Startsida / Inlägg

Den OS-trupp jag tror presenteras

av Johan Flinck

Tog ett litet avbrott från semestern för en dag och drog till Ystad.

Där har herrlandslaget det gött. När de inte tränar alltså. För då kör de hårt. Det handlar om ett tufft fysläger och jag var förbi idrottsplatsen på förmiddagen när de körde intervaller.

Annars ”softar” de på Ystads Saltsjöbaden, som är ett av de absolut bästa spahotellen i landet. De som vill får ha familjerna med sig.

Jag rev av ett antal intervjuer då det var sista dagen de är i Skåne under OS-förberedelserna. I morgon tas truppen ut och på måndag åker de till Kroatien för läger och matcher, sen Strömstad en vecka och därefter en sväng till Lissabon på vägen över till Rio.

Materialet från intervjuerna får ni ta del av senare.

Men jag vet nu att Jim Gottfridsson emellanåt kallas ”Flincken”, den stackaren, av landslagskamraterna. Vi är tydligen look-a-like, ”Gud” och jag. Inget smickrande för Gottfridsson, som sagt.

Hans lilla dotter på 1,5 år, Nellie, var för övrigt en riktig ”pappagris”, som Jim själva sa. Hon var inte alls nöjd med att pappa satt och pratade med mig utan ville ha med honom till poolen förstås.

Gottfridsson hade förresten spytt av hårdkörningen när han körde sina intervaller på testcykeln i gymmet.

– Pensionärerna bredvid konstaterade att ”han mår nog inte så bra den killen”. Nej, det gjorde jag inte. Sen hörde jag bara Nannes (fystränaren och pappa till Markus Olsson) monotona röst: ”30 sekunder kvar, sen upp på cykeln”.

Tobbe Karlsson satt och läste Klas Ingessons bok i solen.

Zachrisson spred som vanligt oneliners runt sig.

Staffan Olsson fick ställa upp på en groupie med en dam vid spaets reception.

Ja, så tuffade det på den här dagen på Ystads Saltsjöbaden under OS-förberedelserna.

***

I morgon presenteras 16-mannatruppen i Malmö.

Nu var jag inte i Ystad för att rota fram vilka som kommer med, men vad jag förstår så kommer Kim Andersson vara med där. Eller rättare sagt kommer han inte att avskrivas i morgon. Det är jag rätt övertygad om.

Andersson är inte med i Saltsjöbaden utan är bara med på en del pass på gymmet. Resten av sin rehab för knäskadan sköter han själv (eller rättare sagt med Jesper Lindgren, antar jag). Andreas Cederholm är inte heller på plats i Ystad.

– Mest på grund av sin axel. Men han ska förhoppningsvis vara med till Kroatien, säger Ola Lindgren.

Därmed är de 17 på plats i Ystad.

Lindgren är mycket förtegen om Kim men vad jag hör så kommer Andersson inte att åka med till Kroatien utan ansluta till Strömstad den 18 juli.

– Vi tar ut 16 spelare i morgon. Det är de 16 som åker med till Rio om inget oförutsett inträffar. Det är tre målvakter bland de 16, säger Lindgren.

Men den slutgiltiga truppen skrivs inte in förrän 24 timmar före premiären så det finns mycket tid att laborera med även om man förstås inte vill hålla på och skicka spelare fram och tillbaka över Atlanten. Dessutom kan/ska inte för många spelare sväva i ovisshet.

Och även om 16 man tas ut i morgon (och här tvivlar jag på att man hamrar fast vilka två som ska vara reserver) så kommer man att vara 18 spelare i Kroatien. De 17 i Ystad plus Cederholm alltså.

Varför 18?

– För att träna på och kunna träna två mål med dubbla besättningar. Det finns orostecken också och då har man de som står närmast i tur med på hela resan fram, säger Lindgren.

Philip Stenmalm är ett sådant ”orostecken” även om rehaben gått enligt plan. Han ska kunna vara med i princip fullt ut i Kroatien nästa vecka.

Och de ska vara 19 i Strömstad, alltså de 18 i Kroatien plus Kim Andersson.

***

Nu chansar jag här, men här är de 16 jag tror tas ut imorgon (med två uttalade reserver):

Mv: Andersson, Appelgren, Aggefors (reserv på plats).

V6: Petersen, Tollbring.

M6: Nilsson, Nielsen.

H6: Zachrisson.

V9: Nilsson, Stenmalm, Stenbäcken.

M9: Gottfridsson.

H9: Andersson, Jakobsson, Lagergren (reserv på plats).

Försvar: Karlsson.

Utanför: Olsson, Konradsson, Cederholm.

Resonemang: Sista platsen här tog Tollbring före Konradsson. Tänker att förbundskaptenerna tänker att man kan använda Petersen som avlastare på mittnio (som i London-OS) och då behöver man ha en extra vänstersexa. Å andra sidan har Gottfridsson en gammal skadehistorik som gör att man kanske vill ha en ”riktig” mittnia på plats i Rio, alltså Konradsson. Knivigt! Stenbäcken? Alternativ bakåt framför allt. Man behöver säkra upp med några allroundspelare, inte minst när Källman är borta, som kan täcka upp när förstavalen behöver vilas.

***

Damernas OS-trupp togs ut i dag och det blev inte oväntat Carin Strömberg som tog stackars Johanna Ahlms plats i truppen.

Johanna Westberg föll än en gång på målsnöret. Förstår att man vill ha med en spelartyp som Roberts på niometer. Westberg är där för lik Torstenson och Alm på positionen.

Wallén är uppsatt som högernia men där lär Signell vilja använda Hagman också en hel del. Därför fick Michaela Ek en plats som alternativ på högersex. (Jacobsen står också uppsatt som högernia men blir förstås i princip bara försvarsspelare).

Marie Wall blev förstås besviken när hon var med i VM men inte tog plats här som back-up till Loui Sand, som i sin tur därför blir ensam vänstersexa i truppen.

Här är hela truppen:

Målvakter:
Filippa Idéhn, Team Esbjerg, 55 A-landskamper/1 mål
Johanna Bundsen, IK Sävehof, 32/0
Martina Thörn, FC Midtjylland, 1/0 (reserv på plats)
Vänstersex:
Loui Sand, IK Sävehof, 56/112
Vänsternio:
Linnea Torstenson, CSM Bukarest, 166/634
Jamina Roberts, Tvis Holstebro, 99/169
Jenny Alm, Team Esbjerg, 70/178
Mittnio:
Bella Gulldén, CSM Bukarest, 151/561
Carin Strömberg, Viborg HK, 14/6
Högernio:
Sabina Jacobsen, FC Midtjylland, 79/117
Angelica Wallén, Skuru IK, 69/90
Hanna Blomstrand, Lugi HF, debutant (reserv på plats)
Högersex:
Nathalie Hagman, Nykøbing/Falster HK, 86/195
Michaela Ek, Ringkøbing Håndbold, 4/3
Mittsex:
Linn Blohm, FC Midtjylland, 49/105
Frida Tegstedt, Issy Paris, 37/35

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB