Startsida / Inlägg

Vad gör det här med Sävehofdamerna?

av Johan Flinck

Ledig i går men det finns ju inga mellandagar i den här handbollsvärlden, i synnerhet inte nu.

Plötsligt, ja plötslig vill jag påstå ändå även om Eslöv var nära för en månad sedan, så bröts Sävehofdamenas enorma svit på 95 raka matcher utan förlust (mot svenskt motstånd). Skövde vann första semin hemma med 26-25 efter att Cecilia Grubbström storspelat på nytt.

För oss som vill ha lite spänning kring damernas elitserie och slutspel så kunde förstås inte Sävehofs svit brutits vid ett lämpligare tillfälle än i en semifinal.

Nu blir det intressant att se vad den här förlusten gör med laget. Kommer det att bli en väckarklocka eller börjar de tvivla på sig själva och darra.

Sedan ska vi egentligen inte vara alltför överraskade över att det är Skövde som bryter sviten. Redan på upptaktsträffen pratades det om att det är i slutspel Skövdes rutinerade lag kommer att vara som bäst.

Sävehof är givetvis fortfarande stora favoriter att gå till final men Skövde visade i alla fall att det går att besegra supermakten i en enskild match och det är viktigt för den blivande finalmotståndaren, som för övrigt verkar bli Skuru.

Hanna Daglund i Skuru gjorde de avgörande räddningarna när Skuru tog kommandot i semifinalen mot VästeråsIrsta genom att vinna första matchen i Bombasrdier Arena med 24-21 inför fina publiksiffran 1471.

***

Och Aranäs blev, i och med segern över Helsingborg hemma, klara för elitserien trots att det återstår tre-fyra omgångar.

Plantskolan Aranäs som kanske är den främsta talangfabriken i Sverige (på herrsidan) bakom Ystad och, sett till storlek, Country från Stöpen i Västergötland. Sävehof kan väl också blanda sig i där kanske.

I senaste numret av tidningen Match, som ni kan läsa som e-tidning här, finns ett fint reportage om Aranäs fantastiska juniorlag födda 1975-76 som vann JSM 1994. Där hittar vi spelare som Mathias och Anders Franzén, Fredrik Ohlander och Pelle Linders (lånar denna bild från Match):

Skärmavbild 2015-04-27 kl. 08.05.00

Från Aranäs kommer också Fredrik Teern, Oscar Bergendahl, Magnus Lindén och Martin Bystedt samt Mikael Franzén förstås.

Nu återstår det att se vad Kungsbacka kommun gör av det här. Låt oss hoppas att Aranäs slipper spela i ishallen och kommunen ställer upp för stadens enda elitlag som dessutom är en sådan fantastisk ungdomsförening. Där har Kungsbacka något att vara stolta över.

***

Kvalserien slopas till nästa säsong och det är förstås fortfarande ett klokt beslut. Men i år ser den ut att bli intressant ända in på mållinjen. Inget lag är avhängt ännu.

Skövde vann ödesmatchen mot Önnered efter tränarbytet och nog ska Kristian Svensson & Co fixa det här till slut.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB