Startsida / Inlägg

Systemet är ruttet

av Johan Flinck

Svårt att hålla semester då handbollsvärlden aldrig står stilla numera.

På onsdagskvällen lottas damernas VM i Danmark i december.

Seedningen kom på tisdagen och den är mycket märklig. Mer om den längre ner.

***

Har i natt skrivit en grej på Alingsås kritik mot europeiska förbundet efter att man nobbats till Champions League:

Alingsås hade hoppats att i varje fall få kvala till handbollens Champions League.
Men man fick nobben och sågar nu europeiska förbundet.
– Återigen ändrade man inom handbollen förutsättningarna under resans gång och då blev vi chanslösa, säger team managern Per Johansson.

Det blir genomgripande förändringar i handbollens Champions League-format till hösten.
Turneringen utökas från 24 till 28 lag och delas upp i två divisioner. Division ett består av 16 lag uppdelade i två grupper där de sex bästa i varje går vidare till slutspelet. Division två består av 12 lag också uppdelade i två grupper men där bara två lag kan nå åttondelsfinalerna.
De sportsliga kriterierna fick som väntat till stor del stå tillbaka för de kommersiella (arena, tv-avtal, publik och så vidare) när det europeiska förbundet (EHF) i helgen beslutade vilka klubbar som ska spela i vilken division och vilka klubbar som över huvud taget ska få vara med i turneringen.
Svenska mästarna Kristianstad fick en plats i förstadivisionen.
Europeiska klubbar som inte hade någon självklar plats (som mästare i sin nationella liga) fick ansöka om wild card.
Tolv klubbar ansökte, sex av dem fick ett wild card och fyra av dessa sex gick rakt in i förstadivisionen.
Alingsås, SM-finalisterna som spelade i Champions League i fjol då de blev svenska mästare 2014, var en av klubbarna som fick nobben.
Nu kritiserar västgötarna EHF hårt.
– Vi hade förhoppningen att Kristianstad skulle komma i förstadivisionen, vilket de gjorde och det var jäkligt kul för svensk handboll. Då räknade vi med att antingen går rakt in i andradivisionen eller som sämst få kvala, säger team managern Per Johansson.
– Men återigen ändrade man inom handbollen förutsättningarna under resans gång och då blev vi chanslösa, säger Johansson och syftar på en rad kontroversiella beslut de senaste åren i maktens korridorer, såsom när Australien kastade ut ur senaste VM till förmån för Tyskland.
– Det var kommunicerat att det skulle vara tre kvalgrupper med fyra lag i varje som skulle slåss om tre platser. Men när beslutet kom så gällde inte det längre utan då var det bara en kvalgrupp. Och de som fick wild cards var storlag som Flensburg och Pick Szeged som vi inte kan konkurrera med. Hade vi vetat om de förutsättningarna hade vi aldrig ansökt, säger Johansson.
– Vi kan omöjligt ha fallit på något när det gäller arena, arrangemang eller åskådare. Där fick vi högsta betyg när vi var med i Champions League i fjol. Arrangemanget är i toppklass. För oss blir det då märkligt när man väljer att inte premiera en klubb som säkerställer allt detta.
Ingen av klubbarna som hade sökt wild card får chansen att kvala in i CL utan där gör bara mästare från fyra mindre ligor upp.
Johansson och AHK är också upprörda över att man inte får några förklaringar.
– Det blir genant att man inte ger någon förklaring eller kommunicerar tillbaka utan bara ändrar förutsättningarna. Det är bara en kultur man har. Det är vi besvikna på.
– Det är envägskommunikation där du som klubb är livegen. Man ska fylla i tonvis med blanketter och deponera 250 000 kronor, men vi ställer oss frågande till om EHF ens läst vår ansökan, säger Johansson.
Sportbladet låter Arne Elovsson, vice ordförande i EHF, besvara en del av kritiken.
Enligt honom har det inte alls varit spikat att det skulle vara tre kvalgrupper.
– Möjligen har man kommunicerat att det kan bli en till tre kvalgrupper, säger han.
När det gäller utebliven feedback ger Elovsson Alingsås delvis rätt.
– Visst kan man tycka att man skulle fått ut all info till klubbarna redan dagen efter. Men klubbarna kommer till exempel att få reda på vilken poäng de fick på kriterierna, säger han.
Enligt Elovsson fick Alingsås näst flest poäng av de sex klubbar som inte fick ett wild card. Bara tyska Magdeburg hade fler.
Makedonien och Danmark fick, till skillnad från Sverige, med sina ligatvåor på var sitt wild card. Det är inte mycket att säga om, menar Elovsson, sett till ländernas prestationer i Champions League de senaste åren.

***

Mer Alingsås: lagets stora talang på mittsex, Oscar Bergendahl, i värsta fall kan tvingas lägga av med handbollen på grund av problem med hjärtat. Otäckt sånt där. Inte minst efter det som hände med Ernstsson.

***

Till seedningen till VM så.

Här har ni seedningsgrupperna (på danska):

Skärmavbild 2015-06-23 kl. 23.40.17

 

Serbien och Tyskland fick wild cards och hamnar därför i sista seedningsgruppen. Viss skillnad att få Serbien i stället för Kazakstan, om man säger så.

Tack vare Brasiliens VM-guld senast fick Panamerika en plats (till) i den översta seedningsgruppen och den tillföll då Kuba. Viss skillnad att få Norge i stället för Kuba, om man säger så.

Man kan bara konstatera att något är ruttet eller sjukt i systemet när Kuba kan toppseedas till ett VM och Serbien och Tyskland hamna i den lägsta seedningsgruppen.

För svensk del är det så upplagt att det faktiskt är 50 procents chans att få Kuba från seedningsgrupp 1 i sin VM-grupp. Sverige kan nämligen inte få Norge eller Danmark från den gruppen (eller Tyskland från den sista) då dessa fyra nationer redan är utplacerade i de fyra olika spelorterna. Så där har vi en fördel.

Då ser mina dröm- och mardrömsgrupper ut så här (dålig koll på lagen i femte seedningsgruppen men det spelar mindre roll för det är lag som Sverige ska slå lätt oavsett):

Drömgrupp: Kuba, Sverige, Argentina, Japan, Puerto Rico, Kazakstan.

Mardrömsgrupp: Brasilien, Sverige, Ungern, Ryssland, Tunisien, Serbien.

Men lika viktigt som i vilken grupp man hamnar i är egentligen vilken grupp man går mot i en åttondelsfinal.

***

Nu tillbaka in i semesterdvalan.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB