Tyckaren till söndagstidningen och plusligan mot Slovenien.

MALMÖ. Är detta Spanien ”slut”.
Ja, då kan de två målen i handicap räcka.
Men förbered er på en straffest.

Spanien har gått till minst semifinal i sex av de sju senaste mästerskapen och var i EM-final så sent som i januari.
Man gick också in i det här OS-kvalet som solklara favoriter.
Ändå är känslan att detta ålderstigna lag (medianåldern är 31 år) är på dekis. Uppfattningen under EM-slutspelet var att spanjorerna inte hade hängt med i handbollens utveckling. Det stora, tunga distansskyttet är tillbaka i världstoppen men Spanien har kört vidare på sitt spår. Trots det tråcklade man sig till en final i EM efter att egentligen bara imponerat i två matcher mot Tyskland och Kroatien (det var nog bara Sverige som hade mer flyt med andra resultat i den turneringen).
Till det ska vi lägga deras insats mot Slovenien i fredags där medianåldern snarare låg på 51 år i andra halvlek.
Frågan om den spanska nerförsbacken är tillräckligt brant och snabb för att Sverige ska nå OS.
Sverige har råd att förlora med två mål mot Spanien.
Det låter ju rätt fint det.
Men det här är inte fotboll.
Vi ska se det som att Sverige har två mål i handicap när matchen startar, inget annat. Spanjorerna är naturligtvis lika medvetna om förutsättningarna. För dem handlar det om att vinna med tre mål, annars är man borta från OS.
Jag står fast vid att jag tror det blir svårt för Sverige med de här förutsättningarna. Sverige skulle helst ha vunnit med fyra mål eller mer mot Slovenien. Då hade man haft råd att förlora med fyra mål i kväll och, inte minst viktigt, så hade Spanien också varit vidare till OS i så fall (vid seger med tre eller fyra mål).
Därför har man sällan sett så besvikna vinnare efter en match (och inte så glada förlorare som Slovenien som bara ska slå Iran för att kvittera ut OS-biljetten).
– Det här var bittert, som Kim Andersson sa.
För Sverige hade alla förutsättningar att skaffa sig detta drömläge i matchen mot Slovenien. Man hade 12-6, visserligen redan i första halvlek, men lyckades bjuda in slovenerna i matchen på 75 sekunder före halvtidsvisslan.
Niclas Ekberg hade sedan straffkast fram till 24-21 med fyra minuter kvar.
Men man får ge slovenerna att de har en förmåga att hela tiden komma tillbaka i matcherna.
Sveriges förvarsspel höll världsklass i första halvlek. Det tog nästan 29 minuter innan Spanien Slovenien gjorde sitt första mål i uppställt spel sex-mot-sex. Det höll kanske inte riktigt samma nivå i andra halvlek, men det var framför allt anfallsspelet som gick i stå i andra plus att man tappade trycket över hela plan och kontringarna.

Sverige gjorde tio mål från nio meter, Slovenien ett.
Samtidigt vann slovenerna straffarna med 9-0 (de tilldömdes tio, Sverige bara två).
I andra halvlek gjorde spanjorerna slovenerna sex mål på sju skott från sexmeter.
Det där är tre punkter som säger ganska mycket om hur det såg ut.
Och vi kan räkna med liknande siffror i kväll.
En ny straffest med andra ord.
För när den spanske linjespelaren Julen Aguinagalde får bollen är det antingen mål eller straff. Det är sedan gammalt.
Grejen är förstås då att han inte ska ha bollen alls.
– De ska få mycket frikast. Vi ska trasa sönder deras anfall. Så de inte får sitt flow och kan spela med sina spanska växlar och bara lägga in till Aguinagalde så han kan vifta lite på rumpan och göra mål, som Gottfridsson sammanfattade det tämligen väl.
***
Zorman kan än. Vilken andra halvlek spelgeniet gjorde.
***
Imponerad av Jim Gottfridsson. Han gjorde sin första hela match sedan fotskadan i oktober och höll den här klassen.
***
Danmark till OS. Ska bara knipa en poäng mot usla Bahrain på söndagen.
Norge och Kroatien gör upp om den andra OS-platsen i den gruppen. Norge vidare på oavgjort i den matchen.
***
Men störst fiasko i OS-kvalet gör ändå Makedonien. Förlust mot Tunisien(!) och redan borta från OS. Polen och Tunisien(!!) klara för Rio.