Startsida / Inlägg

Sex största hemkomsterna under 2000-talet – så gick det

av Johan Flinck

Kim Andersson presenterad.

Har därför roat mig i kväll med att sätta ihop en lista över de sex största hemkomsterna till elitserien under 2000-talet. Med ”största” menar jag då de mest upphaussade/tyngsta namnen plus att man ska ha kommit från en riktig toppklubb (jo, jag vet att Beutler var i Qatar just innan han kom till Kristianstad men han spelade i Hamburg samma säsong).

Väl medveten om att det finns massor av andra (framgångsrika och viktiga) hemvändare också (tack för alla tips på twitter) men någonstans fick jag bestämma mig, dra gränsen och fokusera på en kategori.

Slängde ihop ett knäck på pressmeddelande-citaten också. Här har ni:

Så var det officiellt: Kim Andersson är klar för Ystads IF nästa säsong.
– Jag har alltid sagt att jag vill avsluta med spel i Sverige, säger han.
Världsstjärnan är en av de största hemvändarna elitserien sett.
Men det är ingen garanti för succé visar historien.
På tisdagskvällen blev det, efter ett par dagars spekulationer, officiellt att Kim Andersson återvänder till elitserien och Ystads IF nästa säsong.
I samband med matchen mellan YIF och Guif presenterades Andersson.
– Vi har inte bara värvat spelaren Kim utan även personen Kim som kommer att tillföra väldigt mycket med både sin rutin och sin närvaro, säger sportchefen Marcus Lindgren i ett pressmeddelande.
Sedan OS-silvret och den framgångsrika tiden i Kiel har Andersson haft tre skadefyllda säsonger i danska topplaget Kolding.
För några veckor sedan spekulerades det att Andersson skulle bli klubbkamrat med Zlatan Ibrahimovic och hamna i storsatsande Paris SG. Men i stället vänder han hem till Ystad där familjen haft sin bas under åren i Kolding och där den 32-årige högernian spelade i YIF under sina år på stadens handbollsgymnasium innan han flyttade till Sävehof.
– Det är självklart med ett visst vemod jag lämnar världshandbollen. Men jag har alltid sagt att jag vill avsluta med spel i Sverige och när chansen för spel i YIF dök upp så har jag och min familj vägt för- och nackdelar. Nu är beslutet taget och jag känner att det ska bli oerhört kul och inspirerande att få spela i YIF som har ett ungt och intressant lag på gång. Samtidigt har jag möjligheten att ge familjen mer tid vid sidan av handbollen och det har hela tiden varit en viktig faktor i mitt beslut, säger Kim Andersson.
Under 2000-talet har vi sett flera tunga namn återvända till elitserien men Kim Anderssons är förstås ett av de allra största.
Det betyder dock inte per automatik att det blir sportslig succé visar historien. Vi har sett Staffan Olsson komma hem och leda Hammarby till en mindre dynasti med tre raka SM-guld i mitten av 00-talet som spelare och sedan tränare. Men vi har också upplevt Jonas Källman återvända till Skövde med stora förväntningar på sig, misslyckas helt och ett halvår senare lämna för ungerska Pick Szeged.

***

2000-talets största återkomster i elitserien – så gick det

Magnus Wislander till Redbergslid 2002
++++
1900-talets spelare i världen återvände kort efter EM-guldet från Kiel som spelande assisterande tränare och var förstås nyckelspelare när RIK gick till final i Cupvinnarcupen med ett av de bästa lagen elitserien sett. Slutade spela 2005 efter att klubben hamnat i en djup kris och varit kvar sedan dess som tränare.

Staffan Olsson till Hammarby 2003
+++++
Hade aldrig spelat i Hammarby men varit tydlig med att han var bajare och sågs som en hemvändare när han kom från Kiel. Höjde Hammarby på alla plan och tog klubbens första SM-guld som spelande tränare 2006. Lade sedan av som spelare men förde Bajen till ytterligare två SM-guld som tränare.

Henrik Lundström till Redbergslid 2012
++
Sett till klubblagsmeriter den mest meriterade hemvändaren tillsammans med Källaman som vi haft så här långt: tre CL-guld, sju tyska ligaguld och fyra tyska cupguld. Hade just tagit trippeln med Kiel när han kom hem för att varva ner. Men det blev två bleka säsonger för Lundström innan han lade av i fjol och blev sportchef på heltid.

Dan Beutler till Kristianstad 2013
+++
En av tre mycket haussade hemvändare inför förra säsongen. Snabbt en publikfavorit men han blandade och gav. Lyckades inte höja sig ytterligare en nivå till i slutspelet. Sejouren fick tvärt slut i höstas när han kickades efter att han gått bakom ryggen på Kristianstad och skrivit på för en iransk klubb.

Magnus Jernemyr till Lugi 2013
++
Kom till Lugi efter att spelat Champions League-final på våren och rankad som en av världens bästa försvarare. Skrev på ett treårskontrakt men det blev inte alls vad varken han eller Lugi tänkt sig på grund av skador. Kom aldrig tillbaka i Lugitröjan efter nio månaders rehab utan hamnade plötsligt i Bundesliga i stället.

Jonas Källman till Skövde 2013
+
Atletico Madrid gick i konkurs och Källman vände oväntat hem till Skövde. Ett halvår senare hade han lämnat igen för ungerska Pick Szeged efter en fiaskoartad period där han fick spela på fel position, hans spanska fru inte trivdes i Sverige och laget inte fick spelet att stämma. Har i Pick Szeged visat att han fortfarande kan.

Kim Andersson till Ystads IF 2015
?
Han har varit en av världens absolut bästa högernior under 2000-talet och Sveriges bäste spelare totalt sett under detta århundrade. Så sent som för tre år sedan utsågs han till Bundesligas bäste spelare. Han har sagt att han ville avsluta i elitserien men knappast någon hade trott att det skulle ske redan nu.

 

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB