Startsida / Inlägg

”Han gick ut och rökte och tog några öl direkt efter träningarna”

av Johan Flinck

Det vimlar av gamla storspelare på VM. De flesta är här som tv-experter. Dels har vi de som är med sina hemländers kanaler, som Vranjes i svensk tv och Lars Christiansen i dansk.

Men så har vi också en mängd andra som anlitats av det qatariska tv-bolaget som sänder alla matcher och har typ tio sportkanaler. Bland dem gamla målvakter som Sola och Hombrados. Gissa vad de lockats hit med, förstås.

– De behövde en jäkla massa experter så de skickade ut ett erbjudande till en massa gamla spelare. De får 850 dollar (7000 kronor) per match så de där spelarna ställde sig i kö. De gör bra med pengar för det är ju många matcher, berättar Tobias Karlsson när vi hängde med på landslagets utflykt till en marknad i dag.

Sedan har de förstås de gamla storspelarna resa och uppehälle också betalt.

***

Karlsson kom till marknaden kissnödig och sprang runt och jagade en toalett bland affärerna.

– Jag har varit inne i tre nu och de säger att de har en toalett men ”sorry sir, it is not working”. Men skulle jag handla något där skulle de garanterat funka direkt.

***

Frågade Ekberg vem han trodde öppnade plånboken och shoppade loss på marknaden.

– Stycket.

***

Kollade av med Fahlgren och Lukas om reaktionerna hos lagkamraterna efter artikeln (plusinlåst) om spelarnas ”hemligheter”. De var ju lite halvtaskiga mot en del.

– Det här bara varit positivt. Många skratt.

***

Källman öppnar dörren för ett OS till om Sverige tar sig dit. Därför är det oerhört viktigt att ta sig till en kvartsfinal. Läs här och få förutsättningarna för OS-kval och OS-platser.

***

Angående Balkans bollunder, vars femte del ligger ute nu och handlar om det nya undret som är tennisen, så fick jag ett mejl från Christine i Zagreb häromdagen. Efter lite artighetsfraser och beröm skrev hon så här:

Juggarnas bollhantering har alltid imponerat på mig och gör det än, deras (och nu generaliserar jag naturligtvis) sätt att kämpa och ge utlopp för starka känslor blir aldrig mer tydligt än på handbollsplanen. Nu är jag själv gammal handbollsspelare, och älskar handboll och hävdar bestämt att det är en ojämförligt komplett, svår, stark, intensiv, känslofylld, motorisk, koordinativ, kraftfull, smidig, fiffig och attraktiv sport – jag spelade länge ihop med en tjej från Split, Marina Kevo (senare proffs i Danmark och Norge), hennes skott, finter och inspel till mig på linjen och tankar och påhitt med bollen var bokstavligen i en egen liga, och som hon kunde falla! De hade tränat fallteknik till förbannelse och hon slog sina bakåt- och framåtkullerbyttor som en elitgymnast, kort sagt oerhört imponerande och bara ljuvligt att se. 

Nå, jag är svensktyska och bor sedan fem år just på Balkan, närmare bestämt i Zagreb och jag gillar det. Inte bara för att jag kan gå på CL-handboll, det är så mycket mer än så. Jag gillar det här, även om det i jämförelse med Sverige finns mycket som gör en både tokig & vansinnig och lugn & eftertänksam, men framför allt: ödmjuk. Det är en annan livsinställning, ett annat möte med livet, en annan kamp, en annan njutning, andra måsten, andra prioriteringar, ett annat sätt att hantera, reagera och agera och leva med saker, och jag håller med om mycket i reportaget ni gjort här nere, snyggt, och därför utropar jag nu ett: Bravo!

Och nu följer vi handbolls-VM! Jag såg Domagoj Duvnjak i Zagreb första gången 2009, sedan dess bugar jag för hans oerhörda bollbegåvning. Det borde onekligen gå att hitta och ta vara på fler balkanblodade handbollsspelare i Sverige –

Många hälsningar,
Christine  

***

Gled in på Balkans bollunder också när jag stod och snackade med Källman en bra stund och då angående Mirza Dzomba, som han spelade med i sex år i Ciudad Real, om talang och fysträning.

– Han hade en fantastisk spänst men jag såg inte honom göra en enda knäböj på sex år. Han missade aldrig ett skott på träning. Sen gick han ut och rökte och tog några öl direkt efter träningarna medan en annan tog en flaska vatten med sig och gick hem, sa Källman.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB