Startsida / Inlägg

Förstår Lukas Nilssons attack

av Johan Flinck

Hade lovat mig själv att inte dra igång den här bloggen igen förrän i mitten av augusti. För när man väl gjort det rullar det gärna på med nya inlägg var och varannan dag.

Är i och för sig i gång och jobbar men kör i princip bara MFF och HIF nu de här veckorna med Champions League-kval och lite allsvenskan på det.

Men i går, när jag var i Salzburg på MFF, hände det för mycket i svensk handboll för att jag skulle kunna hålla fingrarna borta.

***

U21-herrarna stormade mot final i VM i Brasilien (okej, i åttondelen mot Portugal imponerade man kanske inte) men slogs i natt ut redan i kvarten av Egypten av alla lag.

Jag kunde inte se matchen och Johan Zanotti, Norges förbundskapten, varnade redan före matchen för hur usla det serbiska domarparet skulle vara. Och det är inte så snyggt att skylla på domarna.

Men den här gången förstår jag Lukas Nilsson & Co bara av att följa rapporterna från de som såg matchen – och ta del av statistiken med sju utvisningar för Sverige mot noll för Egypten samt 8-0 i straffar till egyptierna. Overkliga siffror i en handbollsmatch där det var det kvalitetsmässigt bättre laget som straffades hela tiden.

Pratade med Lukas Nilsson i natt och han höll inte igen och misstänker att domarna var köpta.

När jag frågar den oerhört diplomatiske Jan ”Proppen” Karlsson om han misstänker att domarna var köpta väljer han att inte svara nej på frågan utan drar till med lite annat om att det vore förfärligt, att han inte hoppas det och nämner att det finns korruption inom IHF.

Ni läser knäcket här.

Tyvärr har handbollsvärlden (läs: IHF) de senaste åren själva bäddat för att tankarna i dag snabbt går mot mutade domare vid sådana här tillfällen.

***

I damernas U19-EM är Sverige i varje fall klart för semifinal mot Danmark i morgon.

Men det går hett till nere i Spanien.

Saxat från förbundets pressmeddelande i går:

I söndags (26/7) var det fyrtio grader utomhus i spanska Valencia, när Sverige mötte Rumänien på eftermiddagen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande tidigare. Vi får ha klistret i frysen och under matchen ikväll (28/7) använde tjejerna de vippor vi köpt och ispåsar för att hålla nere temperaturen, säger förbundskapten Ola Månsson.

Aktivitetsgraden på dagarna består i att hålla sig på rummet, där det finns luftkonditionering. Bada i poolen gör spelarna efter klockan åtta på kvällarna.

***

Den stora bomben i går var förstås att Helle Thomsen slutar som förbundskapten.

Då beskedet kom strax före MFF:s match mot Salzburg kunde jag inte jobba med det där i går. Kollega Abrahamsson pratade dock med de inblandade här.

Jag, liksom många andra, menar att det är ett riktigt tungt tapp för svensk handboll i allmänhet och damlandslaget i synnerhet att förlora Thomsen.

Hon lyfte landslaget (ihop med Sivertsson, det ska sägas) på mycket kort tid och utifrån kändes de som den perfekta mixen.

När pressmeddelandet kom tedde det sig mycket märkligt att Thomsen, utan någon speciell anledning, väljer att hoppa av när damlandslaget står inför sina kanske intressantaste 13 månader någonsin: VM i Danmark, OS-kval, troligt OS i Rio och hemma-EM.

Men när Abrahamsson pratat med Thomsen stod det klart att det handlade om att man inte var överens om spelfilosofin.

Förbundet hävdade att man gjort allt för att övertala Thomsen att fortsätta. Sedan undrade någon på twitter (sorry, minns inte vem i hastigheten) om man det betyder att man också bett henne ta över landslaget själv. Inte för att jag dubbelkollat men det tror jag förstås inte att man har. Å andra sidan tror jag inte Thomsen skulle vara intresserad av det för det hade inneburit att hon var tvungen att sluta i sitt kära Midtjylland.

Nu tar Sivertsson över själv men tydligen ska det till en assisterande framöver.

Jag saknar också, i de artiklar som skrivits, Sivertssons syn på de delade meningarna om spelfilosofin. Men jag får väl anledning att fråga honom om det längre fram någon gång.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB