Startsida / Inlägg

Bert Karlsson, chockpetningen, världens bästa spelare…

av Johan Flinck

En kort blogg om lite ditten och datten.

Norges förbundskapten Thorir Hergeirsson chockade handbollsvärlden i dag då han petade Katrine Lunde, 2000-talets bäste målvakt i världen, från VM. I stället valde han Silje Solberg och Kari Aalvik Grimsbø.

Ni som hänger med i handbollen att de norska damernas besättning på målvaktssidan är unik med tre av världens fem bästa. Kanske är det unikt för lagsporterna i världen i stort, att man har tre av de fem bästa i världen på en position.

Ni läser min kollega på VG, Jostein Overviks, analys av det hela här. Där får ni också en genomgång hur de tre storspelat i de olika mästerskapen de senaste åren.

Det experterna i Norge i stort verkar vara inne på är att man med Solberg och Grimsbø får ett bättre team; att Lunde eventuellt hade haft svårt att spela andrafiolen. Nu ser Solberg ut att vara etta med Grisbø bakom henne.

Tilläggas ska att en målvakt som Emily Stang Sando, som står i danska topplaget Esbjerg ihop med Filippa Idéhn, inte ens är med i diskussionerna.

Norska dammålvaktsundret!

Och ni vet vem som ligger bakom det – Mats Olsson. Han har varit där i 20 år nu.

***

Kristianstad ligger på en fin åttondeplats i publikligan i Champions League. Hela listan på de 28 lagens snittsiffror finner ni här.

***

Nämnde i bloggen att jag var med i Handboll Planets jury i år också när det gäller att ta ut världens bästa spelare alla kategorier i år och världens bäste spelare på respektive position. Vi är 29 journalister från 29 olika länder.

Nu har de slagit ihop juryns röster och på så sätt fått fram de fyra nominerade på varje position. Sedan kan handbollsfansen påverka resultatet genom att rösta på nätet.

Vi fick nominera tre på varje position och jag noterar att i princip alla jag hade på de olika positionerna också kom med bland de fyra i slutändan. Men jag tror inte att jag får redovisa exakt hur jag röstade, inte ännu.

Men här läser ni allt om hur ni ska rösta på era egna favoriter och här nedan har ni de nominerade:

Skärmavbild 2015-11-10 kl. 23.41.39

***

Bert Karlsson tjänar tiotals, eller snarare hundratals, miljoner på flyktingförläggningar och det kan man verkligen ha åsikter om. Det har jag också och jag kan säga att jag gillar det inte.

Men en del av de här pengarna (en väldigt liten ska sägas) lägger han nu på Skaras topplag i damallsvenskan i form av segerbonusar. Ni läser om det här.

***

Kunde inte se någon av landskamperna från turneringen i Polen och har inte ens hunnit prata med några av de inblandade. Och nu är det playoffrace med fotbollslandslaget som gäller. Vi får se när det blir tillfälle att återkomma i det ämnet.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB