Startsida / Inlägg

En ypperlig start på OS

av Johan Flinck

Bekväm seger.

Alla fick spela.

Inga skador.

Det här blev ju en ypperlig start på OS för Sverige.

Annars visade Angola i matchen just före Sverige-Argentina att allt kan hända. Afrikanskorna stod för en jätteknall när man besegrade VM-trean Rumänien sedan rumänskorna, enligt deras svenske förbundskapten Tomas Ryde, dukat under för pressen hemifrån som ett av landets största medaljhopp.

– De här tjejerna spelar för sina liv. De får pension resten av livet om de tar guld och det tror de att de kan göra. Det tror jag också vi kan göra, sa Ryde.

Den pressen har inte de svenska spelarna, men så spelar de också för ett gosedjur i bonus och inte pension resten av livet. Ibland kan det nog vara en fördel.

Dessutom är Argentina ett svagare handbollslag än Angola.

***

Henrik Signell har sagt att han kommer att använda sig av fler spelare i truppen än vad vi kanske sett under hans företrädare. I kväll höll han vad han lovat, vilket i och för sig är lätt i den här typen av matcher. Förstauppställningen fick börja de båda halvlekarna. I den första gav man laget ledningen med 7-1. I andra lämnade man över en ledning med 21-13.

Men alla fick som sagt rejält med speltid och målvakterna en varsin halvlek.

***

Signell har talat sig varm för Carin Strömberg i sommar och hon kommer att få sina chanser i OS och kanske också ta dem, även om man inte ska dra för stora växlar av en sådan här match.

***

Nathalie Hagman gjorde tre av Sveriges åtta första mål och bokfördes till slut för fem fullträffar. Visst finns där en skyttedrottningspotential i stockholmskan, likt Niclas Ekberg i OS i London, om Sverige går långt. Hon kommer ju att få väldigt mycket speltid i den här turneringen. Men då måste hon sätta fler av sina avslut, inte minst mot sånt här motstånd.

Men nu blir det inte mer sånt här motstånd. För nu väntar betydligt tuffare matcher resten av turneringen, redan på måndag morgon mot Sydkorea, som imponerade stort i 38 minuter mot turneringens andrahandsfavorit Ryssland. De spelar fantastiskt underhållande, koreanskorna. Men mot ryskorna rasade de ihop totalt och förlorade en 20-minutersperiod med 17-4 i andra halvlek.

***

Vi ska som sagt inte dra för stora växlar av den här matchen men Linn Blohm ska verkligen vara nöjd med sin OS-debut. Loui Sand också. Filippa Idéhn var helt okej och Johanna Bundsen var bra, liksom Isabelle Gulldén.

Tyckte också mittförsvaret, med nästan alla dess olika konstellationer, var klart godkänt i kväll.

***

Däremot tycker jag fortfarande att högernio är ett frågetecken.

Där firades det inga triumfer ens mot ett lag som Argentina.

Det dröjde till en kvart återstod innan Nathalie Hagman tog plats där och smällde ganska snabbt dit en underjamare i bra fart. Sedan visades hon ut kort efter och spelade inte mer.

***

För Michaela Ek blev det ingen drömdebut i OS. Högersexan, som aldrig spelat en tävlingslandskamp inledde med ett övertramp, för att sedan bomma resten av sina tre avslut i matchen.

***

Inga skador alltså. Men nog drog vi alla lite efter andan när Isabelle Gulldén fick ett fult slag i ansiktet direkt i andra halvlek och blev liggande. Hon blev nog rätt rädd själv också men kom upp på fötter efter lite behandling och kunde fortsätta spela.

 

  • Tjänstgörande sportredaktör: Christoffer Glader
  • Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
  • Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
  • Redaktionschef: Karin Schmidt
  • Besöksadress: Västra Järnvägsgatan 21, Stockholm
  • Org.nr: 556100-1123
  • Momsregistreringsnr: SE 556100-112301
  • Kontakt: förnamn.efternamn@aftonbladet.se
  • Aftonbladet Plus Kundcenter: tipsa@aftonbladet.se
  • Telefon växel: 08 725 20 00
  • FÖLJ OSS

© Aftonbladet Hierta AB