Startsida / Inlägg

Sverige i praktiken klart för EM

av Johan Flinck

VÄXJÖ. Omstarten blev en dröm.
EM-platsen är i praktiken säkrad.
Ett viktigt steg mot OS är taget.
Och svensk handbolls framtid är tillbaka.
Det blev en fin afton i Växjö när Sverige körde över Slovenien med 28-24 i EM-kvalet.

En blixtblogg på slutsignalen och vi kan bocka för en rad viktiga punkter för det här landslaget efter att man besegrat Slovenien enkelt här i hockeystaden Växjö med 28-24 inför ett i praktiken fullsatt Vida Arena.
* Det här var första landskampen efter VM och man ställdes direkt mot tuffaste konkurrenten om gruppsegern i EM-kvalet: VM-sjuan Slovenien. Kim Andersson hade tackat för sig, generationsväxlingen fortsatt på niometer och förbundet bestämt sig för att fortsätta med Staffan Olsson och Ola Lindgren.
En omstart för det här landslaget helt enkelt, som inte kunde ha slutat mycket bättre.
Det svenska spelet bjöd på hela registret: flera räddningar signerade Mattias Andersson, stabilt försvarsspel, massor av enkla kontringsmål (slovenerna var inte så intresserade av den där lilla detaljen hemspring), skytte utifrån, gott om kantutspel, fina linjemål och en stor dominant i Jim Gottfridsson (vi återkommer till honom).
* Segern innebär att den svenska EM-platsen i praktiken är säkrad trots att halva gruppspelet återstår. Två av fyra lag i gruppen går vidare och Sverige och Slovenien har sopat banan med Slovakien och Lettland i de första omgångarna.
Sverige har alltså råd att förlora mot Slovenien i Celje på söndag och förmodligen ytterligare en match mot slovakerna eller letterna (men det kommer man inte att göra) och ändå gå till EM i Polen i januari.
Seger på söndag och EM-platsen är säkrad också i teorin.
* Samtidigt är det viktigt att vinna gruppen för då kommer man i den första seedningslinjen när EM lottas.
Och en bra lottning är en förutsättning för ett starkt EM som i sin tur är förutsättningen för att nå det här landslagets stora mål: OS i Rio nästa sommar.
För efter VM-missen är det bara via en bra placering i EM (topp-fem, typ) som man får en plats i OS-kvalet i påsk nästa år.
Därför var den här segern ett viktigt första steg mot OS.
* Och så var det Jim Gottfridsson.
Sedan Oscar Carlén tvingats lägga 25 år ung, Kim Ekdahl Du Reitz nobbat landslaget och Kim Andersson tackat för sig för andra gången i landslaget är det den 22-årige Ystadspågen som är framtiden på niometer i det här landslaget.
Det är han som ska bära detta Blågult i framtiden och det visade han också i kväll i sin comeback efter skadorna som hållit honom borta från landslaget sedan i juni i fjol och från Flensburg från september till mitten av mars.
Gottfridsson låg bakom nästan allt i anfallsväg. Det var assist, projektiler från luften, genombrott, avstämda skott, inspel, taktiska frikast i numerärt underläge, kontringar, fältherreblick… ja, allt.
När spelmotorn smällde in 18-10 efter 29.58 satte han en självklar punkt på sin ruggiga prestation i första halvlek. I andra fortsatte han styra och mittniokollegan Lukas Karlsson fick snällt sitta kvar på bänken för det här var Gottfridsson show.
Det slutade med 10 mål på 14 avslut och en mängd assist (har inte koll på antalet i skrivande stund) för killen som kallades ”Gud” i handbollsmeckat Ystad innan han fyllt 20.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB