Startsida / Inlägg

Lundström om YIF:s värvning: ”Katastrof”

av Johan Flinck

Som jag tidigare nämnt snackade jag med Henrik Lundström en bra stund i fredags.

Det blev framför allt det här knäcket, som ni säkert läst vid det här laget.

Precis som Lundström sa då inför kvartsfinalen i CL mot Pick Szeged i söndags hade Kiel en mycket bra chans mot ungrarna. De tyska mästarna körde mycket riktigt över Källman & Co (31-23). Jag kollade bara en liten stund på matchen men kunde konstatera att jag nog aldrig sett Lundström glasar när han spelar handboll. Han sprang mest runt och garvade. Så gjorde han också två mål och snodde en boll bakåt under den stund jag kollade.

Källman blev för övrigt bäste målskytt hos gästerna med fem baljor. Han hann också med två utvisningar.

I övriga kvartsfinaler gick det också som väntat, vilket betyder att Barcelona, Kiel, Kielce och Veszprem är i Final4, för övrigt de fyra gruppettorna.

Det föranledde skicklige Rasmus Boysen, som jag tycker att ni ska följa på twitter på @RasmusBoysen6, att konstatera:

Kiel har aldrig tabt en kamp ved F4 mod hold med spansk træner. Der er kun hold med spanske trænere tilbage i år (Dujshebaev,Pascual,Ortega)

Der er hold fra 4 forskellige nationer med i semifinalen. Det er første gang siden 2003 (Montpellier, Portland, Prule 67, Veszprém).

***

Men tillbaka till Lundström som hade mer intressant att säga i vår intervju när vi kom in på kampen mellan Skåne och västklubbarna.

– En sådan värvning som Ystad gjorde med Anton Hallbäck från Aranäs…det ser jag som en katastrof egentligen; att inte vi klubbar i Göteborgsområdet kan behålla sådana talanger, för i så fall blir det en ännu större hajp i Skåne och ännu mindre i Göteborg, menar Lundström.

– Det här är mest kritik mot oss själva i RIK men också mot andra klubbar i Göteborgsområdet. Jag tror inte att det hade hänt för säg tio år sedan. Våra talanger i Göteborg ska vi vara noga med att utveckla i Göteborg.

***

Anton Hallbäck rankas alltså som en av Sveriges största talanger och spelar i samma juniorlandslag som Lukas Nilsson, Linus Andersson och Emil Hansson i YIF.

Hur vanligt har det här steget egentligen varit genom åren?

Det var anledningen till att jag slängde ut frågan på twitter om fler, som jag uttryckte, ”supertalanger/namnkunniga spelare” som gått från västklubb (ej Drott) till Skåne genom åren.

Fick en hel del svar och vi har förstås Alexander Borgstedt och Robert Månsson.

Andreas Cederholm och Fredrik Larsson (från Skövde till YIF som ung stortalang) var två andra ”förslag”.

Nu vet jag inte exakt hur Lundström definierade den här typen av övergångar när han menade att det inte hade hänt för tio år sedan. Men jag tror inte att han räknade in Skövde som ”Göteborgsklubb”. Det är i och för sig inte Alingsås heller, men det känns ändå som AHK av tradition tillhör ”Göteborgsklustret” i svensk handboll, precis som Aranäs förstås.

Och kanske Lundström också bara syftade på stora talanger och inte mer eller mindre färdiga spelare som Borgstedt.

Nej, jag tror nog att vi kan säga att Lundström har en poäng här – knappast någon av Göteborgsdistriktets större talanger har lämnat för en Skåneklubb genom åren.

***

Kanske är det bara jag, men det kände som USM blev intressantare för lite större medier i år i och med Lukas Nilssons och de andra YIF:arnas dubblering sedan de blivit klara för semifinal (för a-lag).

YIF, med sex spelare i j-landslaget, motsvarade favoritskapet i herrjuniorklassen och besegrade Kristianstad i finalen sedan Nilsson bombat in tio mål. I all star team hittar vi också bara spelare från YIF (tre) och Kristianstad (fyra).

YIF vann också finalen i pojkar A, på straffar över Sävehof. En hyfsad maktdemonstration av det jag kallat världens främsta talangfabrik.

Noteras ska också att Sävehof tog hem två guld, ett silver och ett brons totalt (flickor och pojkar) i USM. Så det finns en framtid för Partilles stolthet – trots allt 😉

***

Har då och då snackat med ledare i Ystad om hur snabbt de unga talangerna blir den lilla handbollstokiga stadens stora stjärnor. Lite för snabbt ibland, har jag förstått.

Men tydligen fick spelarbussen med juniorerna (och a-pojkarna?) poliseskort(!) sent i går kväll på väg in mot Ystad och framme vid Österporthallen hade klubben dukat upp guldfirande med bubbel och grejer.

Jag unnar verkligen grabbarna detta men samtidigt är det förståeligt om det blir lite hybris på sina håll. Killarna går ju fortfarande på gymnasiet (och till och med högstadiet väl?).

Som man ligger får man bädda.. eller man får bädda om man ligger…eller man får ligga som man bäddar…eller hur var det nu, Axnér?

***

Viktor Östlund till Hamburg? Ja kanske, enligt KB-Rutte i sin blogg.

***

Guif åkte ut i EHF-cupens kvartsfinal mot Hamburg.

Och nu lär Kent-Harry få vatten på sin kvarn i sin kritik av Guifs ovanliga målvaktscoachning, som verkade ha ställt till det rejält för Guif i första halvlek när en Lucau plockades av banan trots att han storspelade.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB