Startsida / Inlägg

Podden som trampar över, OS-lottningen, semifinalvalet…

av Johan Flinck

OS-lottning i kväll och Sportbladet kör en live-sändning kring den. Eder bloggare är med en stund, liksom Matilda Boson (nog en längre stund) samt några landslagsspelare.

Det ska dra igång kl 19. Har ingen länk ännu. Ni får hålla utkik på sajten.

Skrev en liten kolumn i tidningen och till sajten inför denna lottning. Här får ni också alla förutsättningar. Sedan OS 2012 vet vi att lottningen kan ha stor betydelse.

Ni hittar kolumnen och förutsättningarna sist här i blogginlägget.

***

På grund av fokuset på OS-lottningen blir det ingen sväng ner till Lugi-Sävehof för min del.

***

Peter Lindgren på YA bloggar kul om semifinalvalet och den makt över ”flera människors liv” Ola Lindgren sitter på just nu.

Min bestämda känsla är att Kristianstad väljer Ystad om Lugi vinner i kväll. Annars Sävehof om göteborgarna lyckas knäcka Lugi.

Ystad har en tunnare trupp än Lugi sett över en matchserie med tanke på skadorna och läget på försvarstreorna. Sedan är ju Lugi det enda lag de senaste fyra åren som slagit ut Kristianstad i en semifinal.

Så Peter Lindgren, förbered dig på att Kristianstad väljer Ystad. För visst vinner väl Lugi i kväll?

***

Ny liten målvaktskarusell med svenskar inblandade: Ristovski går till Barcelona från Rhein-Neckar Löwen, som värvar Palicka från Ålborg, som i sin tur plockar Aggefors från Alingsås.

Elitseriens tappar sin bäste målvakt sett över den senaste femårsperioden men den här chansen är Mikael Aggefors verkligen värd. Läser på Alingsås HK:s twitter att Aggefors totalt har 41 i räddningsprocent i elitserien sedan 2009. Fenomenalt!

***

Någon läsare/lyssnare undrade när det kommer ett nytt poddavsnitt. Vi var på gång denna veckan men så känns det som att man vill ha semifinallagen klara i herrarnas elitserie först. Annars hade man hamnat mitt i och inte lätt att spela in en sak som man vet att folk lyssnar på flera dagar senare när ganska mycket har hunnit hända på matchfronten lite varstans. Dessutom har det varit mycket annat för undertecknad den här veckan.

Vi siktar på nästa vecka, troligen tisdag/onsdag efter de första semifinalerna är spelade.

På tal om podd så lyssnade jag på senaste avsnittet av Avkast. Och blev upprörd.

Ett huvudtema i avsnittet var förbundskaptensfrågan på både herr- och damsidan. Och en bit in i avsnittet säger Charlie Sjöstrand att de inte ska diskutera några jokrar till förbundskaptensposten ”för då blir vi skvallerpodden”.

Detta säger Sjöstrand två minuter efter att Emil Berggren helt utan anledning spekulerat i vem som är min källa till avslöjandet om att Ljubomir Vranjes är nära att ta över efter OS. Han pekar också helt felaktigt ut Kent-Harry som min källa.

Det är ju lite humor att man å ena stunden säger att man inte ska vara någon ”skvallerpodd” efter att bara några minuter tidigare helt ogenerat – och, än en gång, helt felaktigt – hängt ut Kent-Harry som min källa till de uppgifterna.

Humor som sagt. Men framför allt blir jag förbannad över att Berggren spekulerar öppet om mina källor.

Sjöstrand kan ju, med sin journalistutbildning, berätta för sin poddkollega Berggren att det där är över alla gränser när det kommer till källskydd.

Sedan är väl känslan att Sjöstrand skvallrat en hel del om allt möjligt i den här podden de senaste månaderna. Så jag tror inte att man riskerade att stämplas som en skvallerpodd bara för att man diskuterade diverse förbundskaptensnamn.

På tal om Vranjes inleddes avsnittet med en 20 minuter lång intervju med Flensburgtränaren där man inte ställer en enda fråga kring om han vill bli förbundskapten för Sverige. I stället avslutar man intervjun med att som sista fråga undra vem han tycker ska bli ny förbundskapten för Sverige. Där kommer Vranjes visserligen själv in på att han pratat med förbundet men det ställs inte en enda följdfråga. Som till exempel om vad han själv vill, om det går att kombinera med jobbet i Flensburg, om vad klubben säger, om uppgifterna om att han har en deal med Flensburg om att kunna bli svensk förbundskapten, om vad han skulle tillföra som svensk förbundskapten och så vidare.

Mycket märkligt om ni frågar mig.

Sedan har jag förstås möjligheten att själv ringa Vranjes och ställa frågorna (vilket jag också försökte innan jag skrev om det, men han ville inte svara). Det är inte det. Men om man nu har 20 minuter med Vranjes i en podd så är det ju obegripligt att man inte ställer frågorna som alla i handbolls-Sverige vill höra hans svar på.

Men det är ju egentligen inte mitt problem.

Däremot är det mitt problem att man sitter och spekulerar rakt ut om vilka källor jag har i mitt arbete. Och dessutom hänger ut en av dem felaktigt. Jag räknar med att Berggren kommer att be Kent-Harry om ursäkt. Det hade onekligen varit på sin plats.

***

På tal om Vranjes och Flensburg:

Visst ska Flensburg ha straff här i slutsekunden mot Kielce i onsdags?

Och vilket lugn han visar upp, Vranjes, sekunderna efter att de blivit bortdömda från CL:s Final 4.

***

Det behövdes inte ett Skånelag till i elitserien. Men jag lider ändå med OV Helsingborg som föll i kvalet till elitserien för femte året i rad. Och den här gången var det jävligt nära.

Den stora chansen hade man på hemmaplan i den fjärde matchen där det enligt Walle Holmberg, legendarisk före detta sportjournalist på Helsingborgs Dagblad, där publiktrycket var det största sedan Vikingarna tog SM-guld 1981.

Ni kan läsa om OV:s kvalfyllda resa de senaste åren i en längre text i HD här.

Samtidigt starkt av Karlskrona att vända 0-2 till 3-2 i matcher.

***

Snackade med Ulf Sivertsson innan kvalet drog i gång. Nu sa han väl det han skulle säga i den situationen han var i som blivande OV-tränare, men Sivertsson såg fördelar med båda scenarion. Känslan var nästan att det skulle bli lättare/bättre för honom om man inte gick upp. Då kunde han bygga i mer lugn och ro än om man gick upp och en lite snabbare satsning var nödvändig för att ha chansen att hänga kvar. Då hade man fått chansa mer med sina begränsade resurser.

***

Samtliga tre elitserielag klarade kvalet. Men nog blev det uppsving med det här formatet än den kvalserie som spelats de senaste åren.

Nu vet jag inte hur klubbarna i allsvenskan kommer att satsa till nästa år men nog försvagas serien, eller i varje fall toppskiktet, av att IFK Ystad gick upp och ersätts av Drott. Halmstadsklubben verkar vara i fritt fall och lär väl knappast slåss i toppen. Läge för OV Helsingborg att vinna allsvenskan och slippa kvalet?

***

Kolumnen inför OS-lottningen med förutsättningarna:

Vad är väl en lottning till OS?
Den kan ju vara fruktansvärt långtråkig, och dötrist och tråkig och alldeles… alldeles underbar!
Fråga bara Ola Lindgren.

Det näst sista steget på vägen till Rio för våra handbollslandslag tas i kväll (det sista är trupputtagningarna i juni):
Lottningen av grupperna.
De har tagit skilda vägar till OS, våra två landslag.
Men till Rio tog de sig och i kväll får vi veta de konkreta förutsättningarna.
Det enda vi vet på förhand är att herrarna inte kan komma i samma grupp som Kroatien och att damerna inte kan lottas ihop med Montenegro.
Jag måste erkänna att jag de senaste åren gått i gång på lottningar, om det så är Champions League eller fotbolls-EM. Vet inte varför. Kanske för att det öppnar för fria spekulationer både före och efter. Ja, vi har alla våra böjelser…
Det är bara två grupper som ska lottas ihop på dam- respektive herrsidan vilket ger sex seedningslinjer med två lag i varje. Så det är på papperet ganska enkelt att välja vilket lag man skulle vilja ha, respektive inte ha, i varje par och därefter sätta ihop en mardröms- respektive drömgrupp. Sedan blir det oftast en mix av dröm och mardröm när det väl lottats.
Om vi inte snackar lottningen till OS 2012, som visade hur avgörande tombolan kan vara.
Där drog de svenska damerna nitlotten i nästan varje par och hamnade i en av de svåraste grupperna vi någonsin sett i ett mästerskap med ettan till fyran från VM ett halvår tidigare samt de asiatiska mästarna Sydkorea (i stället för Angola). Sverige slutade sist med noll poäng medan tre av lagen i gruppen gick till semifinal.
Herrarna, som gick hela vägen till en överraskande final i London, fick däremot något av en drömlottning med Storbritannien, Argentina och Tunisien i stället för de färska EM-finalisterna Serbien och Danmark samt Sydkorea, som det lika gärna kunde ha blivit. Vidare hade Sverige storfavoriten Frankrike i gruppen, som man därmed undvek i kvartsfinalen och inte stötte på förrän i finalen.
– Det går inte att klaga. Det är en fantastisk lottning för oss, jublade Ola Lindgren.
(Lindgren är nog för övrigt den ende svenske förbundskaptenen, oavsett idrott, som skulle uttrycka sig så ärligt efter en lottning. Men så rätt han hade.)
Så visst kan lottningen spela en mycket stor roll.
Och tittar vi inför kvällens lilla drama så känns det som att lottningen kan få störst betydelse för damerna. Där hittar vi större skillnader i de flesta av seedningsparen. Som svensk föredrar man Nederländerna före Norge (som Sverige aldrig besegrar), Rumänien före Ryssland (som ser oerhört starka ut), Argentina (blåbär) före Spanien och Sydkorea före Angola (nästan ett blåbär).
Men sedan är det inte fel att, som herrarna i London-OS, kunna undvika en storfavorit i kvartsfinalen, som Norge eller Ryssland för damernas del, och därför tar jag Ryssland i min drömgrupp. För en seger i kvarten och man spelar om medaljerna. Vägen till mästerskapsmedaljerna i handboll är aldrig kortare än i ett OS.
På herrsidan känns det inte som att lottningen kan bli lika avgörande även om man förstås hellre vill ha Slovenien än Danmark och nog Qatar i stället för Tyskland.
Frankrike underpresterade visserligen i EM senast men det gör de alltid när det är OS-år för att sedan ta olympiskt guld. Jag tackar inte nej till Frankrike i gruppen för att slippa dem i en kvartsfinal, precis som i London. Sedan måste man ändå besegra minst en toppnation för att gå ända till final, som Kim Andersson & Co gjorde när man slog ut Danmark redan i kvarten för att sedan få något beskedligare Ungern i semin.
Och ska vi vara helt ärliga så är nog Sverige en drömlott för de flesta andra nationer i kväll eftersom herrarna går mot Kroatien och damerna mot Montenegro.
Fram till i vintras, innan dam-VM och herr-EM spelades, var känslan att damerna hade klart större chans att gå långt i ett OS än herrarna. Det där har kastats om nu. Jag tror i dagsläget mer på herrarna än damerna även om vi har skäl att tro på och förvänta oss en kvartsfinalplats för dem båda.
Men det ska lottas också.

Lottningen – så funkar det
Plats: Presskonferenssalen i OS-arenan Future Arena i Rio de Janeiro.
Tid: Fredag klockan 19 svensk tid.
Två grupper med sex lag i varje ska lottas fram. De fyra bästa i varje grupp går till kvartsfinal.

Seedningslinjerna
Herrar:
Frankrike-Polen
Slovenien-Danmark
Kroatien-Sverige
Tunisien-Brasilien
Tyskland-Qatar
Argentina-Egypten

Damer:
Norge-Nederländerna
Rumänien-Ryssland
Sverige-Montenegro
Frankrike-Brasilien
Spanien-Argentina
Sydkorea-Angola

I lottningen börjar man bakifrån med seedningslinje sex och går uppåt. Man hoppar dock över seedningslinje fyra där Brasilien återfinns. Värdnationen har nämligen förmånen att få välja grupp när lagen i de övriga fem seedningslinjer lottats in.

Mina mardröms- och drömgrupper
Herrarna
Dröm
Frankrike
Slovenien
Sverige
Tunisien
Qatar
Argentina

Mardröm
Polen
Danmark
Sverige
Brasilien
Tyskland
Egypten

Damerna
Dröm
Nederländerna
Ryssland
Sverige
Frankrike
Argentina
Angola

Mardröm
Norge
Rumänien
Sverige
Brasilien
Spanien
Sydkorea

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB