Startsida / Inlägg

Nya trenden i topphandbollen, OS-kvalgrupperna, evighets-Eggert…

av Johan Flinck

Såg bara slutet av matchen mellan Norge och Makedonien. Verkligheten hann i kapp Norge lite i kväll, typ.

Espen Christensen tog inte många bollar men han tog de avgörande i slutet som gav en poäng. Det var viktigt naturligtvis.

Det brukar krävas en riktigt bra målvakt för att gå långt i turneringen. All respekt till Espen, men han är inte där uppe bland Sterbik, Landin och Omeyer. Nu finns det undantag förstås, som Bundsen & Idéhn när Sverige tog EM-brons 2014 och kanske Polen i år, för Szmal har inte varit vad Szmal har varit.

Norge måste förmodligen ta en poäng av Frankrike fortfarande för jag tror inte att man får hjälp av Kroatien i matchen därpå.

Jag tror inte Norge fixar det tyvärr.

Så i slutänden kan det bli så att det ”bara” blir en OS-kvalplats för Norge: detta efter att man besegrat Kroatien, Polen och Vitryssland och spelat oavgjort mot Makedonien samt förlorat mot Frankrike (och Island men den matchen räkandes ju bort).

Sverige kan också ha knipit en OS-kvalplats på onsdag kväll: detta efter att besegrat Ungern (och Slovenien men den matchen räknades ju bort) och spelat oavgjort mot Ryssland samt förlorat mot Tyskland, Spanien och Danmark.

Viss skillnad det.

Och ovanpå alltihop hamnar Sverige i så fall i en lättare OS-kvalgrupp.

Så här ser kvalgrupperna ut just nu (och så får ni alla förutsättningar också, signerade presschefen och ”Handbollsgöken” Daniel Vandor):

Skärmavbild 2016-01-25 kl. 23.13.03

Sverige ska alltså in i grupp 2 som ”Europeiskt lag. Näst bästa icke OS-kvalklara lag i EM”.

Kvalgrupperna kommer nästan garanterat att inte se ut så här när det kommer till de europeiska lagen på de båda översta platserna i respektive grupp. De europeiska lagen kommer rotera lite. Vinner Spanien EM eller förlorar finalen mot Frankrike så plockas Spanien bort härifrån och så ska alla europeiska lag utom Polen (de är så att säga före Spanien på VM-platserna) rotera ett hack motsols. Slovenien går då in i grupp 2, Tyskland i grupp 3, Kroatien kvar i grupp 3 men upp ett hack på Danmarks plats och Danmark går in i grupp 2. Därmed är det en plats tom i grupp 1 (Sloveniens). Där stoppar vi in Makedonien, som får den som VM-nia.

Vinner Danmark EM eller förlorar finalen mot Frankrike så plockas Danmark bort härifrån och så ska alla europeiska lag utom Polen och Spanien (de är så att säga före Danmark på VM-platserna) rotera ett hack motsols. Slovenien går då in i grupp 2, Tyskland i grupp 3, Kroatien kvar i grupp 3 men upp ett hack på Danmarks plats som är tom. Därmed är det också här en plats tom i grupp 1 (Sloveniens). Där stoppar vi in Makedonien, som får den som VM-nia.

Vinner Polen EM eller går till final mot Frankrike så roterar samtliga europeiska lag (Spanien till grupp 1, Danmark till grupp 2 osv).

Allt tyder ju nu på att Polen, Spanien, Danmark eller möjligen Tyskland vinner EM eller förlorar finalen mot Frankrike.

I alla dessa fall flyttas Slovenien till grupp 2 – Sveriges grupp (om vi går till OS-kvalet). Det är helt okej, om det skulle bli så. Sverige, Slovenien, Iran och Spanien eller Danmark. Två lag vidare så det räcker att slå Iran och Slovenien.

Tuffare då för Norge som går in i grupp 3 och får Bahrain (men det kan ju kvitta) och Kroatien samt Danmark eller Tyskland.

Men den stora vinnaren är förstås Makedonien som i kraft av VM-nia går rakt in i grupp 1 i stället för Slovenien och bara behöver klara av Chile och ett afrikanskt lag.

Som jag skrev redan efter första matchen mot Tjeckien under uppladdningen: Sveriges kryss mot Egypten i stället för seger i VM kan stå oss oerhört dyrt. Hade Sverige vunnit mot Egypten hade vi fått en plats i kvalgrupp 1 och det är i princip lika med en OS-plats.

***

Frågade Anders Eggert, 33, i dag om Rio är hans sista chans till OS-medalj.

– Nej, jag har satt upp OS 2024 som slutmål.

Han menade det. Debuterade i landslaget 2003.

***

Om ni inte läst min stora intervju med Staffan Olsson i dag så kan ni göra det här.

Men den gör sig ännu bättre i tidningen, där redigeraren Andras Frimmel gjorde ett grymt jobb:

Skärmavbild 2016-01-25 kl. 23.41.06

Och ni missade väl inte uppslaget i går med legenderna på EM-bänkarna: 20 gamla storspelare är förbundskaptener, assisterande förbundskaptener eller målvaktstränare i EM.

***

Niklas Landin tokhyllade två gamla svenska målvaktshjältar efter sin stormatch mot Spanien.

***

Pratade med en tredje gammal svensk målvaktshjälte i dag – Mats Olsson. Vi pratade om Landin, Hansen och Lukas Nilsson bland annat.

Mycket skyttesnack alltså och Olsson menade att det har varit väldigt bra distansskytte i detta EM. Han tycker sig se en trend, att lagen, topplagen framför allt, skjuter mer och bättre utifrån igen. Av topplagen, sa han, är det väl bara Spanien som inte har så tungt niometersskytte och inte spelar för det så mycket.

Varför har det blivit så här, frågade jag.

– Skyttarna har utvecklat sin skotteknik och börjat kunna skjuta över försvararen igen och få bollen på mål ändå, sa Olsson. 

Intressant.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Jesper Thedéen
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB