenan och platsen för bland annat Qatars alla gruppmatcher. Den tredje arenan, Duhail (5500), är också nybyggd. På dessa tre arenor ska hela VM spelas.

Jag drog i varje fall till Lusail i förmiddags och det tog sin lilla tid. Emma Lukins på TT har sammanfattat det bra i sin artikel i dag:

Den största av dem, Lusail Multipurpose Hall, har plats för över 15 000 åskådare och ligger granne med det som ska bli fotbolls-VM 2022:s största arena – 30 minuters bilfärd ut i vad som fortfarande är öknen. Exakt vad som kommer hända med multifunktionshallen när handbollen lämnat staden är oklart.

Lusail City, som den här delen av Doha ska heta, är fortfarande ett område som sånär som på VM-arenan och några byggnader till bara består av öken, gigantiska parkeringsplatser och entreprenad-/vägbyggen. När allting är byggt till fotbolls-VM ska staden ha 300 000 invånare.

Det som annars slog mig när jag gick runt på arenaområdet var att det kändes precis som man var på OS.

Och när jag sedan läste TT-Emmas text så formulerade Stefan Lövgren det väldigt exakt, så jag snor det också:

– Hela grejen är ju som en stor OS-ripoff. Veporna, färgerna, kläderna på volontärerna – allt.

Här lite bilder (texten fortsätter längre ner):

IMG_6890 IMG_6896

Därefter åkte jag direkt till Qatars spelarhotell Four Seasons och träffade den här mannen:

IMG_6909

Veroljub Kosovac, 59, som stod i mål i Kristianstad i flera år för att därefter blir tränare där och sedan i Danmark, Spanien och H43.

För knappt två år sedan kallade gamle vännen Valero Rivera, som ”Kos” känt sedan han var målvakt i Barcelona under unge Riveras första säsong som tränare i mitten av 1980-talet. Rivera tog ner ”Kos” till Qatar där han blev målvaktstränare i landslaget och assisterande förbundskapten. Frun är med men barnen bor i Malmö.

”Kos” är med på ett hörn i artiklarna i onsdagens tidning (och snart på sajten och här i bloggen). Blev rätt intressanta knäck om jag får säga det själv. Så mer om det under onsdagen.

***

På Qatars VM-hotell hann jag också spela in en matig VM-special-podd med Per Johansson, som då var kvar i Sverige men landar i Doha i dag. Mer om podden under onsdagen när den kommit ut.

***

Klockan 18 tränade Sverige så för första gången här i Doha. Det slutade med att Andreas Nilsson dessvärre stukade foten kraftigt i slutminuterna av träningen. Röntgen senare på kvällen gav dock lugnande besked.

***

Här de jag kommer hänga mest med under VM då vi bor på samma hotell. Nils Palmgren, DN och Carl Sandin, Bildbyrån. Bra grabbar!

IMG_6884

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB