Startsida / Inlägg

Om att Jakobsson missar VM

av Johan Flinck

Precis som Ola Lindgren sa till mig i helgen så skulle Johan Jakobsson genomföra ett avgörande test med sin ljumske före morgondagens landskamp mot Island.

Nu har han gjort det och beskedet är negativt: Jakobsson missar VM.

Jag är inte överraskad efter att hört tongångarna de senaste dagarna och dessutom är Jakobsson en oerhört noggrann herre som inte själv skulle chansa. Och det är väl bra.

Sedan kan man ju tänka sig att Flensburg är rätt nöjt också med tanke på deras situation på högernio sedan Holger Glandorf gick sönder strax före jul och är borta länge. Det var ju därför Albin Tingsvall lånades in under ett par matcher.

Jag antar att Flensburg har haft ett finger med, om inte i det direkta beslutet, så i varje fall i diskussionerna om Jakobssons vara eller icke-vara i VM.

Nu kom det inte som en överraskning för någon och Magnus Persson har varit med på hela samlingen så det innebär inga rockader.

Jag håller, liksom de flesta, förstås en frisk Jakobsson som ett starkare kort fortfarande på högernio än Magnus Persson, inte minst sett till skyttekapacitet och också försvarsmässigt. Men Jakobsson var för första gången etta på positionen i ett mästerskap vid EM för ett år sedan men gjorde ingen succé då. Då var Persson tvåa bakom Jakobsson och var, vill jag minnas, en positiv överraskning när han fick chansen, inte minst sett till hans ringa erfarenhet internationellt.

Så det här är ingen jättesmäll för landslaget.

Nu får Persson en back up-roll till Kim Andersson och totalt sett har vi ändå en starkare besättning på högernio än vid EM senast.

Sedan betyder Jakobssons återbud i och för sig att en redan ganska orutinerad VM-trupp tappar ännu mer erfarenhet.

Så här säger Staffan Olsson i ett pressmeddelande:

– Vi visste om ljumskproblemen när vi tog ut truppen, men både vi, Johan och hans klubb trodde och hoppades att han skulle bli frisk till VM. Vi har gjort allting vi har kunnat, men det har inte blivit så bra att Johan känner att han kan gå för fullt. Det är förstås tråkigt för både oss och Johan att han inte kan spela VM.

– Det enda som känns bra är att vi har en fullgod ersättare i Magnus. Han var med och spelade EM 2014 och har utvecklats ytterligare sedan han flyttade till Tyskland. Han har varit med oss hela tiden sedan vi samlades, så vi behöver inte spela in någon ny på positionen.

***

Patrik ”Bjärred” Andersson blev i dag den senaste i raden av ex-landslagsstjärnor som kritiserar förbundet för att inte ta tillvara de gamla storspelarnas erfarenheter.

Man kan lugnt säga att handbollsförbundet tänkt helt annorlunda. Visst, vi kan kalla det en Bengan Boys-maffia i bland, men jag tror snarare på handbollens modell än fotbollens. Det har väl visat sig vara framgångsrikt också.

***

Vad jag hör så lär inte Aron Palmarsson spela i morgon mot Sverige. Han har en spricka i okbenet efter misshandeln i mellandagarna. Däremot är tanken och målet fortfarande att han ska spela VM.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB