Startsida / Inlägg

Överhängande risk för läggmatch i VM

av Johan Flinck

Det här var för intressant för att inte gå in och skriva en blogg.

Saker och ting börjar nämligen utkristallisera sig kring damernas OS-kval 18-20 mars efter att åttondelarna är spelade i VM. Kvartarna väntar i kväll.

Jag skrev ett knäck i går om Sveriges dubbelsmäll efter VM-uttåget:

Att Brasilien (eller Sydkorea eller Angola för den delen, men det var brasilianskorna som var favoriter i sin match) åkte ut i åttondelen kan visa sig smått förödande för Sverige. Hade nämligen bara ett enda utomeuropeiskt lag gått till kvarten, och förutsatt att Norge inte vinner VM vilket de i och för sig kan göra, så hade Sverige fått en bra mycket lättare grupp i OS-kvalet och knappast missat OS. En av de tre fyrlagsgrupperna kommer nämligen bli mycket lättare än de andra två och det är grupp 1 för där hittar vi Japan och Tunisien samt två europeiska nationer, varav den ena i så fall hade varit Sverige i kraft av sin niondeplats i VM.

Nu blir det två europeiska nationer (två av kvartsfinallagen men dock inte Norge som redan är klara för OS tack vare sitt EM-guld) samt Uruguay eller Mexiko i Sveriges grupp.

Just nu är det grupp 2 med Uruguay. Men vinner Norge VM blir det grupp 3 och Mexiko. Det kan kvitta i det här läget för inget av de här båda latinamerikanska länderna ska ställa till det för Sverige.

Tittar vi sedan på vilka två kvarvarande lag från VM det blir så är det just nu (då vi är i kvalgrupp 2) trean och sexan i VM. Men i själva verket blir det fyran och sjuan om inte Norge vinner VM, för gör de inte det så flyttas allting ”ner” ett hack.

Vinner Norge VM-guld flyttas Sverige till kvalgrupp 3 och då blir det fyran och femma i VM.

Kvar i VM är: Ryssland, Frankrike, Polen, Danmark, Rumänien, Nederländerna och Montenegro.

Sverige kan alltså få en mardrömsgrupp med till exempel Ryssland och Frankrike. Men det kan å andra sidan bli Polen och Rumänien. Polen är drömmen i mina ögon i det här läget. Ryssland, Frankrike och Montenegro mardrömmen.

Så här spelas (och sänds) VM-kvartarna:

Skärmavbild 2015-12-15 kl. 12.10.33

Två av de fyra lagen i kvalgruppen går till OS så man måste slå ett av de europeiska lagen.

Jag vet att det låter lite snurrigt det här men ni får lita på mig. Jag har dubbelkollat det här med två insatta personer. Jag pallar dock inte lägga 2000 tecken här på att förklara alltihop.

Den andra smällen är att vårt landslag inte får möjlighet att spela på hemmaplan. Till detta OS-kval får nämligen lagen i respektive grupp ansöka hos IHF om att stå som arrangör. Men Sverige har ingen ledig arena som uppfyller kraven helgen 18-20 mars. Läs allt om det i knäcket jag länkat till ovan.

***

För att komplicera allting, men samtidigt göra det än intressantare och mer raffinerat – även om det här inte rör Sverige – är att systemet för att utse OS-kvalgrupperna bäddar för läggmatch i VM.

Förutsättningen är att Norge inte går till final eller spelar matchen om 7-8:e plats. Annars har vi en uppenbart läge där inget av lagen vill vinna matchen om 7-8:e plats.

Låt mig förklara:

Vinner Norge VM så ska lag 2-7 i VM sorteras in i OS-kvalgrupperna utan krusidueller. Då får Sverige fyran och femman samt Mexiko i sin grupp. Och matchen om 7-8:e plats blir en ren ”final” om man går till OS-kval eller inte, förutsatt att inte Norge spelar den för då är deras motståndare i denna match redan klart för OS-kval eftersom Norge är klart för OS och inte behöver kvala.

Men om Norge inte tar guld flyttas allt ett hack som sagt, för då går VM-åttan till OS-kval. Och det är inte bara det att man går till OS-kval – man hamnar i kvalgrupp 1 som är rena jackpotten då det är gruppen med Japan och Tunisien.

Matchen om 7-8:e plats spelas på söndag morgon, på finaldagen alltså. Då vet man alltså om Norge fortfarande kan vinna guld eller inte. Är Norge inte i finalen på kvällen så vill förstås inget av lagen vinna matchen om 7-8:e plats. Så stor är skillnaden mellan OS-kvalgrupp 1 och de andra två. Hamnar du i kvalgrupp 1 som europeisk nation kan du nästan inte missa OS.

Vi hamnar alltså i ett oerhört delikat läge då.

Risken är att vi får samma situation som den berömda skandalmatchen i badminton i OS 2012.

***

Ska vi ta det ett steg till om Norge förlorar kvartsfinalen mot Montenegro i kväll (vilket är fullt möjligt)? Då ska förloraren i kvartsfinalen mellan Danmark och Rumänien möta Norge på fredag (förlorarna i kvartsfinalerna spelar en slags ”semifinaler” om man ska spela match om 5-6:e plats eller match om 7-8:e plats på söndag).

Säg att det blir Danmark som förlorar mot Rumänien: genom att då först förlora mot Norge ser Danmark till att Norge spelar match om 5-6:e plats och samt att åttan i VM kommer i den lätta OS-kvalgruppen. Då ska Danmark sedan se till att förlora också match om 7-8:e plats. Simsalabim! Två raka förluster = den lätta OS-kvalgruppen och en ”gratisbiljett” till OS.

***

Låter det konspiratoriskt allt det? Kanske. Men i själva verket är vi mycket nära ett sånt scenario.

Men låt hoppas att Norge trummar på mot finalen så slipper vi all den här spekulationsskiten om läggmatcher.

***

Fredrik Petersens kontrakt med Berlin är nu rivet helt. Han är fri att gå vart han vill och nu har jag själv kollat upp uppgifterna om en övergång till Malmö.

De stämmer, vilket inte var oväntat. Petersen presenteras inom kort som ny Malmöspelare. Troligen den här veckan, eller eventuellt i början på nästa.

Flyttbilen ska bokstavligen vara bokad. Men vad jag hör så kommer Petersen inte att göra sin första match för Malmö förrän i februari, efter EM-uppehållet. Men det kanske kan komma att ändras.

Varför han väljer Malmö har jag inte fått riktig klarhet i. Men tydligen ska det ha varit lite på gång redan när han var i Hamburg och den klubben var på väg i konkurs. Då hade dåvarande Malmötränaren ”Proppen” Karlsson, som hade Petersen i IFK Ystad, kontakt med Petersen, men det blev Berlin i stället.

***

Ulrika Ågren uppges vara tillbaka i träning denna vecka efter att fått en son den 30 oktober. Team Esbjerg är nygammal klubb. Innan hon blev gravid spelade hon i tyska Buxtehuder.

***

Oerhört välformulerad krönika om, och vass kritik av, IHF-presidenten Hassan Moustafa av Politikens Rasmus Bech. Måsteläsning här (och låt inte danskan hindra er).

Skärmavbild 2015-12-16 kl. 09.56.03

***

Ola Lindgren på gång till Veszprem?

Verkar så.

Ska nog ses i skenet av att han om lite mer än en månad kan ha slutat som förbundskapten. Staffan Olsson har ju gjort klart att så länge OS-chansen finns så är han kvar som förbundskapten. Tar inte Sverige en plats i OS-kvalet från EM så är alltså Olssons tid som förbundskapten över och jag kan inte se något annat scenario än att Lindgren går samtidigt.

Den stora frågan är om Veszprem vill ha Lindgren redan efter EM-uppehållet, mitt i säsongen. Ungrarna kör ju med en, av allt att döma, tillfällig lösning med den förre andretränaren sedan man sparkade Ortega i september.

Men det är i vår det smäller för den ungerska storklubben när Champions League går in i knockout-omgångarna.

***

Niklas Harris slutar i H65 Höör efter säsongen.

***

Skulle Lindgren hamna i Veszprem har vi alltså svenska tränare i Flensburg, PSG och Veszprem. I övriga storlag är det nästan uteslutande spanjorer och islänningar som håller i tränarpiskan.

Tränarmarknaden domineras av ett fåtal nationaliteter. Var är tyskarna?

Sverige har också Magnus Andersson i Göppingen och numera, sedan Geir Sveinsson fick sparken häromdagen, Tomas Svensson som huvudtränare i Magdeburg. Svensson har ingått i Magdeburgs stab som målvaktstränare sedan förra säsongen.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB