Startsida / Inlägg

”Jag hatar Ricoh”

av Johan Flinck

Hemkommen från Lugi-Kristianstad.

Tycker att det med elitseriemått mätt var en riktigt bra match.

Det blev två artiklar därifrån. En på slutsignal som handlar om att Kristianstad vann igen till övriga elitserielags stora förtret. För tredje året i rad är nämligen svensk handbolls flaggskepp det lag som elitseriespelarna helst inte vill ska vinna SM-guld.

Det förvånar ju egentligen inte. Inte heller att Alingsås är tvåa där, dock med hälften så många röster som Kristianstad. Lite mer överraskande då att Sävehof, som inte varit ett riktigt topplag på några år, är trea på listan.

Men möjligen är det som Johan Jepson kommenterar det i knäcket:

– Kanske är det gammalt groll. Vi är långsinta jävlar, vi handbollsspelare (skratt).

Ni läser det här.

Och här har ni siffrorna från enkäten:

Vilket lag vill du INTE ska vinna SM-guld?
Kristianstad 34 procent
Alingsås 16 procent
Sävehof 12 procent
Lugi 9 procent
Ricoh 8 procent
Guif 7 procent
Ystad 6 procent
Övriga 8 procent

Tidigare ”vinnare”
2014/15: Kristianstad 24 procent
2013/14: Kristianstad 27 procent
2012/13: –
2011/12: –
2010/11: Guif 35 procent

***

Den andra texten från matchen handlade förstås om matchhjälten Nebojsa Simic. Det blev en lite rolig knorr med tanke på priset han fick som matchens lirare, just för att det var han som nog plågades hårdast av alla av Lindgrens träningsdos i sommar.

Men Simic var överlycklig i alla fall:

IMG_8562

***

Det var för övrigt Zoran Roganovic som scoutade Simic och tog sin landsman till H43 när han var där.

I kväll sänkte han alltså Zorans Lugi.

***

Roganovic gör förresten comeback i nästa match.

***

Frågade Simic vilket lag han inte ville skulle vinna SM-guld och svaret överraskade något.

– Ricoh! Jag hatar Ricoh!

Varför?

– Jag gillar inte deras hall och gillar inte laget. De är svåra att spela mot och de hade sådana skruvade, konstiga skott. De sänkte mig däruppe i fjol, men sedan sänkte jag dem hemma.

***

Såg fram emot att se Alfred Jönsson live för första gången och blev inte besviken. Till slut var det nästan bara han som vågade/orkade ta avslut i Lugi. Dessförinnan hade 17-åringen bjudit på mod, fin blick, läckra inspel och ett par mål.

Sedan hade han det tufft i försvaret i slutet av matchen, det ska tilläggas. Men det var inte ensam om i Lugi. Simic såg till att Lugi inte ryckte till fem-sex mål i början av andra och sedan kunde inte Lugi stå emot när tunga Kristianstad malde på.

Lugi saknade en rutinerad räv som Zoran Roganovic sista kvarten och Tomas Axnér medgav efteråt att han borde gått runt på fler spelare på niometer så att Arrman och Jeppsson hade haft ork kvar i slutet.

Kristianstad gjorde 8-1 sista 13 minuterna och det är så giganterna kommer att vinna många matcher i årets grundserie. Man har en bredd som möjligen bara Alingsås kan mäta sig med.

Efter en kvart i första bytte Ola Lindgren hela startsexan. Inte för att det gick så bra men det visar att Lindgren menar allvar med sitt snack om rotation.

***

Men hur mycket det än roteras kommer Marcus Dahlin inte in.

Nyförvärvet har inte gjort en minut ännu.

Jag frågade Lindgren varför och hans svar var rakt och ärligt:

– Jag har svårt att gå runt på tre högernior i matcherna och han är trea på positionen för tillfället. Han får bida sin tid och träna på. Han ligger långt efter med fysiken. Han får jobba på med den. Det kommer mycket matcher och vi behöver honom långt fram. Men nu får han bygga upp sig och acklimatisera sig till den här typen av miljö och spel som är lite snabbare än han är van vid.

***

Mer om Alfred Jönsson: Ola Lindgren testade tre olika tvåor för att få stopp på 17-åringen de första 35-40 minuterna. Sedan satte han in en fjärde, Johan Jepson, och då fick man hyfsad hejd på ynglingen.

***

Axnér bjöd på nytt utspel efter matchen i Kvällsposten:

– Vi har 12-14 egna ungdomar i vårt lag. Jag är stolt att de kan pressa det laget som de har köpt på NK, sa Lugitränaren.

Klart Axnér ska vara stolt över sina egna produkter.

Men i mina ögon skulle det vara tjänstefel av Kristianstad att inte investera i sin trupp när man drar in så mycket pengar på det makalösa intresse man byggt upp kring sina arrangemang. Kristianstad är lokomotivet som just nu drar fram svensk handboll. 

Och inte minst när man ska representera Sverige i Champions League. Eller skulle vi skickat dit ett Drott igen som 2013?

Och anledningen till att Lugi har så många grabbar från egna leden i laget handlar väl nästan uteslutande om att man inte längre har råd att värva som tidigare? Att man inte lyckats med det Kristianstad gjort.

Sedan vet jag, och säkert Axnér och nästan alla andra också, att Kristianstad gärna hade velat ha fler spelare med lokal förankring i sin trupp. Det är förstås drömmen att hitta den mixen.

***

Axnér fick svar på tal (får man nog ändå säga) från Ola Lindgren i Kristianstadsbladet.

***

Ny podd spelas in på tisdag förmiddag. Ser fram emot den riktigt mycket för vi gästas av min gamle kollega – GT-legendaren Kjell-Ove ”Koa” Andersson.

Ligger förhoppningsvis ute sen tisdagseftermiddag.

***

Fyra norrmän på plan.

Då var norska landslagets ”spioner” Kent-Harry Andersson och Einar Stege…förlåt Steinar Ege, förstås på plats:

IMG_8556

***

Sävehof visade i derbyt mot RIK att man kan vinna rysare igen. Tack vare nyförvärven, menade matchhjälten Olle Forsell Schefvert när jag pratade med honom i kväll.

Ni läser om det här.

Och det var landslagets presschef Daniel Vandor som via twitter hjälpte mig med hur många matcher Sävehof tappade i slutminuterna förra säsongen.

Tack, Daniel!

Skärmavbild 2015-09-22 kl. 01.20.45

***

Låt oss avsluta med lite Lugi-nostalgi.

Truppen årgång 1986 (från Tidningen Handboll):

IMG_7803

  • Tjänstgörande sportredaktör: Johan Lundin
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB