Startsida / Inlägg

Slutspelets tio hetaste

av Johan Flinck

Rankade elitseriens, som jag tycker, tio hetaste spelare i går till sajten.

Tre matcher är spelade i alla kvartsfinaler och Ystad och Kristianstad är redan klara för semifinalerna.
Nu väntar en tredagars paus innan slutspelsfesten fortsätter på måndag.
Då passade Sportbladets Johan Flinck på att lista slutspelets tio hetaste spelare så här långt.
1. Zoran Roganovic, Lugi
Lagom till slutspelet är 38-åringen i toppform. Efter att smällt dit 20 mål på två matcher tvingades Sävehof punktmarkera Roganovic från start i tredje kvarten. Då klev Andreas Arrman fram och Sävehof måste backa ner igen – varpå Roganovic stänkte dit åtta mål.

2. Oscar Zareba, Ystad
Efter att haft en nästan perifer roll i grundserien är mittnian nu stekhet efter de två senaste matcherna. Dels kritiseras han för att filma till sig tvåminutare på motståndarna när han ser ut att bryta nacken i vart och vartannat genombrott. Dels utnyttjar han skickligt fokuset på bombkastarna Nilsson och Andersson utanför sig och missar nästan aldrig ett avslut.

3. Torbjörn Bergerud, Lugi
Många målvakter som är bra i slutspelet men norrmannen är bäst. Dessutom avgörande matchhjälte när han tog Victor Ottossons straff i sista sekunden på torsdagen och skickade Lugi till ledning med 2-1 mot Sävehof.

4. Iman Jamali, Kristianstad
Serielunken är inte så mycket för den iranske ungraren. Det är i slutspel och Champions League dunderskytten levererar – ibland i 133 km/h. Det trycket i skottet kan jämföras med Kim Anderssons toppnotering 132 km/h för några år sedan.

5. Lukas Nilsson, Ystad
Nästan lätt att glömma grundseriens anfallssuverän här. Förväntningarna är ju så höga på 19-åringen och han har varit punktad mycket i slutspelet. Men Nilsson har faktiskt stått för 25 mål, varav visserligen tio kommit på straff men de ska ju också sitta. Till det kan vi lägga tolv assist (bäst i slutspelet).

6. Olle Forsell-Schefvert, Sävehof
Höjt sig en nivå till slutspelet och är oerhört viktig både framåt och bakåt i Sävehof. Har kanske överglänsts av Roganovic, som han ställs mot i framför allt försvar men i perioder också i anfall, men än då varit bäst i Sävehof totalt sett.

7. Daniel Ekman, Guif
21-åringen får ta ett stort ansvar när Robin Andersson återigen går skadad. Han gör det riktigt bra. Hans första halvlek mot Alingsås i tredje kvarten var bland det svettigaste vi sett i slutspelet.

8. Mikael Aggefors, Alingsås
Bergerud är hetast av slutspelets målvakter men Aggefors har verkligen spikat igen stundtals efter att varit det generella andravalet i grundserien bakom Frisk. Så är också Aggefors den store ”Guifdödaren” de senaste åren. När vi är inne på målvakter ska vi också nämna Kristianstads Simic, Ystads Persson och Sävehofs Sandström (briljant i tredje matchen). Beutler i Malmö kom i gång lite för sent.

9. Robert Månsson, Malmö
Elitseriens poängkung har fortsatt leverera i slutspelet och fått dra ett oerhört tungt lass både framåt och bakåt i ett brandskattat Malmö. Men det tog slut redan efter tre matcher.

10. Felix Claar, Alingsås
Tänk att killen fyllde blott 19 i år. Känns som han har varit med ”hur länge som helst”. Kanske har Claar varit lite ojämn men 71 i avslutsprocent som niometersspelare imponerar när han fått ta ett stort ansvar i skadade Pontus Johanssons frånvaro.

***

I går bekräftades det att Midtjylland inte tänker låta Helle Thomsen dubbeljobba som svensk förbundskapten.

Bland det drygaste som finns i vår bransch är när journalister refererar till ”som jag redan skrev” men nu gör jag det ändå, hihi.

Redan mitt under OS-kvalet skrev jag att Midtjylland och Thomsen inte kunde se något dubbeljobbande (över OS när Danmark) inte tog sig vidare.

Men förbundet har inte gett upp och Thomsen är fortfarande huvudspåret. Om inte Midtjyllands uttalande igår var ren förhandlingstaktik så handlar det alltså för förbundet att köpa loss Thomsen från det år hon har kvar på kontraktet med Midtjylland.

Då halkar vi in på min tyckare som jag skrev samma kväll under OS-kvalet som den ovan länkade artikeln: Kan Helle Thomsen köpas för pengar?

***

Simon Jeppsson visade upp fina mentala kvaliteter i går när han trots att han varit iskall under slutspelet gick upp och smällde dit det avgörande målet från 10-11 meter i slutsekunderna mot Sävehof.

***

Nu börjar det låta annorlunda:

Vranjes öppnar för att bli förbundskapten.

***

Fick nu veta att OS-lottningen nästa vecka flyttats en dag: klockan 9 klockan 19 svensk tid på fredag är det som gäller. Kan lova att ni kommer att ha järnkoll på den om ni surfar in på Sportbladet då. Till och med min närmsta chef verkar heltaggad.

***

Nånstans präglar ju skadorna det här slutspelet. Rätt tunga avbräck och starka profiler som saknas, eller som spelat begränsat, i alla lag utom Kristianstad och Lugi:

Lipovac och ”Rumän” Johansson i RIK.

Pecikoza och Jim Andersson i Malmö.

Borgstedt och Emil Hansson i Ystad. Uppdatering: Och Hugosson förstås!

Darj och Pontus J i Alingsås.

”Lill-Bobban” och Östlund i Guif.

Fingren i Sävehof.

Men det är också en liten konst att ha truppen frisk när det drar ihop sig.

***

I helgen drar kvartsfinalerna i herrarnas CL i gång. Tunga matcher.

Och 7-8 maj väntar damernas Final4 med Gulldén och Torstenson i Bukarest, som ställs mot Vardar. Förmodligen den bästa lottningen de kunde få då Györ-Buducnost möts i den andra semin. Allt utspelas i Budapest och det är tredje gången damernas CL avgörs i Final4-formatet. Vi har aldrig haft med några svenskor där.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB