Startsida / Inlägg

Källman är oersättlig

av Johan Flinck

Jonas Källman tackar nej till OS.

 

Han vill men kroppen håller inte, meddelar han i ett pressutskick från förbundet.

 

Det betyder att Källman gick ut med en smäll en hjärnskakning i sista OS-kvalmatchen. Han såg alltså egentligen inte sin sista landskamp. Det är ju också ett sätt att sluta. För mycket tyder på att matchen mot Spanien i Malmö, som tog Sverige till OS, var Källmans sista i blågult. Han stänger inte dörren helt utan säger att han vill hjälpa Sverige och svensk handboll i framtiden, antingen som spelare eller ledare.

 

Det här är också en jäkla smäll för landslaget.
En av de absolut värsta Lindgren & Olsson kan drabbas av inför OS.
Nu kom beskedet inte helt oväntat då Lindgren antydde det rätt tydligt i Sportbladet när VM-kvaltruppen togs ut häromveckan.
Men jag trodde då att det handlade mer om motivation än fysik och att det skulle gå att övertala Källman, kanske till och med låta honom glida på en räkmacka i sommar. För så viktig är han, Växjös största bidrag till svensk handboll genom tiderna.

 

Vilket nej tack skulle kunna var värre inför ett OS?
Mattias Anderssons kanske.
Kim Anderssons? Troligen, men det gick ju rätt bra i EM om bara Jakobsson spelar i den trans som han gjorde då. Fast ska Sverige vara med och slåss om medaljerna på allvar så krävs det en Kim Andersson i laget.
Jim Gottfridsson blir också oerhört viktig i OS. Det såg vi i OS-kvalet.
Tobias Karlsson är en annan spelare som Sverige i många och mycket står och faller med.

 

Men Källman, med sina unika egenskaper framför allt bakåt, är definitivt oersättlig. Det finns få spelare i hela handbollsvärlden som kan spela på så många positioner, både framåt och bakåt, på så hög nivå som Källman.
Och sedan OS-uppladdningen sommaren 2012 har han också en väldigt stor roll i taktikupplägget inför matcherna.

 

Jag har också skrivit ett flertal gånger de senaste åren hur framför allt Staffan Olsson och Källman verkar ha fnnit varandra och skapar en speciell kemi mellan sig, i varje fall i landslaget. Lindgren och Olsson ser också Källman som det kanske mest givna tränarämnet i det här landslaget, menad för de stora uppgifterna i handbollsvärlden om han själv vill.

 

Källman är som sagt oersättlig i försvaret. Utan honom tappar Sverige 5-1-alternativet bakåt, i varje fall på den nivå som det håller med Källman som spets. Men han är också landslagets bästa vänstertvåa och nu råder det akut kris där när Viktor Östlund är borta från OS på grund av sina ljumskar. Dessutom är Philip Stenmalm, viktig kugge bakåt i EM, ett stort frågetecken på grund av sin skada.

 

Om Lindgren & Olsson väljer att ta med två vänstersexor till Rio så blir det förstås Jerry Tollbring som nu får den biljetten medan Fredrik Petersen tar hand om den andra.

 

Vill ni ha mer Källman kan ni gå in och lyssna här, då han gästade podden inför OS-kvalet.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB