Startsida / Inlägg

Kristianstad ville värva Aggefors i vintras

av Johan Flinck

Så. Äntligen på väg till Göteborg och SM-finalerna.

Och nu börjar grejerna man hållt på med hela veckan att publiceras också.

Rätt trött på min egen röst och penna så här blir framför allt ett svep över det vi publicerat i går och i dag och som jag jobbat med hela veckan mellan de fotbollsallsvenska jobben.

***

Men innan dess kan jag bjuda på en liten grej som jag inte tror varit ute tidigare.

Mikael Aggefors är ju det stora hotet (tillsammans med Alingsås kontringar, men där har Aggefors också en nyckelroll) mot det guld Kristianstad väntat på i 62 år.

Jag kan berätta att både Ola Lindgren och Mats Samuelsson i Kristianstad nu bekräftar för mig att man försökte värva Aggefors i vintras. Om jag förstått det rätt så var det till nästa säsong, alltså inte som ersättare för Beutler mitt i säsongen.

– Vi pratade med hans agent Åke Unger, säger Samuelsson.

Men det blev nobben. Aggefors ville utomlands men skulle han vara kvar i elitserien så var det bara Alingsås som gällde. Därefter förlängde han med AHK.

Kristianstad jagade också Per Sandström men han valde ju att återvända till Sävehof när han nu flyttar hem från Bundesliga.

Till slut blev det alltså Simic från Malmö för IFK. Inte förstavalet med andra ord.

***

Det har blivit en hel del samtal till trevliga tanter i Göteborg (och några lika trevliga, men lite yngre, ”tanter” i Stockholm) i veckan för att ta reda på om någon på damsidan har mer än de nio guld som Ida Odén och Jenny Wikensten kan ha samlat på sig i dag efter finalen.

Någon sådan här sammanställning verkar nämligen inte finnas sedan tidigare i handbolls-Sverige.

KvIK Sport från Göteborg tog 14 SM-guld 1951-71 (inomhus, vi räknar bara inomhus förstås). Gun-Britt Olsson är en av de få som finns kvar från 1950-talets lag som tog tio guld på elva år. Men 86-åriga Olsson kunde upplysa mig om att ingen var med alla de åren. Gunvor Linderoth ska kvinnan med flest guld i KvIK Sport heta och hon samlade på sig åtta.

I stället är det två från det Stockholmspolisen som tog elva guld på tolv år 1974-85 som har flest i historien: Ann-Britt ”Ampan” Furugård och Eva Älgekrans. Det var dock inte med alla år utan stannade på nio guld.

***

Vi valde att dela upp förhandsartiklarna på två dagar i tidningen. Det blev ett uppslag med damerna i går och såg ut så här i tidningen:

IMG_0087

***

Här läser ni knäcket om Odén som alltså vuxit upp med guld.

Under artikeln får ni listan på vilka som har flest damguld, hennes eget all star team med lagkamrater i Sävehof och lite annat.

***

Skurus lagkapten Carin Strömberg bjöd på ett kul citat när jag pratade med henne för någon dag sedan:

”In your face, Axnér”.

***

I dag blev det fokus på herrarnas final och vi fortsätter med guldbyxorna. Den här gången är det pojken – Mikael Franzén förstås.

Han kan nämligen blir historisk i dag om han tar sitt elfte SM-guld som spelare och tränare. Ingen har fler på herrsidan, om jag efter stora efterforskningar fått det rätt. Johan Eklund har tio. På damsidan ska Rustan Pettersson ha flest: 14 SM-guld med KvIK Sport då han ledde dem över fyra decennier och alla gulden.

Tänk – en Rustan till.

Fick nyss mejl om att Pär Jilsén kan ha fler om man räknar in alla dem som assisterande tränare för Sävehofs damer. Kan så vara. Men då kan jag försvara mig lite grann med att de flesta av Jilséns guld är som assistent och det är svårt, för att inte säga omöjligt, att ta reda på om där funnits andra assisterande tränare i bakgrunden i många guldlag. Dessutom skriver jag i Franzén-intervjun att det bara handlar om herrsidan. Rustan Pettersson har som 14 på damsidan. Men jag ska kolla med Jilsén under dagen och återkomma.

Så här ser det ut i tidningen i dag:

IMG_0088

Den lite längre intervjun på guldtemat med Franzén kan ni läsa här. I tillägget under intervjun får ni också veta vem som är den bäste spelaren han tränat. Lite oväntat svar där.

Ni får också kvartetten som har flest (sju) SM-guld som spelare.

***

Förra gången Kristian Björnsen spelade slutspelsfinal var i Norge och då kom det 500 åskådare. Han vet att det blir en annan upplevelse idag i Scandinavium. Här snackar jag med en av alla norrmän som antingen dominerar i våra svenska serier eller kör över oss i mästerskap i idrottsvärlden just nu.

***

Det blev förstås en tyckare också inför finalerna i dagens blaska. Då damfinalen avgörs så tidigt och herrarnas final onekligen känns hetare blev det inte oväntat fokus på herrarna. Ni läser den här.

***

Nu handlar det om att förbereda lite olika guldvinklar att ha mer eller mindre klara när slutsignalerna går i dag.

***

Efter herrfinalen kommer mitt all star team på herrsidan här på bloggen. Tänkte nämligen, till skillnad från alla andra, vänta till efter finalen.

***

Häng med här och på sportbladet.se hela finaldagen. Kollega Markus Wulcan är på plats i Scandinavium, lajvrapporterar från finalerna och hjälper mig med snabba texter efter matcherna.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB