Startsida / Inlägg

The Chosen One, Bruno, premiärer, tips, damlandslaget…

av Johan Flinck

Herrarnas elitserie är igång och i kväll väntar två nya premiärer: damernas elitserie tjuvstartar och Kristianstad  går in i Champions League.

Så det blir mycket förhands nu.

Samtidigt går fotbollsallsvenskan in i guldstriden på allvar, MFF spelar Champions League och fotbollens landslagshöst är intensiv. För en annan är detta den ”värsta” tiden på året. Det är svårt att hinna med allt.

Lägg till det SHL-premiär i kväll och ni förstår att det är mycket som ska få plats i en sporttidning och på sajten.

Därför är jag trots allt rätt nöjd med att i dag få in en sida handboll inför premiärerna:

IMG_0105

Här har ni knäcken läsbara.

MFF förlorade sin Champions League-premiär i går.
I dag spelar IFK Kristianstad sin.
Aldrig har ett svenskt handbollslag hamnat i en så svår grupp.
– Vi har det lika tufft att gå vidare som MFF, säger Ola Lindgren.

Champions League-premiärerna avlöser varandra nu för de svenska lagen.
I kväll går Kristianstad in i handbollens Champions League – för första gången i klubbens historia.
– Vi hamnade i lejonkulan direkt, säger tränaren Ola Lindgren.
Turneringsformatet är förnyat i år. Man skapat en toppdivision med de allra största klubbarna fördelade på två grupper. Sverige/Kristianstad fick en plats där vilket innebär en oerhört tuff lottning.
– Inget svenskt lag har mött så många bra lag i Champions League förut. Alla var minst i åttondelsfinal i fjol, säger Lindgren.
MFF ställs mot PSG, Real Madrid och Sjachtar Donetsk. Kristianstads motståndare ser ni här intill. Sex av åtta lag går vidare till åttondelsfinal (gruppvinnaren direkt till kvarten).
Vilka skulle du säga har störst chans att ta sig vidare – ni eller MFF?
– (Skratt) Jag tror att båda har det ungefär lika tufft att gå vidare.
– Malmö överraskade i fjol och slog Olympiakos hemma. Jag hoppas också att vi kan ta någon hemmaseger. Det skulle vara otroligt starkt av laget att lyckas med det.
Kanske kommer bästa läget redan i kväll – mot danska Kolding.
– De har ett väldigt erfaret lag. De befinner sig i ett annat läge än vi. Vi har ett väldigt ungt lag utan att säga att vi har gett upp några matcher. Ska vi ta några poäng måste vissa nycklar slå in för oss. En är att få lätta kontringsmål och det kräver i sin tur att försvars- och målvaktsspelet måste vara på topp.
Är det någon spelare i ditt lag som skulle gå in i Kolding i dagsläget?
– Ja, båda våra kanter (Jerry Tollbring och Kristian Björnsen) skulle absolut konkurrera om en plats i deras förstauppställning.
Annars handlar det mycket om att se och lära för svensk handbolls flaggskepp, menar Lindgren.
– Det här blir också en otroligt bra måttstock på var svensk handboll befinner sig för att kunna ta nästa steg. Vi får svart på vitt vad det är som saknas, säger Lindgren.
Om de tuffa sportsliga förutsättningarna är i nivå med MFF:s går det inte att jämföra de ekonomiska villkoren på samma dag mellan klubbarna och turneringarna.
När MFF tog sig in i sitt Champions League fick man 130 miljoner kronor av Uefa.
Kristianstad får nöja sig med ett bidrag på 500 000 kronor av sitt europeiska förbund för att man är med i den finaste klubbturneringen i handbollsvärlden. Klubben hoppas gå med just 500 000 kronor i vinst på Champions League-äventyret.

Sportbladet tippar årets Champions League

Grupp A
Veszprem
Paris SG
Kiel
Flensburg
Zagreb
Wisla Plock
—————
Celje
Besiktas

Grupp B
Barcelona
Kielce
Vardar
Rhein-Neckar Löwen
Montpellier
Pick Szeged
—————-
Kolding
Kristianstad

Grupp C
La Rioja
Brest
—————-
Chekhovskie Medvedi
Porto
Tatran Presov
Vojvodina

Grupp D
Skjern
Kadetten Schaffhausen
——————–
Baia Mare
Zaporozhye
Metalurg
Elverum

Fotnot: Vinnarna i grupp A och B direkt till kvartsfinal. Lag 2-6 till åttondelsfinal. Lag 1-2 i grupp C och D spelar ett playoff till åttondelsfinalerna.

Final 4: Barcelona, Veszprem, PSG och Kielce.
Mästare: Veszprem.

***

– Skuru, säger förbundskaptenen och Sävehofs tränare.
– Höör, säger Höörs tränare.
– Sävehof, säger oddssättarna.
För första gången på många år är Sävehof inte megafavorit till SM-guldet i damhandboll.

Sävehofs dominans inom damhandbollen de senaste tio åren saknar motstycke inom svensk lagidrott under 2000-talet.
Partillelaget har vunnit nio av de senaste tio åren och hade inte förlorat på 95 raka matcher mot svenskt motstånd förrän de torskade två matcher i semifinalen mot Skövde i våras.
Men efter att tappat tio toppspelare de senaste två åren, varav sex från vårens guldlag, tror många för första gången på flera år att Sävehofs dominans nu kan brytas.
Förbundskaptenen tror på Skuru både i serien och slutspelet.
– Ser man truppmässigt vad de behållit från förra året och att de var final så har Skuru den fördelen, säger Thomas Sivertsson.
Sävehof tror inte på sitt eget lag i final.
– Skuru-Höör i final, säger Henrik Signell och tror på Skuru som segrare där.
Han får medhåll av sin landslagsstjärna Loui Sand.
– Men sen vinner vi banketten. På nåt sätt kommer vi in där, flinar kantartisten.
Men alla räknar långtifrån bort Sävehof. Oddssättarna har Sävehof som favoriter och när tränarnas tips slogs ihop på upptaktsträffen i torsdags var regerande mästarna i topp i grundserien ändå och spåddes spela final mot Skuru.
Skurus tränare Anders Skogäng har samma finalpar.
Dags att bryta Sävehofs svit nu?
– Det har varit dags länge. Men de har varit otroligt bra så det har varit svårt. Vi tycker att vi borde vara där, säger Skogäng.
I kväll tjuvstartar elitserien med Sävehof-Höör.
Samma lag som möts i säsongens sista match, menar Höörs tränare Niklas Harris.
– Vi och Sävehof kommer gå lite upp och ner under hösten för att bli jäkligt bra under våren. Så jag tror att vi möter Sävehof i finalen och att vi vinner den, säger Harris.

Sportbladet tippar damernas elitserie
Skuru
Sävehof
Höör
Lugi
Skövde
VästeråsIrsta
Eslöv
Heid
—————
Spårvägen
Kristianstad
Önnered
Hellton

Final: Sävehof-Skuru
Mästare: Sävehof

***

Mycket av förhandssnacket inför Kristianstads CL-premiär har handlat om publiksiffran och huruvida det är ett misslyckande att det kommer 3750 i kväll mot 5000 till elitseriematcherna.

Jag håller med båda sidorna. Svensk handbolls flaggskepp ska inte vara nöjda med att man tappar 20 procent av publiken när man för första gången går in den finaste klubblagsturneringen av dem alla.

Samtidigt lär Kristianstad ta publiksnittet för svenska lag i CL till en ny nivå i år. Jo, jag minns och var på plats på de enstaka publikfester som Hammarby skapade i Stockholm när de mötte Kiel och Barcelona men de var just enskilda händelser. Närmare 4000 på en CL-match, som visserligen är en premiär och oerhört intressant rent sportsligt men ändå inte har någon av Europas superklubbar inblandad, är historiskt sett mycket bra.

***

Kristianstadsbladet har en längre text om det moderna Champions League som ni gärna får läsa här (plusinlåst).

***

Som ni kanske hörde i senaste podden så skulle jag träffa Bruno Martini när jag vara nere i Paris i går. Gjorde jag också. Satt en timme på PSG:s högkvarter och hade ett mycket bra snack. Öppen och ärlig snubbe, Bruno.

Innan vi skildes åt sa han att han tyckte det var intressant och givande att få prata om PSG-projektet med en, och håll i er nu, så väl ansedd och respekterad tidning som Sportbladet. De franska tidningarna, menade han, ville bara prata om pengar och vad som händer om de inte vinner allt de ställer upp i.

Men ni kan vara lugna, det blir en hel del pengasnack också i min intervju. Det blir publicering längre fram.

Men jag kan här och nu bjuda på att Martini berättade bland annat hur Kim Andersson satte dem på pottkanten i våras. Martini och PSG var övertygade om att Kim skulle tacka ja. Det var den definitiva känslan de hade efter att Andersson varit nere och läkarundersökts och man hade förhandlat. Men så blev det tyst ett tag och plötsligt kom det ett sent nej.

– När det kom så sent innebar det att vi missade många andra alternativ på högernio som redan knutits upp av andra klubbar, sa Martini lite lätt besviket.

***

PSG:s storaffärer och smått banbrytande värvningar kommer att fortsätta. Nu jagar man Uwe Gensheimer då RNL-ikonens kontrakt går ut efter säsongen.

– Det skulle i så fall vara första gången en tysk storspelare lämnar Bundesliga för franska ligan, säger Martini.

En utländsk världsstjärna som står för en spektakulär handboll och som dessutom i förlängningen kan locka tyska marknadskrafter att investera i PSG är förstås en optimal värvning för Martini & Co.

***

Har glömt att tipsa om den här. Men ni som brukar vara här inne och läser måste förstås kolla in nya, ambitiösa handbollssajten handbollskanalen.nu.

***

Martini avslöjade också hur nära man var att sajna Ljubomir Vranjes som tränare i fjol men att CL-guldet Vranjes tog med Flensburg mitt under förhandlingarna ”stoppade” den affären.

I stället tog man in Noka Serdarusic till den här säsongen och Martini kunde berätta några sköna detaljer från Noaks första träning som säger en del om den gamle demontränarens ställning och respekt bland superstjärnorna. Men den storyn får ni i intervjun senare.

Vranjes, å sin sida, valde att häromdagen förlänga med Flensburg till 2020.

***

Fler förlängningar: Jonas Källman ämnar bli kvar i Pick Szeged till 2019.

***

Efter intervjun med Martini är jag inte mindre övertygad om att Staffan Olsson blir assisterande tränare i PSG inom mycket kort.

Det ringde till exempel från Sverige på Martinis telefon minst en gång under intervjun.

***

Thomas Sivertsson har tagit ut truppen till träningslägret på SOK:s träningscamp på Fuerteventura på Kanarieöarna i början av oktober när övriga europeiska nationer kvala till vårt hemma-EM 2016.

Det här är förstås i stora delar också truppen som ska ta Sverige långt i VM i december.

Den innehöll inga stora överraskningar i fråga om petningar. Från EM-bronslaget saknas gravida Ulrika Ågren, nyblivna mamman Jessica Helleberg, långtidsskadade Hanna Fogelström och Ida Odén som lagt av (och som dessutom är gravid).

Fogelströms medverkan i VM är dock inte körd. Rehaben efter korsbandsoperationen har gått mycket bra och hon kan vara tillbaka redan i oktober.

Målvakten Martina Thörn är helt ny. Hon gjorde ett bra slutspel i VästeråsIrsta och spelar numera i Glsssverket(!) i Norge.

Skurus Emma Hawia-Svensson, som spelade EM 2012, är tillbaka efter sitt skadehelvete.

Här har ni hela truppen:

Målvakter:
Filippa Idéhn, Team Esbjerg, 41 A-landskamper/0 mål
Johanna Bundsen, IK Sävehof, 18/0
Martina Thörn, Glassverket, debutant
Vänstersex:
Louise Sand, IK Sävehof, 42/59
Edijana Dafe, Köpenhamn, 13/20
Mittsex:
Linn Blohm, Tvis Holstebro, 35/71
Frida Tegstedt, Füchse Berlin, 23/22
Högersex:
Nathalie Hagman, Tvis Holstebro, 72/140
Emma Hawia-Svensson, Skuru IK, 12/11
Nio meter:
Linnea Torstenson, CSM Bukarest, 156/628
Isabelle Gulldén, CSM Bukarest, 138/491
Johanna Ahlm, FC Midtjylland, 127/419
Jamina Roberts, Tvis Holstebro, 89/131
Anna-Maria Johansson, Skövde HF, 83/169
Sabina Jacobsen, FC Midtjylland, 68/107
Angelica Wallén, Toulon St-Cyr, 65/79
Jenny Alm, Team Esbjerg, 57/139
Johanna Westberg, Randers HK, 24/27
Carin Strömberg, Skuru IK, 4/1

***

Truppen kommer att samträna en hel del med världsmästarna Brasilien.

– Vi kommer bland annat att ha två långa träningspass tillsammans med Brasilien där vi får nöta vårt anfallsspel mot deras försvar och tvärtom. Vi kommer också att spela en inofficiell landskamp på 3×25 minuter under en av dagarna, säger Sivertsson i ett pressmeddelande.

När vi pratade om lägret under upptaktsträffen i förra veckan menade han att upplägget är ”unikt”.

Jag tror också att det är klockrent.

***

Staffan Olsson sa under upptaktsträffen att han tror att Sverige kan ta OS-guld 2020.

Hade han Alfred Jönsson i tankarna då, tro?

Min vän och kollega Robert Laul hävdar nu att man bara får använda det misshandlade epitetet supertalang en gång under sin journalistiska bana. Jag har sedan dess förbrukat mitt tillfälle på MFF:s Erdal Rakip. Slarvig och onödigt, jag vet.

Men då det var fotboll och det här är handboll så menar jag, i kraft av att jag hårdbevakar två sporter, måste få använda det en gång inom handbollen också.

Och det är dags nu. För något annat än etiketten supertalang  är svår att sätta på den H43-fostrade 17-åringen som spelar i Lugi från och med denna säsong och som smällde in sju mål på Drott i helgen.

Jag kände förstås till Jönsson. J-förbundskaptenerna Jerry Hallbäck och Ulf Nyström har snackat en hel del om honom när vi pratat framtidens storspelare och inför elitseriestarten sa Axnér till mig:

– Han är The Special One… The Chosen One, skulle man nästan kunna säga. Han är en enorm talang.

Men jag trodde inte Jönsson skulle få ta en så stor roll så här tidigt som han tydligen fick mot Drott.

Vad är det vi har på gång på vänster- och mittnio i svensk handboll egentligen?

Lukas Nilsson, 18, och Simon Jeppsson, 20, sedan tidigare på vänsternio.

Tänk om Kim Ekdahl Du Rietz, fortfarande bara 26 år, kan komma tillbaka i landslaget och vara loket där på vänsternio?

Och så rätt utveckling på Markus Olsson och Viktor Östlund.

Jim Gottfridsson och Alfred Jönsson som spelmotorer förstås (Jesper Konradsson har vi också)…många talangfulla kantspelare…

Problemet, om vi tittar fram mot ett OS 2020 och tar i beaktande var vi står just nu, är givetvis högernio, men också en arvtagare till Tobias Karlsson och över huvud taget starka, allrounda försvarsspelare som Jonas Källman.

Vi måste också  fortsättningsvis ha målvakter, eller minst en i alla fall, i den absoluta världstoppen när Mattias Andersson tackat för sig. Var tar Johan Sjöstrands utveckling vägen efter Maltafebern och bytet till Melsungen? Han i och för sig inlett bra i Melsungen så det där med Maltafebern behöver vi nog inte fundera så mycket på. Mikael Appelgren har några avgörande säsonger framför sig i Rhein-Neckar Löwen.

Å andra sidan brukar vi fram världsmålvakter på löpande band om vi tittar bakåt 30-40 år i tiden.

***

På tal om talanger.

Här har vi ett j-landslag från 1982 där några skulle gå rätt långt (från Tidningen Handboll):

J-landslag 1982
  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB