Startsida / Inlägg

Lumparliv då, spalyx nu

av Johan Flinck

Några rader från semestern.

Börjar inte jobba på riktigt igen förrän på tisdag när jag åker till Rio och OS. Men man kan ju inte låta bli att uppdatera sig och tankarna börjar gå mot Rio nu. Det blir givetvis fokus på handbollen för min del där borta. Match varje dag de första tolv dagarna: damerna och herrarna spelar ju varannan dag och jag räknar med att båda våra lag går till kvartsfinal. Det ska de förstås göra från de grupperna. Sedan är det som alltid i OS: en kanonmatch där och man spelar om medaljerna. Det är, i den position våra två lag är i numera, egentligen svårare att ta sig till själva OS än att gå till en kvartsfinal i själva OS om man väl är där (möjligen med undantag för damerna i London-OS som var i en riktig Dödens grupp).
Jag har sedan ett par veckor ett litet dokument i telefonen där jag fyller på idéer och vinklar efter hand som de ploppar upp i skallen.
Sedan ska jag göra några telefonare med några av damspelarna i veckan när de är på SOK:s anläggning utanför Lissabon, dit de åker i dag. Så en del konkret jobb blir det ändå innan tisdag. Har inte haft någon möjlighet att träffa damlaget i sommar, till skillnad från herrarna som jag hälsade på i Ystad för ett par veckor sedan.

***

Ljubomir Vranjes bok har jag ju avhandlat på alla sätt och vis i samband med boksläppet. Ni hittar till exempelpodden med Vranjes om boken här.
Nu hör jag att den är helt slutsåld. Det finns inga exemplar kvar på förlagets lager.
– Jag gillar förstås Bengan Boys och Ljubo, men jag funderade på om handbollen är tillräckligt stor för en sådan här bok. Resultatet har visat att det var en bra idé och boken har nått ut mycket bredare än bara till de handbollsfrälsta, säger förläggaren Michael Tegnér i ett pressmeddelande.
Om jag förstått det rätt sålde den slut under beachhandbollen i Åhus i helgen. Författarna uppskattar att det hade gått att sälja minst 1000 böcker till under festivalen om de bara hade funnits.
– Kön vid första dagens signering är den längsta kö på området under festivalens tjugoåriga historia enligt arrangören. Det hade vi inte kunnat drömma om när vi tog första spadtaget nere i Flensburg för nästan två år sedan, säger Christian Albinsson, en av författarna till boken.

***

Jag missade som vanligt beachhandbollsfestivalen i Åhus. Just den där veckan brukar familjen nästan alltid vara i väg på semester på annat håll.

Men som vanligt täckte Kristianstadsbladet den föredömligt. Nu har jag långtifrån sett alla program (vilketjag ska försöka göra framöver, eller kanske inte alla då den tiden inte finns ens på semestern), men gästerna i deras Studio KB lovar mycket. Ni hittar alla deras nio program här.

***

Tittar vi på papperet så ska inte de svenska herrarna, utan Källman och Kim EDR (och med en Kim Andersson som föga troligt hinner nå någon toppform), vara något topplag i OS. Mycket talar för att de ryker i kvarten (om de inte träffar helt rätt i det mesta just den dagen). Men en klassisk svensk, framgångsrik gren i de här sammanhangen är gruppdynamik och lagkänsla. Det är de ingredienserna som ska/kan ta herrlaget längre och inför ett OS får man all den tid som behövs för att bygga upp den lagkänslan och gruppdynamiken. Vi såg vad det innebar i London för fyra år sedan. Därför värmde det lite extra gott att på Instagram se att när spelarna fick ett pardagar ledigt nu innan det bär av mot OS i morgon via några dagar utanför Lissabon så valde några av dem att umgås ändå: Lukas Nilsson, Fredrik Petersen och Andreas Nilsson spelade till exempel shuffle i Ystad i går kväll.

Det är lagsammanhållningen som ska herrarna (ja, damerna också för den delen men där är man närmare den absoluta världstoppen också på papperet) till en OS-semifinal.

***

Jag besökte som sagt herrarna när de låg i Ystad under OS-uppladdningen. De körde hårt, som jag tidigare skrivit om här, men hade det rätt gött mellan passen på lyxiga spahotellet Ystads Saltsjöbaden.

Inför OS 1988 i Söul låg landslaget också i Ystad några dagar. Men under Ragge Carlssons ledning var det inte snack om Ystads Saltsjöbaden. Han stuvade i stället in sitt lag i militärlogementen på Lv4.

Tidningen Handboll skriver:

Bakgrunden till Ystads-lägret var att förbundskapten Carlsson ville anpassa truppen till logements- och gruppförläggningen med tanke på förhållandena som väntar i OS-byn.
– Och då passade Lv4 i Ystad mycket bra. Nyttigt med militärsängar och besvärligare villkor än vad vi är vana vid, påpekade Ragge Carlsson.

 

Skärmavbild 2016-07-26 kl. 13.31.07
Men när Ola Lindgren, som var med i laget då, nu fick vara med och bestämma som förbundskapten så blev det alltså 2015 års bäst spa i Sverige, som Saltsjöbaden korades till i fjol.

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lena K Samuelsson
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB