Startsida / Inlägg

Hamburg eller Tvis Holstebro väntar Guif

av Johan Flinck

Guif tog sig i kväll vidare till kvartsfinal i EHF-cupen.

Kul för laget, klubben och staden förstås. Och för svensk handboll. Europaframgångar betyder viktiga rankningspoäng som ger bättre förutsättningar kommande år för svenska lag i europaspelet, som till exempel en eventuell plats i Champions Leagues a-division.

Snackade med Kristjan Andrésson efteråt och ni läser knäcket lite längre ner.

Såg andra halvlek (efter strul med tekniken i första) av Lugi-Sävehof (22-22).

Sävehof såg ut att gå mot blytung seger i kampen om slutspelsplatserna i inledningen av andra när man hade en tremålsledning. Men då åkte man ut i parti och minut och Lugi, som inte ens drabbades av några kompensationsutvisningar, kunde komma ikapp. Tyvärr fick vi i princip inga repriser framför skärmarna så det är omöjligt att bedöma hur många av de fem tvåminuterna efter paus som var korrekta från domarparet Åström/Widell. Men sävehofarna, med Bagarn Johansson i spetsen, verkade inte tycka att någon av dem var det. Det slutade med 8-0 i utvisningar till Sävehof, vilket ju är smått sensationella siffror.

Nu slutade det oavgjort i stället.

Trots förhållandevis få mål tyckte jag att försvarsspelet hos båda lagen bitvis var… tja, undermålig. Hos gästerna var det Peter Johannesson som räddade en poäng. Hos Lugi vet jag inte riktigt vad som gjorde att man fick med sig oavgjort ändå. Förmodligen Sävehofs alla utvisningar.

UPPDATERING. Sävehof-försvaret ska dock ha kredd för hur de fick bort Roganovic i större delen av matchen. Kanske var det detta fokus som gjorde att det brast på andra ställen.

***

Hammarby besegrade Alingsås hemma och är nu sjua. Bajen är två poäng (och en match mer spelad) före Sävehof och tre poäng (och en match mer spelad) före Malmö på nionde plats. Det här blir en rysare.

***

I dag blev det för övrigt klart att Dan Beutler ersätter Nebojsa Simic i Malmös mål nästa säsong.

– Med Dans inträde i truppen får vi ytterligare erfarenhet och rutin och jag tycker nu, utan att slå för mycket på den stora trumman, att vi har ett lag som absolut ska kunna vara med och utmana i den absoluta toppen kommande säsong, säger ordförande Jörgen Rasmusson och gör just det –  slår på den stora trumman.

Nu slår han väl på den där trumman i varenda hemmamatch, Rasmusson. Men jag vet inte jag om Beutler är en så mycket bättre målvakt numera än Simic. Jag tror inte det.

***

Här knäcket med Andrésson:

Guif är klara för kvartsfinal i EHF-cupen.
Nu väntar två tuffa matcher mitt under elitseriens slutspel.
– Jag ser det ändå som något positivt, vi får en tuffhet och en hårdhet, säger tränaren Kristjan Andrésson.

Guif besegrade på fredagskvällen ungerska Balatonfüredi borta med 25-23 och säkrade en plats i EHF-cupens kvartsfinal.
Det är andra gången ett svenskt lag når kvartsfinal i EHF-cupen, den näst finaste europeiska turneringen bakom Champions League, sedan det nya formatet med gruppspel och påföljande kvartsfinal infördes för tre år sedan. Lugi var först med att fixa det i fjol.
– Vi gjorde 20 fantastiska minuter i början av andra där vi drog ifrån. Då syntes det att vi hade mer att spela för än dom, säger tränaren Kristjan Andrésson.
Ungrarna var redan avsågade i gruppen. Nyckeln till Guifs avancemang var segern mot tyska gruppvinnarna Melsungen i förra omgången.
Nu väntar antingen den före detta storklubben Hamburg, som slog ut Kristianstad ur EHF-cupen i höstas och med Richard Hanisch i laget, eller danska ligafyran Tvis Holstebro där Jonas Larholm spelar. Lottningen sker på tisdag.
– Det är hugget som stucket vilka vi får.
Hur stora är chanserna att gå vidare?
– Vi måste leverera på toppen av vår förmåga samtidigt som de inte får göra det, säger Andrésson.
Kvartsfinalerna spelas i mitten av april mitt under elitseriens slutspel.
– Visst blir det två tuffa matcher till och en extra resa men vi har ett lag som kan klara av det. Sammantaget ser jag ändå det som något positivt, vi får en tuffhet och en hårdhet. Lugi klarade av det i fjol (SM-final för första gången på många år).
Guif fortsatte med sin oortodoxa målvaktsmatchning där keepern får byta när han har släppt in fem mål. Man fick på nytt utdelning på det i europspelet efter debaclet i tisdags mot Ystad.
Målbäst blev Daniel Pettersson med åtta baljor.
På skadelistan har man bara Helge Freiman.
– Han fick en spruta för sin axel och kan vara tillbaka mot Skövde på onsdag, säger Andrésson.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB