Startsida / Inlägg

Bra VM-lottning för Sverige

av Johan Flinck

En liten blixtblogg efter VM-lottningen som jag följde på plats i Frankrike, om än på en hotell resort i Nice.

Skärmavbild 2016-06-23 kl. 15.19.44

Spontant känns det som Sverige fick en riktigt bra lottning. Låt oss gå igenom den.

Vi (ja, man får väl vara ”vi” en stund nu som svensk och här i bloggform) undvek Norge som fick ett wildcard och därför hamnade i övrigt svaga seedningslinje sex.

Lagen för övrigt i de två sämsta seedningslinjerna var allihop lag som Sverige förstås ska besegra. Därifrån blev det Bahrain och Argentina.

Sedan kunde det blivit lite lurigare i seedningslinje fyra. Men där fick Sverige Egypten och det var en av de två bästa man kunde få vid sidan av Brasilien. Man slapp alltså Island och Ungern från Europa.

Sedan var det seedningslinjen med Sverige, som gick in i grupp D.

Därpå den andra seedningslinjen och där fick vi tuffast möjliga: Danmark. Drömmen hade varit Slovenien (igen). Men vi tog en poäng mot Danmark i EM senast, glöm inte det.

Sedan var det dags för de toppseedade lagen och Frankrike fick, som värdlandet alltid får, förmånen att välja grupp innan övriga tre lag lottades in. Man tog då grupp A och det var bra för Sverige. Då kan vi inte stöta på fransmännen förrän tidigast i en kvartsfinal.

Sedan satt jag och hoppades på Tyskland eller Qatar i Sveriges grupp plus att det andra av dem båda skulle hamna i grupp C, som vi går mot i en åttondel. Och så blev det: Qatar in i Sveriges grupp och Tyskland i grupp C, medan Spanien hamnade i grupp B.

Sverige borde absolut bli sämst trea i sin grupp efter att lagt Egypten, Bahrain och Argentina bakom sig. Men en andra- eller förstaplats ser ut att bli viktig för då undviker vi troligen både Tyskland och Kroatien i åttondelen och får i stället möta Ungern eller Vitryssland.

Nu ska det spelas ett OS först, Sverige ska ha en ny förbundskapten och det är nästan omöjligt att säga vilka spelare som är med i ett VM några månader efter ett OS.

Men som det känns nu, och om man tillåts vara lite optimistisk, så har Sverige god chans att bli etta eller tvåa i gruppen och då bör vägen mot en kvartsfinal ligga öppen (om tyskarna och kroaterna sköter sina kort rätt i grupp C).

Därefter är det omöjligt att sia. Då kan allt hända och vi kommer garanterat ha några lag som går fram överraskande bra.

***

Summa summarium: landslaget ska vara nöjt, Danmark är favorit i gruppen men Sverige ska kunna bli tvåa och sedan få en högst överkomlig åttondel.

***

Dödens grupp? Tycker inte att det finns någon.

Ingen ”livets” grupp heller.

Det blev fyra förhållandevis jämna grupper.

”Halvorna” har heller inte lika stor betydelse som i EM med sin mellanrunda då man i VM efter åttondelen börjar korsa rakt över.

***

Från OS-gruppen fick vi alltså bara Egypten. Övriga lag i vår OS-grupp är Tyskland, Polen, Slovenien och Brasilien.

***

Och det blev heller inget av lagen från EM-kvalgruppen: Ryssland, Montenegro eller Slovakien.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB