Här är Sveriges VM-sjua

av Johan Flinck

Brukar ju försöka lämna på slutsignal men den här gången dröjde det 16 timmar eller nåt.

Det handlar om Sveriges första match i uppladdningen till VM mot Holland i Möbelringen Cup i Norge. Anledningen är att jag inte kunde se matchen i går utan fick den på en länk i natt tack vare djupa försänkningar 😉 i handbollsvärlden och fick möjlighet att se den först nu.

Matchen slutade 31-27 (18-16) till Sverige.

Tycker att Sivertssons gäng gjorde en bra match för att vara den första av fyra kamper under en lång uppladdning.

Man ryckte tämligen omgående och hade 14-9 efter 19 minuter efter ett gammalt framgångsrecept i svensk handboll: starkt målvaktsspel, fint försvarsspel och snabba kontringsmål.

Sedan gick Holland ut på ett 5-1 och jag ska inte säga att Sverige körde fast utan det var att man missade några avslut och efter 25 minuter stod det plötsligt 14-14. Men närmare en seger än så kom aldrig holländskorna.

Lagen följdes åt hyfsat i början på andra fram till ungefär mitten av halvleken innan Sverige kunde rycka igen och ha 29-24 efter 53 minuter.

Där har ni matchens gång så att säga.

Lite reflektioner och hissningar och dissningar i kortform:

* Sverige inledde med Bundsen i mål och från vänster framåt: Sand–Alm–Gulldén–Johansson–Hagman samt Blohm på linjen. Bakåt bytte Majsan med Jacobsen som bildade mittblock med Blohm och så Alm vänstertvåa och Gulldén högertvå.

Jag tror att det är Sveriges VM-sjua till 6/7-delar om vi förutsätter att Torstenson blir frisk. Då går hon in som vänsternia. Sedan tror jag Sivertsson är sugen på att använda Alm som högernia men frågan är om inte Majsan är förstavalet.

* Majsan gick ut redan efter tio minuter med känning i knäet och spelade inte mer. Alm testades som högernia lite kort då och Roberts spelade där också före paus. I andra gick Ahlm högernia hela halvleken.

* Det är inte utan att man saknar Odén när Majsan inte kan spela.

* Känns som Sand växer med att veta att hon nu är ensam på sin position och 60-minutersspelare i VM efter Dafes återbud. Sand var hundraprocentig (6/6) fram till tre minuter före slut när enda missade avslutet kom.

* Bra kantspel över huvud taget första 15-20 minuterna med Sand/Hagman.

* Underbara utkast i början av matchen av Bundsen till Sand. De hittar väl varandra med förbundna ögon.

* Vi fick några ”patentare” på ytternio: Roberts glidande genombrott och Ahlms stegskott.

* Gulldén spelade bara första halvan av halvlekarna men glimrade till några gånger med inspel och framspelningar (väggspelet med Alm!).

* Gulldén missade dock en straff för ovanlighetens skull. Då tog Ahlm och över och satte en innan hon missade nästa.

* Med förstauppställningen känns försvaret riktigt starkt med fyra spelare som alla kan spela treor (och då saknades ändå Torstenson, utsedd till världens bästa försvarare 2014). Kan något landslag i världen matcha Sverige i antalet högkaratiga försvarsspelare?

* Roberts bra framåt men hade en hel del problem bakåt, framför allt i första.

* Satt och efterlyste fler inspel i första. Blohm hade svårt att komma loss. Men det gjorde hon i andra: tre mål till slut.

* Alm–Gulldén–Ahlm inledde andra halvlek på niometer. Upplagt för platsbyten då.

* Sverige spelade 6-0 hela matchen och luftade alltså inga alternativ. För att lagen möts i gruppspelet i VM tro?

* Sivertsson bytte mycket på klockan och jag tror att alla i truppen fick speltid. Det slutade i varje fall med hela elva olika målskyttar:  Loui Sand 6, Jamina Roberts 5, Jenny Alm 5, Nathalie Hagman 4, Bella Gulldén 2, Linn Blohm 2, Emma Hawia 2, Johanna Ahlm 2 (1), Frida Tegstedt, Marie Wall, Sabina Jacobsen.

* Wall fick allstå göra mål i debuten när hon efter 29 minuter stegade runt och in på niometer likt en Jonas Källman och stänkte in 18-16.

* Sett till hårdhet och intensitet var det en typisk träningsmatch: en utvisning på hela matchen (Grot efter 45 minuter).

* Polman gjorde som vanligt massor av mål och slutade på tio till slut.

***

Måste ge lite credd till Avkast-gänget också. Nytt tv-avsnitt ute med en intervju med förbundsordförande Hans Vestberg.

Som alltid med Vestberg blir det politiker-svar och lite floskligt. Och ett högt tempo. Kändes som intervjuaren Christian Albinsson blev lite stressad under intervjun och jag känner igen det där. Var samma sak för mig när jag satt ner med Vestberg för några år sen. Men känner på nåt vis att nu måste det gå undan när man fått tillgång till en liten lucka i Ericssonchefens hektiska schema.

I Avkast-gängets senaste poddavsnitt beskriver också Albinsson Vestbergs svar som ”politiker-svar”. Men, berättar Albinsson, när Vestberg väl sett till att micken var avstängd så bjöd han på betydligt mer och berättade hur han hade käkat middag med Madonna nyligen och snackat handboll med den världsberömda artisten i tio minuter.

***

Albinsson och Avkast-gänget gör verkligen sitt för sporten med podd och studioprogram i tv. Det ska de ha credd för.

***

De ska, liksom undertecknad, köra en VM-special i podden nästa vecka.

Men då de är i TV4-konglomeratet kan de inte välja gäster hur som helst, berättar de i veckans avsnitt. Till exempel är Per Johansson och Henrik Signell, som ju gör VM för Kanal 5, inte att tänka på.

Sånt behöver som tur är jag inte bry mig om.

Därför kör vi en VM-special-podd med Per Johansson nästa vecka. Inspelning torsdag och förhoppningsvis läggs den ut framåt kvällen samma dag. Kent-Harry tar ledigt.

***

Det väntas publikfest i allsvenskan i kväll.

I min hemstad till och med.

Pratade med Mats Engblom i OV Helsingborg tidigare i dag och enligt honom väntas det 2000 pers till Helsingborg Arena när serieledarna tar emot Lindesberg.

– Skriv gärna att det är fri entré.

Engblom var förresten inte så glad på lokaltidningen HD som nöjt sig med en notis inför matchen.

– De skriver fan mer om Rögles juniorlag än om oss, trots att vi leder allsvenskan, röt Engblom.

***

På tal om poddar: min kollega Jan Peter Andersson på Kvällsposten gästar senaste avsnittet av Bolltroll & Banke. Ni vet hur ni hittar det.

***

Tomas Axnér twittrar visserligen inte så mycket längre och är lite mer nertonad i sina åsikter numera.

Men han kan fortfarande bjuda på oneliners:

– Det kunde ha slutat med att han får äta mat ur ett sugrör, sa Lugitränaren efter Fredrik Teerns ”händerna-i-bröstet” på Simon Jeppsson i matchen mot Alingsås häromdagen.